5. sep 2005 15:20
Ja, po novem pečem govejo pečenko samo še v prozorni foliji, ki se popolnoma zapre (iz zdravstvenih razlogov se moram izogibati maščobi). Še rostbif, ki ga je vedno potrebno marinirati, pa opeči v olju na štedilniku in šele potem dati v pečico, je bil pečen v foliji tako sočen, da sem ga jaz jedla kar brez omake (ostali so ga seveda zalivali). Na splošno pa velja: Vsako pečenko je prej dobro marinirati. Jaz jih namažem z oljem (po okusu, pri nas prevladuje olivno), sojino omako, soljo in poprom ter gorčico. Pustim v foliji zavito kar čez noč. Potem jo opečem na maščobi in dam v pekač. Tega namastim in potresem z veliko čebule, česna, dodam lovorjev list, rožmarin in še kakšno začimbo, brinove jagode na primer, pa šetraj, koriander, timijan, dodatm tudi narezan por, korenje in papriko, lahko tudi kak paardižnik. Vse skupaj dam v vročo pečico, večinoma na vroč zrak. Zalivam s toplo vodo ali z juho, če se ta že kuha na plošči, pa tudi kakšno žlico vina dodam vmes. vedno pa zalivaj s toplo vodo, da se v pečici ne spremeni temperatura. Po kakšne pol ure pečenko vedno zalivam s tekočino, ki se nabira v pekaču, obložim jo tudi z zelenjavo, ki se peče zraven. Ko je meso gotovo, ga pustim na toplem, zelenjavo pa postrežem bodisi kar tako, kot se je pekla, ali pa jo spasiram in dodelam kot omako. Mamamia mamamia