26. feb 2006 10:20
mamamia je napisal/a: |
Niti najmanj me ne moti, če kdo v receptu ali kako drugače uporabi narečni izraz - to je zame prej spoštovanje značilnosti jezika kot pa spakedranščina ali celo neznanje, čeprav se jaz običajno potrudim in damkak narečni izraz pač v narekovaje.
Ni pa zame dlakocepstvo, če nekdo jasno in glasno reče, da mu ni všeč, če nekdo tudi na forume piše v popolnma pogovrnem jeziku z vsemi spakedrankami vred: Kva pa je, men je to tko zorn, sem biu ke, jest sem uprašal, mija sma bla, poj vun (midva sva bila oziroma geva ven - za tiste, ki ne razumejo štajerščine) - ne gelde na to, s katerega konca Slovenje to prihaja. Meni so to ne zdi primerno, se mi pač zdi, da je pisanje v materinem jeziku izraz spoštovanja do njega. Morda tudi zato, ker se na nek načnin ukvarjam s poklicem, v katerem je uporaba jezika zelo pomembna, čeprav so tu za mano še lektorji.
vsaj to. Maamia
mamamia |
S prvim delom se popolnoma strinjam. Zame pa je dlakocepstvo če kdo nerga nad pisavo drugih. Različni smo po izobrazbi, predznanju, izkušnjami....Tele forumi so nova oblika komunikacije med ljudmi in to je nekaj ( po moje ) vmes med pogovorom in pisanjem. Osebno so mi veliko bolj všeč besedila ki so pisana pogovorno. Tam nekje ena punca jamra, da po petkrat prekontrolira kaj je napisala, ima strašno tremo.......A je to smisel foruma? Napišite da je forum samo za intelektualce, po možnosti slaviste pa si imejte svoj forum. Kaj pa naj delajo mlade punce, ki se v tem kapitalističnem svetu ne bodo mogle izobraževat, bi pa vseen kaj skuhale, za knjige pa ne bo denarja, na forum jih pa ne boste pustile, zaradi nepravilne rabe recimo rodilnika.
Sam imam veliko kuharskih knjig ( v slovenščini, srbohrvaščini in angleščini ) in te so pisane v slovnično pravilnem jeziku.Recept mi je veliko bližji če piše, recimo vzameš kremenatlec, ga nahitr prepražiš pol pa tenstaš....( to sam si zmislu ).
Poanta je v tem: tole je kulinarični forum, ne ljude strašit s ne vem čim!
( vem da je moja slovenščina boga, imam tehnično izobrazbo, precej časa sem živel v tujini, pa kaj pol, ne kandidiram za profesorja)
pa brez zamere
ežoj