30. apr 2007 20:01
Sirovi žlikrofi za Veri:
Zamesim testo kot za rezance (cca pol kg bele moke, 3 jajčka, malo soli, žlica olja vržem v multipraktik, dodajam po potrebi mlačno vodo) , pustim malo počivati.
Nadev: drobno nariban sir zmešam s sesekljanim peteršiljem in jajcem.
Razvaljam testo in naredim žlikrofe. Jaz jih oblikujem raje kot žepke, ker imam en plastičen pripomoček. Prej, ko ga še nisem imela, pa sem delala takole: izrezala sem kroge s kozarcem, dala gor nadev, ob robu pomazala s stepenim beljakom, jih prepognila in rob potlačila z vilico.
Kuham v slanem kropu kakšne četrt ure, zabelim z drobtinicami. Ta količina zadostuje za 4 osebe.
V nadev lahko dodaš poleg sira tudi kakšno zelenjavo: npr. blanširan in drobno sesekljan ohrovt ali por.
Gobova omaka izgleda pri meni tako, da mi je kar malo nerodno povedati. Skuham bešamel v katerega dodam v mrzli vodi razmešanega pol vrečke praška za gobovo juho, kuham in nato dodam posebej prepražene gobe.
Odlična omaka čez sirove žlikrofe je tudi kremna špinača.
Veri, lahko dodam še namig? (vzemi kot dobronameren nasvet od mamice štirih otrok)
Če boš delala žlikrofe, jih naredi več in jih zamrzni na pladnju. Ko boš imela polne roke dela z dojenčkom, jih boš pa samo vrgla v slan krop in imela hitro kosilo, pa še zelo primerno za doječo mamico.
Lep pozdrav.
Pesnica