26. nov 2005 17:22
Tole s sodo bikarbono je zanimiv podatek,tudi mene zanima.Mislim pa,da za agrume to ne more veljat,kajti lupina agrumov je eno samo eterično olje iz katerega se po moje ne da izločit škropiva.Če se motim me popravite.
Jaz limone vedno kupujem pri najboljšem sosedu z oznako bio, ali na biotržnici.
V jabolčni zavitek zelooo paše in v nekatera peciva.Zdaj za Božič bodo aktualne tudi pomaranče.
Se mi je pa dogajalo,da sem limone (za peciva jih kg ne porabiš tako hitro)hranila v hladilniku,nazadnje so mi pa segnile.
.Zdaj sem izvrstno rešila ta problem:limonin sok sproti uporabljam,lupino pa položim z zunanjim delom na desko,z zelo ostrim in prožnim nožem pa odstranjujem belo kožoico.tako da na koncu ostane le rumeni del.Eno limono razrežem na polovico,jo ožamem,nato vsako polovico razdelim še na 4 dele-tako se lažje odstrani belo kožico.Te rumene dele lupine zavijem v prozorno folijo in dam v zmrzovalnik.Ko potrebujem limonino ali pomarančno lupino,vzamem en zavitek iz zmrzovalnika in počakam kakšno minuto,da se le malo zmehča in zelo na drobno nasekljam.
Me pa zanima tisto od sode bikarbone,če deluje npr,pri gomolju zelene??? Pravijo da zaradi svoje poroznosti zelena vsrka veliko škrorivin da bi jo bilo treba kupovat na biotržnici.
LP
Aki