15. sep 2005 8:31
Malan in Loni, ali prav razumem, da liste testa naložita enega na drugega, tako da rata bolj debelo testo? Jaz sem vedno mislila, da mora biti normalno tanko razvaljano, ne debelo posuto s skuto in nato ustrezno večkrat zavito. Ko sem brala Loni, sem si predstavljala, da 3 liste položiš enega poleg drugega, da dobiš dooolg pravokotnik?
Za skutne štruklje naredim tanko vlečeno testo, posujem s skuto, zvijem. Res je velikokrat zvito, tako da je znotraj "dolga" spirala, surov štrukelj pa še vedno dokaj tanek. Pa še kljub temu se mi je zdelo testo debelo, ko se je skuhalo ?!! Ali pa imam jaz napačne predstave, da morajo biti štruklji mehki, brez zatrdlin od testa...
Tej@, res je tako, kot je napisala Malan. Kupljeno vlečeno testo obilno namočim z mešanico vode in malo olja. Včasih sem mazala s čopičem, zadnjič se mi je neznansko mudilo, pa sem odkrila, da samo vliješ gor kakšen dl in kar z odprto dlanjo pomažeš po celi površini, pa je. Moja mama je tudi jokala, da kako zanič zavitek je prišel iz kupljenega vlečenega testa, trd kot podplat. Razložila sem ji, da je to testo sušeno (pri šiptarjih celo malo pečeno), da ga lahko zapakirajo, zato mu moraš vrniti vodo.
Pri kuhanju v alu foliji težko pride kaj vode noter, včasih smo bolj na rahlo zavili ali nalašč naredili kakšno luknjico. Sedaj raje kuham v krpi. Na Goljatovem tečaju menda zavijajo tudi v prozorno folijo za živila, naslednjič bom poskusila tako v bolj ohlapno zavito folijo. Ko se enkrat malo skuha, se štrukelj tako sam utrdi, važno je, da ga drži na začetku.
LP Fani