Kaj beremo?

Roncolino  

član od: 26.3.2007

sporočila: 1464

20. jul 2011 20:45

Sashika je napisal/a:

JJ, se pridružujem tvojemu mnenju o Gospe Bovary.... res rada berem, tale knjiga mi pa nekako "ni potegnila". Mučenje...



Saša

 

Potem si pa predsavljajte mučenje, ko jo moraš 3x prebrati za maturitetni esej, jo analizirati do vske vejice natančno...ampak najbolj bolno od vsega je, da mi je po vseh analizah celo postala všeč! ampak dotaknila se je pa ne bon ikoli in nikdar več!

Je bila pa Ločil bom peno od valov od Feri Lainščka prav simpatična

Roncolino

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

20. jul 2011 22:17

Michelle Moran: Nefertiti - opisuje spletke v starem Egiptu, Amenhotepa, ki je kasneje postal Ehnaton, kako so bili Egipčani (no, nekateri) prisiljeni iz politeizma preiti v monoteizem (hm, upam, da sem prav napisala). Se fajn bere, v redu napisana.

Ko že razpravljate o klasikih - nerada priznam, ampak vse sem bolj težko požirala - pa ne zato, ker sem jih morala brati, tudi sedaj mi ne gredo najbolje - če se spomnim samo na Zločin in kazen - grozota, pa na Rdeče in črno - res se vprašam, če dijakom zanalašč "uturijo" take, "zatežene" romane - a so res tako "lepi"???? Trpljenje in grozote zame niso bili nikoli lepi, jih je v resničnem življenju preveč, da bi morali še na silo brati o njih!

lp

cervus

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

20. jul 2011 22:17

Hvala za nasvete vendar nič ne bo, jaz namreč že enih deset ( ali več ) let ne hodim v knjižnico. Iz vaške knjižnice sem prebral vse potopise in biografije ( pa še marsikaj zraven ), pol sem pa obogatel. Pred časom sem si namreč zadal nalogo da obogatim. Kriterij za to je bil: bogat sem takrat, ko si bom lahko kupil knjigo ki jo hočem ( želim ) prebrat in to je že enih deset let, sedaj je problem, da več ne dohajam, več knjig kupim, kot jih lahko preberem, tako, da se mi kopičijo neprebrane knjige ( zadnja pridobitev, tri knjige od Negrija, nisem še niti odprl, čeprav imam njegov Imperij v angleščini, tudi ne čist prebran ). Tole knigo od Tolstoja sem po naključju opazil, ko je en ( se mi zdi v Delu ) hvalil, kolk da je fajn, pa mi je prijatelj ponudil, da mi prinese , je ima doma. Priznam, da zgodba pritegne in padeš noter in se bere z lahkoto, vendar sodbe o knjigi ne spremenim niti za pikico ali vejico ( najbrž narobe postavljeno).

Pa, če sem že pri besedi, svetujem izvrstno branje ( resda ni romantika o kurbah in prešuštnicah ):  Jared Diamond: Puške, bacili in jeklo, in istega avtorja  " propad civilizacij ", pa Simon  Singh-ov Veliki pok  ( lahko, da moraš bit mal mazohista za to branje, če nisi ravno fizik ), pa Tajne Vojne Gordon Thomasa .......... Žižka pa ne priporočam ( recimo First as Tragedy, Then as Farce ), da me ne obtožijo kakšne propagande, lahko Miltona Friedmana Capitalism and Freedom, sedaj ( menda ) prevedena tudi v slovenščino, da mal vidite na kakšnih nebulozah je utemeljem kapitalizem. Bodi pa dovolj.

sonci, tega pa jaz nisem rekel (......... eni izmed nas ), priznam pa, da jih ( kurb in prešuštnic ) ne manjka.

ežoj

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

21. jul 2011 10:01

Ežoj, ne razumam čisto dobro kaj ti pri kurbah in prešuštnicah ni všeč?


Prebrala Konci in kraji, naše lončarke, prevajalke in pesnice Ifigenije Simonovič Zagoričnik. Gre za sklop esejev, ki so sicer izhajali v Novi reviji. Zelo berljivo in odkrito, veliko je govora o galerijah, umetnosti, življenja v Londonu in končno smrti nejnega moža, ki je bil zaposlen na BBC-ju v Londonu in njenem prihodu nazaj domov, njenem prijateljevanju z Manco Košir, Vitomilom Zupanom...

terakota

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15830

21. jul 2011 12:49

evo, je Ruhname v nekoliko povečanem formatu; tale dečko, sicer že pokojni, je v svojem času kar zaprl knjižnice po državi, s pojasnilom, da Turkmencem zadostujejo koran in njegova Ruhnama, pa so ji še spomenik postavili

 

 

mamamia

Sashika  

član od: 29.3.2006

sporočila: 639

21. jul 2011 13:37

Frajer, ni kaj, tale "slavni" Turkmen.... Ena njegovih brilijantnih idej poleg zaprtja knjižnic in ostalih cvetk je tudi izbira angleščine kot drugega državnega jezika.... gradivo za poučevanje pa naj z neba pada  In seveda manjšine ne obstajajo..... 

 

Kaj pa vem, klasiki so meni čisto všeč, ne vsi, večina pa zagotovo. Milton Friedman in Slavoj Žižek....hm...., z mojim si jih nekako izmenjujeva po prebranih nekaj straneh, če želiš kaj od tega, ni ravno lahko branje. 

Trenutno sem začela z Allanom Bayem - kulinaričnim kritikom, ki na zelo izviren in humoren način spregovori o "hrčkanju" (kopičenju) kuhinjskih pripomočkov v svoji kuhinji - opiše jih 100 najpomembnejših in najbolj uporabnih, k vsakemu doda recept. Zabavno poletno branje!

 

Saša

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

21. jul 2011 15:59

@Sashika: Tistega Zamjatina se mi zdi, da nekje imam.

@terakota: pravzaprav me nič ne moti, če odmislim etiko in moralo.

ežoj

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

21. jul 2011 18:30

 Ah, če že odmišljamo etiko in moralo in razmišljamo o prešuštnicah in njihovih partnerjih - spomninček iz prvega letnika gimnazije ali kako pripraviti mularijo k branju: profesorica nam je z vso resnostjo odsvetovala knjigo, ki je za naša leta odločno preveč nespodobna - Lepe gospe z bogatega dvora (napisal Wang Shicen, že zdavnaj pokojni). Resda ima tam nekje okoli 1000 strani, ampak prebrali smo jo vsi. In za poleti pod palmo je prav zabavna , tudi če si že malo čez 15 ali pa celo že študent....

Sonja

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

21. jul 2011 19:04

@ežoj: Ane Karenine se mora človek lotiti šele takrat, ko je že predelal Ljubimca lady Chatterley (D.H. Lawrence), Sago o Forsytih (John Galsworthy, seveda z vsemi nadaljevanji), Gora je mlada (Han Suyin), Aleksandrijski kvartet (Lawrence Durrell) in Venerino delto (Anais Nin). Tako se mu koža utrdi in se mu ne ježi več toliko ob raznih nečednostih, ki občasno skalijo še tako zgledne vaške ribnike. Dodati moram, da je najprimernejše obdobje za prvo branje naštetih mojstrovin zgodnja puberteta, torej še preden bridke lastne izkušnje skisajo avtentično literarno doživljanje.

vedozeljnica  

član od: 15.1.2011

sporočila: 3

21. jul 2011 20:17

Haruki Murakami: Kafka na obali

 

Ena najboljših knjig, kar sem jih kdaj prebrala.

vedozeljnica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti