2. okt 2001 13:36
Beti
Ravnokar sem prebrala vaše vprašanje pri palačinkah, pa vam odgovarjam v temi, ki je bolj primerna.
Mleto (jaz ji rečem kar mozaik) pečenko naredim tako, da mleto meso (lahko mešano) dobro pregnetem z začimbami (sol, poper, muškatni orešček, malo sl. paprike, sojina omaka) dodam malo (1/2)na maščobi prepražene čebule, sesekljan peteršilj, jajce, lahko tudi drobno nastrgan korenček. Če je masa premokra, dodam malo drobtin. Maso razgrnem na deski (cca 1 cm na debelo). Potem lahko meso obložim po celi površini (in zvijem v rolado) ali pa samo na sredini in zagrnem z vsake strani proti sredini čez nadev. Pravzaprav se o tem odločim takrat, ko vidim ali se je masa lepo povezala (včasih se trga in drobi, pa ne vem čisto zakaj). Oblogo naredim iz cca 3 palačink spečenih brez sladkorja in z dodatkom peteršilja v maso. Na palačinke podolgem položimo lahko tudi hrenovke, kuhan korenček, malce dušen por (vse celo oz v velikih kosih), lahko tudi na polovico prerezana trdo kuhana jajca....Priporočam, da ne kombinirate preveč stvari, ker se potem težko lepo zavije oz. pokrije. Pomembno je da rolado oz. pečenko dobro stisnete, sicer bo pri rezanju prav nemarno razpadala. Ko je po cca 1 uri pečena malo počakajte, da se umiri (pa saj to baje velja za vse pečeno meso, kajne)sicer jo boste težko razrezali. Če rata (tudi meni ne vedno, sicer pa komu pa
)je tudi hladna zelo dobra. Domnevam, da je elastičnost mase odvisna tudi od tega, kako mastno je meso, ki so nam ga zmleli. Kolegica pa da v maso tudi malo na kocke narezanega in v juhi namočenega (ožetega)kruha. Jaz nisem opazila kakšne posebne razlike.
Še to! Ker kot po navadi pišem "na pamet" - v pomoč samo to - za našo tričlansko družino običajno vzamem cca 800 gr. mletega mesa, tako da še malo ostane za večerjo.
Upam da vam bo uspelo, javite rezultat.
Lp Tinca