Ponovno plesen

pinka  

član od: 17.6.2004

sporočila: 929

3. jan 2006 20:12

Tudi mi smo imeli probleme z plesnijo in smo hišo izolirali s stiroporjem, dobili smo tudi 10% subvencijo, za smotrno uporabo energije. In plesni nimamo več pa tudi zelo malo olja porabimo. In hiša zelo dolgo obdrži toploto. LP, Barbara

renatana  

član od: 19.4.2003

sporočila: 250

3. jan 2006 20:31

Kratkoročno predlagam varekino - mi takrat, kadar gremo vsaj za cel dan nekam ven ali pa otroke pošljemo čez noč k tašči, namažemo stene z varekino, prej še na suho obrišemo plesen. To zelo pomaga, tudi fuge v kopalnici samo našpricaš (varekino nalijem kar v šprico), pa plesen gre. Učinkuje tudi na umazanijo, jo vso razžre. Le pametno si je zavarovat usta in nos z masko, pa okna imet že kar sproti odprta, da se zrači.

dj  

član od: 14.1.2003

sporočila: 445

4. jan 2006 14:05

ligojna je napisal/a:
Smo v stari hiši,še z lesenimi stropi.Imeli smo težave s plesnijo,dokler nismo dali izolacijo.Imamo tudi plastična okna s termopan stekli,pa ni težav.Iz mojih izkušenj predlagam i z o l a c i j o .Mimogrede še glede kurjave.Kurimo z etažno centralno,z lesnimi briketi,dva nadstropja.. Za lansko kurilno sezono smo zapravili le 70.000 sit.Je pa res,da je potrebno ,da je vedno nekdo doma,da daje na ogenj in čez noč ne kurimo. Srečno! Vesna Leben
Vesna, Ne morem verjeti, da lahko z 70.000 sit ogrevaš 200 m2 in več celo sezono + vodo. Koliko stopinj pa imete v hiši? Pri nas ogrevamo površino cca 320 m2 (hiša+dozidava) povprečna temperatura od 21-23 stopinj, vse je izolirano z demit fasado + dobra izolacija strehe, okna na hiši lesena, na dozidavi plastična, vodo poleti ogreva solarni sistem pozimi pa preko centralne kurjave. Lansko leto smo pokurili cca 3.500 l kurilnega olja (po takratnih cenah cca 400.000 sit), letos pa smo šli na pelete. (pravijo, naj bi bil strošek polovičen).

smrkolina  

član od: 19.9.2002

sporočila: 378

4. jan 2006 14:18

Ligojna jaz imam pa nekaj vprašanj, ker imamo tudi tako staro hišo,. lesene stropnike, vmes samo pesek in živimo vgornjem nadstropju, mraz da.... Kje in kako ste izolirali ( da ne bo pomote, zanima me stene in strop. znostrj, ali zunaj, kako na podstrehi...), potem me zanima peč in ali je ta peč samo za brikete ali se lahko kurijo tudi drva, katero peč imate (namreč vse to moram narediti, sedaj kurimo samo s klasičnim štedilnikom in "kipebušem", pa je mrzlo, kopalnica pa je izven stanovanja na koncu dolgega hodnika in pozimi je.....!!!!. Ker moramo urediti ogrevanje, razmišljamo o centralni (za eno nadstropje) plin ali drva, oz. brikete. Zanima me tudi kje kupite birikete,. so to v škatlah cca 4 kom pakirani? ali se lahko uporabljajo v klasičnih štedilnikih in ali se da noter cel ali se prej razbije? Hvala smrkolina

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

4. jan 2006 14:32

Marelica, katero peč imate, kakšno površino ogrevate in kolikšna je akumulacija vode? Hvala mimika

Henri  

član od: 13.9.2001

sporočila: 317

4. jan 2006 19:27

krizanka22 V kolikor se boste pri vas kljub temu odločili za "strokovno izsuševanje vlage", potem bodite vsaj toliko previdni, da se z NEKOM DRUGIM domenite, da vam najde od kod prihaja vlaga. Obstaja nekaj načinov določanja "izvirov" vlage (infra-rdeča kamera, hidrometri, itd.). V kolikor boste izvor vlage lokalizirali, potem ga bo treba SANIRATI! Šele nato zašnite izsuševati! Velikokrat je vzrok pri defektnih tesnilih ventilov vodovodne ali centralne instalacije. Tudi skozi nedovolj tesnjene okvirje oken lahko prihaja vlaga-voda! Če vaše stanovanje meji na sosede (ob straneh ali zgoraj) preglejte tam, kako je s tesnjenjem njihovih prh, kopalnih kadi, vodovodnih priključkov itd. Vsa to je zelo problematično in nevšečno, ter vam sploh ne zavidam na možnem dramatičnem razpletu zadev Lep pozdrav vsem Henri

ligojna  

član od: 22.12.2003

sporočila: 1501

4. jan 2006 19:56

Naša peč deluje že 17 let,malo preden sem prišla k hiši ,so jo montirali.Sva pa gledala v Merkurju v btc-ju in jih prodajajo po 240 tisoč.Lahko kuriš na drva,brikete...Ta peč pri nas stoji kar pri tašči v kuhinji.Na hišo smo dali zunanjo izolacijo (4 leta nazaj) ,zaenkrat le senčno stran,ko bodo finance za to pa še do kraja.Ko smo nabili zunanjo izolacijo je plesen le še preteklost. V hiši vzdržujemo temperaturo okrog 20,21 stopinj.Čaka naju še menjava balkonskih vrat,ker so stara in slabo tesnijo in polena ven letijo. Vesna Leben

krizanka22  

član od: 1.10.2005

sporočila: 86

4. jan 2006 22:49

Henri hvala za tako spodbuden odgovor. Drugače pa nimamo nobenih sosedov, razen tast je v spodnjem nadstropju hiše. Prej ko so bila stara lesena okna smo imeli plesen samo v jedilnici in se je recimo z enkratnim čiščenjem z varekino omilila za eno sezono, sedaj ko so nova plastična, pa kar teče dol po oknih, plesen pa imam sedaj tudi v kopalnici in pa kar je najslabše jo je največ v otroški sobi. Ravno danes sva se z možem ponovno sprla glede tega, ker mu je enostavno vseeno kaj bo s tem, mene pa le skrbi zdravje otroka. Problem je sicer tudi v denarju. Henri ali mi lahko poveš, kako se spoznaš na te stvari in s katerim mojstom naj si pomagam, koliko bi vse skupaj stalo... krizanka22 Sporočilo je spremenil(a) krizanka22 dne 04. jan 2006 22:52:10

ZLATA  

član od: 31.3.2005

sporočila: 100

5. jan 2006 8:28

pred 24 leti sem kupila plastična okna s termopan stekli, okvir, ki je vzidan pa je lesen. Za ta nakup mi ni bilo nikoli žal, čeprav so bili vsi takrat zelo skeptični. Plastika pa je še vedno taka kot je bila, se ni zvija, ni porumenela. V kompletu so bili tudi plastični roloji (zunanje rulete - imitacija lesa - rjave), to pa je druga pesem - spremenjena barva in lomljive. ZLATA

dj  

član od: 14.1.2003

sporočila: 445

5. jan 2006 10:44

ligojna je napisal/a:
Naša peč deluje že 17 let,malo preden sem prišla k hiši ,so jo montirali.Sva pa gledala v Merkurju v btc-ju in jih prodajajo po 240 tisoč.Lahko kuriš na drva,brikete...Ta peč pri nas stoji kar pri tašči v kuhinji.Na hišo smo dali zunanjo izolacijo (4 leta nazaj) ,zaenkrat le senčno stran,ko bodo finance za to pa še do kraja.Ko smo nabili zunanjo izolacijo je plesen le še preteklost. V hiši vzdržujemo temperaturo okrog 20,21 stopinj.Čaka naju še menjava balkonskih vrat,ker so stara in slabo tesnijo in polena ven letijo. Vesna Leben
Čestitam, za tako nizko porabo. Glede tako nizke porabe sem danes govorila zr nekaj strokovnjaki, pa vsi pravijo, da to enstavno ni mogoče (pri temperaturi, ki jo imate vi 20-21).

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti