9. nov 2005 9:54
Ocene receptov so zelo subjektivna reč, zato so res lahko vprašljive. Razumem, kaj je hotela reči marelica, pa tudi ostali. Zato se mi za forum morda zdi bolj primerna opisna ocena, in da vsak, ki želi kaj oceniti, tudi vsaj v osnovah pojasni, zakaj dobro ali slabo mnenje. Tudi sama bi enega izmed receptov ocenila z enico, a sem z avtorjem recepta debatirala po zasebni pošti in sva imela prav prijazno izmenjavo pošte. Jaz sem mu pojasnila, kaj me moti, on pa je odkrito povedal, o čem v zvezi s pripravo tiste hrane ni imel pojma. Pridobila sva oba - jaz sem si olajšala vest in mu povedala, kaj se mi je zdelo narobe, ne da bi ga pri tem prizadela, on pa je izvedel nekaj, česar prej ni vedel.
Zdi se mi neprimerno ocenjevati recept, preden ga sam preizkusiš. In tudi, če mi nekaj ni všeč, to ne pomeni, da je slabo. Okusi so pač različni. Zato morda ni odveč pri oceni dodati: meni to ni všeč, ni po mojem okusu, mi to delamo drugače, ne pa opletati s tem, da je nekaj zanič, brez okusa ipd. Toda očitno je, da so med nami tudi takšni, ki kritizirajo vse povprek, brez nekega pravega razloga (razen tistega, ki se skriva v njihovi glavi). Zato morda ne bi bilo nič narobe, da Jernej ukine številčne ocene, obdržimo pa mnenja oziroma opisne ocene.
Če pa za recept dobiš slabo oceno ali čisto enko - vseeno gotovo ni nikomur, saj vsi hrano pripravljamo z namenom, da koga razveselimo, in če recept pošljemo še na forum storimo to gotovo z namenom, da razveselimo še koga drugega razen domačih. In v to vložimo tudi precej truda.
Torej, dragi moji forumovci, bodimo dobre volje in prizanesljivi. Navsezadnje smo tukaj po lastni volji, nekak odvisnik pa sem postala prav zaradi številnih prijazniih članic. Mamamia
mamamia