Pisava na forumu/ih

teni  

član od: 6.6.2005

sporočila: 29

31. avg 2005 12:32

Mamamia, vem da vprašanje ne spada sem, pa upam da boš to prebrala. Nekje na forumu sem pred časom zasledila tvoj recept za ketchup, pa ga sedaj iščem in iščem toda ne najdem. Pomagaj, prosim, ker imam ogromno paradižnika za porabiti. Hvala in lp. teni

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

31. avg 2005 13:00

Pod temo "Siri za pico". Loni Makaroni

teni  

član od: 6.6.2005

sporočila: 29

31. avg 2005 14:23

Loni, stokrat ti hvala, to je tisto, kar že dva dni iščem, a pod to temo sigurno ne bi iskala. teni

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

1. sep 2005 9:54

No, zdaj, ko sem znova med delovnimi ljudmi, sem našla vprašanje od teni, pa vidim, da je že loni odgovorila. Blagor tebi, ko imaš toliko paradižnika. Tako meni kot mami je ves šel k hudiču, tako da bo letos za kečap potrebno kupiti tudi paradižnik. Ampak bomo že. Nam je preveč dober, da bi se mu kdaj odrekli. Pozdrav vsem, Mamamia mamamia

julia  

član od: 5.12.2004

sporočila: 513

1. sep 2005 10:42

Mamamia, bodi in mi poslji recept za kecap. Hvala. julia

mamamia  

1. sep 2005 13:06

No, se vidi, da sem po okrevanju zaradi bolezni še malo počasna, pa me že drugi prehitevajo, ko je treba pomagati. Pa sem se vseeno potrudila in našla recept, pa ga pripenjam. Tako, da bo videti, da mi ni vseeno za moje forumovke. Mamamia Dekleta, evo recepta za kečap. 6 kg zrelega paradižnika, tri kg rdeče paprike, podolgovate, dve veliki čebuli, šopek zelenega peteršilja, dva vejici zelenega dela zelene in žličko mletega popra ter 1 dl olja, sol in sladkor po okusu. Paradižnik, papriko in čebulo očistiš in narežeš na kose, daš vse skupaj kuhat in ko zavre, kuhaš pol ure, potem pustiš, da se ohladi. Potem spasiraš. Olje daš v posodo, vanjo položiš spasirano maso in kuhaš na zmernem ognju do želene gostote. Masa ne sme močno vreti, po malem naj brbota. Vmes nenehno mešaš. Preden končaš s kuhanjem, soliš in sladkaš, dodaš poper in sesekljan peteršilj ter zeleno. Medve z mamo to maso kuhljava vsaj dve uri, da večina tekočine izpari in da je kečap gost, a še vedno tekoč, da lepo steče iz steklenice s širokim vratom. Iz te mase nastanejo okoli trije litri kečapa. Še vroče naliješ v stekleničke in jih takoj zapreš. Mi steklenice potem pustimo pd kakšno koco, da se ohladijo, potem pa z njimi na poličko v mamino shrambo. Moja mama je še tista starega kova: v kleti ima shrambo in na poličkah male steklenice marmelad (maline, robide, ribez, jagode, marelice, kutine), pa sokeci (ribez, maline, hruške, marelice, slive), kompoti (mešan iz sliv in breskev, pa hruškov), orehi z lastnega drevesa, lešniki z lesk ob hiši, pa kisle kumarice, paprika z gorčico, mešana solata, v slanici vložena zelenjava. Kar nostalgija me zgrabi, ko vse to vidim.... mamamia

riba-ribica  

član od: 25.2.2005

sporočila: 1436

1. sep 2005 16:06

Mamamia, saj bo zelenjava rasla tudi naslednja leta, na potrpljenje pa si verjetno že navajena. Pozdrav! riba-ribica

jesen  

član od: 5.10.2004

sporočila: 410

8. sep 2005 14:28

Pozdravljeni! Mene sploh ne moti kako kdo napiše z velikimi ali malimi črkami.Moti pa me to,da nekateri pišejo tako kot govorijo-to me pa prav boli,ko berem.Tudi slovničih napak ne iščem,ker jih tudi jaz delam,ampak ,da ti en frajer napiše de b rad vedu ,de je slišu...Brrr Adijo! jesen

mamamia  

8. sep 2005 14:48

Jesen, strinjam se s tabo. Kakšna slovnična napaka se vsakomur prikrade, tudi zatipkamo se velikokrat (sploh jaz). Ne motijo me niti narečni izrazi (na primer feta za rezino in podobno, vseeno mi je tudi, če kdo uporablja izraz melancana namesto jajčevec ali cukin namesto bučka in podobno). Navsezadnje tudi nismo vsi enako vešči pisanja, enemu gre od rok bolje kot drugemu. Ampak napake zlahka spregledamo, če vidimo, da se nekdo trudi. Me pa resnično moti način pisanja kot na primer "kok je to u redu" pa "dobr, sam dej to drgač naret" itd. Vem, da mladina danes komunicira na ta način /kap me zadene, ko mi hči pošlje SMS z vsebino "jas sn zaj tam" (prevod iz štajerščine za ostanek Slovenije - Jaz sem zdaj tam) ali pa "čuj, mija grema pol vun" (midva greva potem ven). To se mi zdi nespoštovanje lastnega jezika, neko nepotrebno "frajerisanje", ki res nikomur ne koristi. Mamamia mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti