6. dec 2005 16:03
Prava količina margarine je 1/8 kg. Mogoče sem se kje zmotila, ker sem svoj običajni recept prepolovila. Zamesiti je treba kar gosto testo. Bistveno bolj gosto kot za potico. Po enournem vzhajanju ga je treba ponovno gnesti. Po nasvetu gospe, ki naju je učila, vsaj 15 minut. Včeraj je bil v naši drugi skupini en gospod, ki je po osnovni izobrazbi pek. On je svoje testo ugnetel v 2 minutah in potem je bilo res bolj pacasto. Tako kot ga gnetemo navadni "smrtniki", pa bi ne smelo biti. Moke pri gnetenju ne uporabljamo več, ali pa samo malenkost. Pri oblikovanju pa sploh ne več. Testo mora biti po gnetenju gumijasto, da se ga da oblikovat.
Glede vzhajanja. Ko sva se šli s svakinjo učit te veščine k eni drugi gospe, je ona narejene figure nosila ven na mraz, zato da niso vzhajali, ker so nevzhajani lepši. Vendar so potem trši. Gre za kompromis med izgledom in okusom. Moram priznati, da so meni vzhajani lepi. Pridejo taki debeli, baročni, kot angelčki.
Ne glede na to, kako so tvoji parkeljni izgledali, so bili zate najlepši, ker si vanje usmerila pozitivne misli, energijo, delo.