Kaj beremo?

mamazeljka  

član od: 29.3.2006

sporočila: 462

22. nov 2009 19:50

Jean Sasson Majada, iraška hči mamazeljka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

22. nov 2009 20:06

Berem knjigo  99% opica - kako evolucija sešteva (Jonathan Silvertown),  ravno primerna za te dni....v torek bo 150 let od objave O nastanku vrst z naravnim izborom, Charles Darwin.

rimljanka - zasebno mnenje

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

22. nov 2009 20:18

Sem ravno prebrala Moralna žival, Robert Wright... Opis Je monogamija naravna? Od kod tekmovalnost med sorojenci? Zakaj se starši z nekaterimi otroki ukvarjajo več, z drugimi manj? Je lahko slaba samopodoba koristna? Kako smo v boju za obstanek razvili moralna čustva? Z obravnavo teh vprašanj je Moralna žival dodobra prevetrila ustaljene poglede na človeško duševnost. S predstavitvijo najnovejših dognanj v mladi vedi evolucijske psihologije, ki človeško vedenje preučuje z vidika darvinizma, torej naravnega izbora, Robert Wright razkriva nezavestne strategije, ki sooblikujejo našo izbiro partnerjev, družinske odnose, prijateljstva in boj za status. Delo izvrstno uvaja v znanstveno vejo, ki premošča temeljno ločitev znanosti na naravoslovno in družboslovno. "Po precej letih zamude je "Moralna žival" tudi v slovenskem prevodu, v isti zbirki kot Dawkins; Mladinska knjiga s temi izdajami polni kričeče luknje slovenskega pogleda na svet. Bil je že čas. Obvezno branje." Miha Mazzini "Še en, tokrat evolucijski zadetek v polno, v eni mojih najljubših knjižnih zbirk." - Samo Rugelj, Bukla terakota

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15830

22. nov 2009 20:30

vikica je napisal/a:
Ko že debatiramo o knjigah me zanima kako vi berete. Sama imam namreč navado, da berem po nekaj listov, največ zjutraj ob kavi, ali zveče v bani. Drugače pa po listih, ko imam čas. Če me knjiga "potegne" je tega časa več in pogosteje. Rada tudi berem več knjig hkrati. Kadar bi si rada samo spočila živce je lepo, če imam pri roki kakšno lažjo knjigo, ko potrebujem duševno hrano, mi pride prav kakšna tovrstna knjiga. Ko pa si zaželim kaj izvedeti si pa tudi znam poiskati v naši knjižnici knjigo z zaželeno temo. Berem precej počasi, ker ne maram preskakovati stavkov ali odstavkov, če me knjiga zanima preberem vse. Kako pa vi berete?

 

Včasih berem po dve ali tri knjige hkrati. Na primer Prebiranje Lolite v Teheranu berem po poglavjih in to le občasno, ker mi je knjiga tako zelo razmišljujoča in je niti v letu dni nisem pebrala cele. Se pa zgodi, kot recino s knjigo Orhana Pamuka Sneg (zanjo je dobil Nobelovo nagrado), da je ne morem nehati brati in jo berem proti večeru in ves večer in nadaljujem v postelji, tudi do dveh zjutraj.

Po takih knjigah običajno vzamem v roke kaj lahkotnejšega, recimo Iščem impotentnega moža, Marley in jaz in podobno nezahtveno branje, preden se lotim česa bolj zahtevnega. Zdaj začenjam branje knjige Istanbul (Orhan Pamuk), medtem ko knjige Ime mi je rdeča (istega avtorja) še nisem začela brati (se bojim, ker jezelo zajetna in kar zahtevna, pa jo bim prihranila za poletje, ko bo več časa).

 

Nikdar ne berem v kadi. Samo na dvosedu v dnevni sobi berem, s spodvitimi nogami, ali v postelji, pred spanjem. Enako na morju. NIkdar na plaži ali na ležalniku, samo zvečer vpostelji ali popoldan v dnevni sobi.

 

Imam pa navado, da številne knjige več krat berem. Včasi cele (no, vmes kak list preskočim), včasih pa posamezna poglavja ali odlomke. Na primer: Nag sem prišel (Rodinova biografija), Moulin Rouge (biografija de Toulouse Lautreca), San Michele (Alex Munthe), Marka Zorka Knjigo mrtvih , Trije možje v čolnu in še in še ...

 

Mamamia

mamamia

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

22. nov 2009 20:39

terakota je napisal/a:
Sem ravno prebrala Moralna žival, Robert Wright... terakota

O, še nekaj za nujno branje...... Ja, komajda verjetno, v zadnje 50 letih je pri nas komajda kaj s področja evolucije izšlo.

rimljanka - zasebno mnenje

l e a  

član od: 30.6.2008

sporočila: 193

22. nov 2009 22:07

Slovenski pravopis 2001:( Žal fax zahteva svoje:) l e a

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

23. nov 2009 7:42

Afganistan: kamor se pride bog le zjokat. Ganljivo. Priporočam.

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

23. nov 2009 11:33

rimljanka je napisal/a:

terakota je napisal/a:
Sem ravno prebrala Moralna žival, Robert Wright... terakota

O, še nekaj za nujno branje...... Ja, komajda verjetno, v zadnje 50 letih je pri nas komajda kaj s področja evolucije izšlo.

[nagelj] rimljanka - zasebno mnenje
Ja, ni veliko, Darwin, pa Sebični gen potem pa že malo kaj kvalitetnega dalje...aja, Sebični gen je tudi dobra knjiga, humorno-poljudna hkrati... lp terakota

sonci  

član od: 27.9.2005

sporočila: 442

23. nov 2009 12:21

Trenutno berem (po priporočilu nekoga s Kulinarične Slovenije - žal ne vem več koga, bi ga morala verjetno daleč nazaj najti) Nežnost volkov (Stef Penney). Odlična, napeta, pustolovska kriminalka (??), ki se dogaja sredi 19. stoletja v kanadski divjini. Skratka, sem upoštevala že kar nekaj priporočil (v zadnjem času tudi Deček v črtasti pižami) in bila zadovoljna. Hvala! Lep pozdrav sonci

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15830

23. nov 2009 12:45

mimika je napisal/a:
Afganistan: kamor se pride bog le zjokat. Ganljivo. Priporočam.

 

Tole je pa res ganljivo, za zjokat. Pretresljiva pripoved. In ugotoviš, da vse ženske v bistvu stremijo k podobnim ciljem, ne glede na to, ali imajo ruto na glavi ali ne, so oblečen po našihmerilih ali nosijo burko.

 

In še bolj pretrresljiva knjiga od te je knjiga Kot da me ni, avtorice Slavenke Drakulić, o ženski iz Sarajeva, ki je preživela strahote ženskih taborišč. Ko preberš to knjigo, je pomen naslova še bolj grozljiv.

Kot je zapisano v spodnjem mnenju: Pretresljiv vojni roman, ki pokaže na še hujšo stvar, kot je samo mučenje telesa - na lomljenje duha ženske ujetnice.
Naredi zaznamek na:

2002 / 35 / Romani

Kot da me ni

Aleph, Ljubljana 2002, 4.340 SIT Bernard Nežmah

Zgodba intelektualke, ki so jo zajele srbske vojske v Bosni konec maja 1992 in jo mesece posiljevale v taborišču.

Na pogled trpka, a izpraznjena vsebina; kdo bo še poslušal ali bral detajle mučenj in poniževanj? Toda avtor je pisateljica Drakulićeva, ki objavlja knjige, ki zarežejo globoko. Naj si bo vivisekcija vsakdanjega življenja v starem režimu Kako smo preživeli komunizem in se zraven še smejali, ali pa kanibalistični razvoj ljubezni v Okusu po moškem.

Njen roman Kot da me ni je presunljiv. Te pograbi in drži, a ne kot bralca iz naslade, temveč kot sopotnika S. skozi njen pekel vojne.

Korak za korakom. Najprej v neznosni vročini, brez vode, ko po nekaj dneh zahrepeni, da bi se umila v kadi, polni vode. Nato v ponižanju, ko morajo ujeta dekleta lulati na odprtem polju taborišča. In potem veselje nad pridobitvijo - lesenim straniščem. Strah ob besedah električni kabel, nož, žaga, sekira, a zatem še bolj trpko razočaranje, ko ji iz torbe med sojetnicami izgine šatuljica z zlatnino. Groza ob šepetanjih o "ženski hiši", zatem pa človeška degradacija, ko v skladišče vstopi vojak, ki si jo izbere, a pri tem ne uporabi niti glagola, niti enostavnega stavka; zadošča: Ti!, ne ti - ona! in iztegnjeni zlobni prst. Ko jo horda posili, jo heroj uči še ubogati: Odpri usta! In zalije jo z dolgim curkom scaline. Po batinah začne goltati, ubogljivo kot otrok.

Ko s sojetnicami biva v "ženski sobi", je še huje od posilstev čakanje, kdaj bodo spet prišli ponje. "Naveličala se je biti uskladiščena kot kos mesa, kot ovčje stegno ali drobovina." Vojaki so jih jemali na slepo, niti pogledali jih niso več. Zaželela si je spet biti ženska, se našminkala, poskusila pogledati koketno; ta maškarada je bila edina moč, ki jo je imela. Če se bodo pretvarjale, da jim je lepo, vojaki ne bodo več moški z orožjem, ki jih po aktu iznakazijo, ampak navadni moški, ki jim godi, da jih zapeljivo gledajo. Misli, da pozna že vse, na smrt so se že navadile, toda potem pride neznosni smrad - od trupel, ki jih sežigajo v kontejnerju skupaj s smetmi. Padejo v otopelost duha, ko ne morejo narediti nič: ne pobegniti, ne rešiti življenja sojetnici. Nato jo pokliče k sebi stotnik; prvi, ki jo vika. Urejen moški, ki je poveljnik taborišča, a osamljen med sadističnim moštvom. Nekoč, drugje intelektualec in družinski oče. Zdaj začuti priložnost, da odigra damo; peklenska igra - sestradana, ga nonšalantno vpraša, če jo povabi na večerjo, in potem se bori s seboj, da ne golta hrane. Rabelj in žrtev sta si najbližja, edina šolana v taborišču, vendar ona z neznosno muko, da se zadrži, da mu ne izbruha očitkov nad bestialnostjo njegovega taborišča. Od nekod vest, da bodo zamenjane. Tokrat pot z avtobusom na Hrvaško, še zadnji pomori. Na svobodi pa nova groza - nosečnost. Švedska, porodišnica v Stockholmu - breme, ki ga hoče odvreči in dati v posvojitev, saj se počuti, kot da mu je bila le vreča, ignorira jok, potem pa se začne lomiti ob prstkih, ki zgrabijo njeno roko.

Pretresljiv vojni roman, ki pokaže na še hujšo stvar, kot je samo mučenje telesa - na lomljenje duha ženske ujetnice.

 

 

Mamamia

mamamia

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 23.nov 2009 12:46

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti