19. dec 2005 20:13
Julija,
ne vem katere stvari te zanimajo bolj podrobno. Vidi se, da sem že malo iz vaje (kmalu bo 3 leta, od kar to ni več moja služba). Napisala sem, da je atrazin kancerogen, v resnici pa povzroča hormonske spremembe.
Iz poročila Inštituta za varovanje zdravja RS sem skopirala kaj je atrazin in kaj so nitrati:
Atrazin je povzročitelj endokrinih motenj, kar pomeni, da moti in modulira delovanje hormonov. Na splošno povzročitelji endokrinih motenj motijo sintezo, sekrecijo, transport, delovanje ali izločanje hormonov. Atrazinu pripisujejo delovanje, podobno ženskim spolnim hormonom (estrogen). Po mnenju Group on Endocrine Disrupting Compounds (GEDC) je to delovanje atrazina glede na učinkovitost estrogena zelo majhno in sicer 1 x 10-6.
Delež vnosa preko pitne vode v telo narašča z naraščanjem koncentracije nitratov v pitni vodi. Nitrati se v telesu reducirajo v nitrite. Najbolj znan učinek nitratov oz. nitritov na zdravje je methemoglobinemija, ki nastane kot posledica oksidacije hemoglobina. Oksidiran hemoglobin – methemoglobin ne more prenašati kisika po telesu. Zaradi posebnosti v razvoju so najbolj ogroženi dojenčki do 6 mesecev starosti, predvsem zalivančki. Ogrožene so lahko tudi nosečnice in ljudje s pomanjkanjem nekaterih encimov. Opozarjajo na možnost škodljivega delovanja na otroka zaradi prehajanje nitratov v materino mleko.
V celoti je poročilo na
http://www.ivz.si/ivz/ul/datoteke/65-Porocilo_o
V istem poročilu je zapisano, da so atrazin in njegovi metaboliti bili preseženi v MS, MB, CE, LJ, NM. Nitrati so preseženi samo v MS.
Pogledala sem še na domačo stan VOKA:
http://www.jh-lj.si/upload/doc/65_Letno_por ,
kjer je bolj natančno napisano v katerih vodnih zajemih so bili določeni polutanti preseženi.
Največji problem je v tem, da VOKA, namesto, da bi vodo očistila, različne vodnjake med seboj meša, npr: vodo v kateri je preveč atrazina, pomeša z vodo, ki ima preveč nitratov. Rezultat tega je, da iz pipe priteče voda z dovoljeno koncentracijo vsega mogočega. Vse to je zapisano v poročilu: če pogledaš priloge je v tabeli zapisano, da vodo samo dezinficirajo (dodajo klor, da uničijo mikroorganizme), druge priprave vode pa ni. Atrazina ne odstranijo, kljub temu, da za to obstajajo možnosti.
V MB je največji probem ta, da podtalnico bogatijo s prelivanjem travnatih površin. Ker pa te površine niso dovolj izolirane od kmetijskih površin, voda spira gnojila itd direktno v podtalnico.
Problem v MS je verjetno v intenzivnem kmetijstvu, načrpane vode, pa očitno ne čistijo.
Lp,
kuharica Mici