4. mar 2014 17:17
limnol je napisal/a: |
Babka, jaz tudi ne razumem, kaj si mislila. Kulturen odnos do naravnih dobrin si lahko privošči čisto vsak. Ne vem, koliko ljudi ima pri nas v svoji hiši posebno vodovodno napeljavo, namenjeno ponovni rabi že rabljene vode (zveni malo čudno, ampak ne znam lepše povedati), ne bom pa trdila, da je nima nihče. Poznam pa nekaj primerov z dalmatinskih otokov, kjer se ljudem, ko si postavljajo svoje domove, o tem zdi vredno razmišljati in povsem racionalno tako stvar tudi izvesti: z malo predelavami torej imajo domač vodovod, ki zbira vodo iz umivalnikov, kadi, pralnih strojev..... in jo spelje do kotlička, tako da ni treba podstavljati veder pod odtoke in vode prenašati naokoli. Imajo ne zato, ker bi bili bogati, ampak ker se jim je pač v nekem trenutku zdelo vredno o tem sploh razmišljati in malo računati. Mi pač živimo na enem od delov sveta, ki so blagoslovljeni z obilo vode in sorazmerno malo težavami, ki jih povzroča, zato si pa zaenkrat tudi še lahko privoščimo tak odnos do nje, kot ga pač imamo. Še zdaleč ne zagovarjam šparanja, ki naj stane, kar hoče, samo do šparamo. Ampak malo pomisliti o svojem ravnanju tu pa tam - to pa ne bi škodilo nikomur. Ne samo pri vodi |
limnol, meni je bilo všeč, ko si par strani nazaj napisala, da naše napeljave ne omogočajo enostavnega recikliranja že uporabljene vode, ter, da če bi se že odločil za to, bi bila investicija v že zgrajenih stavbah, verjetno tako visoka, da si jo marsikdo ne more privoščiti.
Še malo za lažje razumevanje. Stanujem v hiši, v kateri so tri stanovanja in devet stanovalcev. Račun za vodo je dokaj visok, površina strehe je velika, zato smo začeli razmišljati o zbiranju deževnice in poiskali razne ponudnike za izvedbo tega projekta. Na koncu smo prišli samo do naslednje ugotovitve:
zbiralnik, jaški, cevi, črpalke, vgradnja, zemeljska dela, vzpostavitev terena nazaj v prvotno stanje...
ogromna investicija, ki bi se nam s prihrankom vode povrnila nekje v cca dvajsetih letih, bomo kar še naprej bolj pipe zapirali
"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš." babka1951