Kaj beremo?

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

28. avg 2011 9:07

Hmm, jaz sem prebrala stran in ne me ni povabila naprej, imam pa jo namen še enkrat poskusiti.

Na dopustu prebrala kar veliko, tudi sicer je to moja glavna aktivnost v prostem času.

 

Trenutno berem Babe ne tarnajo. Lušno. Pokončno, sočno, amapk nič pretresljivega kar ne bi v močnejši obliki našli že v Babjih boginjah ter knjigo Psihološka podlaga vizualne umetnosti Vida Pečjaka, ki pa je fenomenalna. Naš zelo znani psiholog je sploh znan, da zna pisati tudi poljudno za nestrokovne bralce, zanimivo, da je knjiga pisana prav toliko iz vidika mlade veje psihologije umetnosti kot iz obče psihologije, če ne slednje še več. Priporočam.



terakota

Sporočilo je spremenil(a) terakota dne 28. 2011 09:08

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

28. avg 2011 12:58

Tess Gerritsen: Klub Mefisto in Kirurg - obe super (za ljubitelje kriminalk)

LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

4. sep 2011 13:19

Postavila bom vprašanje, za katero upam, da ga ne boste smatrale kot provokativno in neokusno, ker to res ni in tudi ne bi želela, da tako izzveni: namreč, zelo imam rada knjige, kupujem jih kjerkoli in kadarkoli, tudi v antikvariatih. Tu pa se pojavi problem: imam nek predsodek do teh knjig, ker ne vem, kdo je bil njihov lastnik. Kadar uporabljam tako knjigo, si potem vedno grem umit roke. To mi gre na jetra, saj drugače nisem neka pretirana čistunka (no, ja, ne hodim umazana okoli, saj me razumete, ne? ). Zanimivo je, da teh predsodkov do knjig, izposojenih v knjižnici, nimam.

In vem tudi, od kod delno izvira ta blesav odnos: enkrat sem brala neko perzijsko pravljico, v kateri so bili listi knjige prepojeni s strupom in zaradi tega je bralec umrl. Vem, res vem, da tega v našem sodobnem svetu ni , ampak ne morem si pomagati. Sploh ne mislim, da bi bila knjiga prepojena s strupom, meni se zdi enostavno umazana .  A poznate kak nasvet, ki bi mi pomagal???

lp

P.s. da ne bo samo smetenje teme, zadnje dni sem prebrala od  Gorana Tribusona: če ne bo hujšega, Sama Rubina (po moje je to psevdonim???) Urban, sodoben ati ali oči in Angelce Žerovnik Otroci s posebnimi potrebami. Prvi dve priporočam vsem, tretjo pa tistim, ki jih to zanima.



cervus



 

Sporočilo je spremenil(a) elaphus dne 04. 2011 13:25

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

4. sep 2011 13:40

Elaphus, tudi jaz imam tak problem. Knjige iz knjižnice obrišem z res dobro ožeto krpo, če je ovita v plasičen ovoj. Krpa je vedno zelo umazana. Žal nimajo vsi takega odnosa do knjig, da bi si umili roke pred branjem, da ne bi jedli ob branju in z mastnimi in lepljivimi rokami obračali liste. Dostikrat so strani polite s kavo. Tako pač je in najbolje je preprečiti. To, da bi pa pomislila, da so listi prepojeni s strupom, to mi še ni prišlo na pamet. Bog ne daj, da si komu dala idejo!

Moj nasvet: še naprej si umivaj roke. Jaz knjig iz knjižnice tudi ne polagam na mizo ali kamorkoli. Ponavadi jo imam ovito v čist papir. Saj mogoče je to neke vrste obsesija, ampak tako je. Vsak tele ma svoj vesele, ne! 

 

naor

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

4. sep 2011 13:53

Če je to slaba navada, da si po vsakem branju izposojene knjige iz knjižnice in podobno umivaš roke, potem jo imam tudi jaz. Obožujem stare knjige in jih rada vzamem v branje, ampak, ko jo odložim pa tudi mačku ne ponudim hrane, dokler si rok ne umijem lepo z milom.

Meni se zdi, da je tako prav, saj nimamo predsodkov pred knjigami, kje so se potikale preden so prišle v naše roke pa nikoli ne vemo. Že velikokrat se mi je zgodilo, da sem pri kaki hiši uporabila njihov wc in tam naletela na kar mini knjižnico. Sicer pohvalno, ampak,... no že zaradi tega je bolje biti previden.

zeta

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4538

4. sep 2011 14:15

elaphus, pri meni je ravno obratno, knjige iz knjižnice so mi umazane in se mi roke po branju zdijo pocaste.

Knjige iz antikvariata pa imajo, ne vem, kako bi rekla, zaradi starosti morda, le še tisto žlahtno umazanijo in me ne moti . Nasveta, pomoči, razen poskusa kake psiho...ratatata...ne poznam

Aja, trenutno berem: Marijan Marinšek "Astrid Lindgren" .

lp

mzm

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

4. sep 2011 14:49

naor je napisal/a:

 Bog ne daj, da si komu dala idejo!

naor

Potem je najboljše, da prepovemo knjigo "Tisoč in ena noč"!

No, dekleta, hvala za odgovore, je dokaj lažje, če veš, da drugi tudi niso povsem brezbrižni do takih stvari. Da si pa tudi po knjigah iz knjižnice umijem roke (pa še v tisoč drugih primerih), je jasno, ampak tisti občutek do knjig iz antikvariata je neprijeten, no - čeprav so pa knjige čudovite in vredne nakupa .

lp

cervus

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

4. sep 2011 14:55

Ja itak. Tako sem hitela, da se mi je smejko izmuznil!  Saj ne rabijo brati KulSlo, da jim pridejo bedarije na misel. Ampak, nikoli se ne ve.

 

 

 

naor

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

4. sep 2011 15:15

Če bi bile knjige iz knjižnic tako zelo umazane, bi imele knjižničarke in knjižničarji hude zdravstvene težave, kajneda?

Čistoča ne škodi, včasih celo koristi, včasih pa vseeno škodi, če pretiravamo.

Elaphus, a imaš z bankovci enake probleme, saj za kovance vem, da veš, da so manj umazani od bankovcev.

Sicer pa, hvala za idejo, imam doma eno knjigo tebi dobro znane lastnice, preden jo bom vrnila, bom......

rimljanka

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

4. sep 2011 16:08

A me zafrkavaš????? Ja, z bankovci imam enake probleme, tudi s kovanim denarjem, a denarja nimam tako pogosto (škoda!!!!! ) in tako dolgo v rokah kot knjige - sicer pa imam najraje plastičnega - ta je pa samo moj, čeprav - no, ja, ga tudi vtikajo v reže onih aparatov.

 

In, ohoho, učiteljica in ne prebere pozorno - napisala sem, da imam predsodek, ker ne poznam prejšnjega lastnika  in posledično ne vem, kdo jih je jemal v roke .

In, lejo no, nikjer nisem napisala, da SO knjige umazane - samo jaz imam tak občutek in to me moti.

Punce, se je pa spraula name, a????

lp

cervus

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti