Zanimajo me vaše izkušnje. Katera jabolka se vam zdijo za kis najprimernejša?
lp Vesna
Vesna Milek Recko
Zanimajo me vaše izkušnje. Katera jabolka se vam zdijo za kis najprimernejša?
lp Vesna
Vesna Milek Recko
16. avg 2005 10:03
Vesna moja bodoča tašča in tast kupita različne vrste, pač ne kake najboljše kakovosti, na gorenjskem pa kar domača jabolka oz jih gredo nekam na kmetijo pobirat (so starejše sorte) sem pa našla link, mogoče še nisi videla: http://med.over.net/phorum/read.php?f=21&i=12418& aja, pri nas se že vsaj 3 tedne kisa...doma pri mojih pa kot vem tudi še niso začeli, tako da je še čas... se slišimo glede soje, še čakam kako bo prevoz prost, ko je v službi gužva... lp, maja
16. avg 2005 15:30
Kis že vrsto let delamo sami a me je vseeno zanimalo iz kakšnih jabolk so najboljši rezultati. To pa je že najbrž stvar okusa. lp Vesna Vesna Milek Recko
16. avg 2005 15:43
Pri nas doma delamo kis tudi iz tistih drobnih jabolk, ki niso za drugo rabo. Rečemo jim Lesnika. Lp Marjetica
16. avg 2005 16:05
Zanimajo me imena teh starih sort jablan. Hvala Marjetica. lp Vesna Vesna Milek Recko
16. avg 2005 17:54
Vesna, se bom jaz jutri pozanimala ko grem na Gorenjsko, itak grem tudi k tem kmetom po krompir tako da spotoma še to vprašam. p,
16. avg 2005 18:38
Eto sem toliko časa brskala: http://www.car.si/sadnet/jablana/izbor.htm drugače sem pa že klicala k našim domov da mi povedo katere sorte smo mi obirali: beličnik, voščenka, carjevič, bobovec in ontrio, pa tudi jonatan (sicer ni starejše sorte, je pa že kar star drevo) P, maja
16. avg 2005 20:53
Lepa hvala Maja. Jaz niti ne vem iz katerih sort je naš kis. Rada pa bi malo probala še te stare sorte in zdaj bom zagotovo vrgla tudi te v sod. Ravno včeraj sva pretočila enega, zdaj je prostor za drugega. lp Vesna Vesna Milek Recko
16. avg 2005 21:21
Mogoče ti bo pomagal kaj tale opis določenih sort: http://www.drevesnica-podobnikar.si/ponudba_pomlad. lep večer, m
17. avg 2005 7:55
če hočeš dober kis, mora biti narejen iz ZDRAVIH (ne po tleh pobranih jabolk, kakor je navada) jabolka morajo biti zrela, ne zelena, češ ker so še kisla, bo kis močnejši...v bistvu sladkor je pomeben in ne kisline v sadežu.Iz sladkorja nastane veliko alkohola, ali pa veliko kisa. Najboljši rezultati so res iz domačih starih nešpricanih sort.Priporočam gnila jabolka odbrati, ker niso primerna za kis, tudi če gnili del odrežeš, ga skoraj nikoli ne odrežeš dovolj globoko. Potem ko je kis narejen, precedim in preselim v majhen hrastov sod in ga tam staram,po 3 letih ga pretočim v manjši kostanjev sod za 3 leta.Po 6 letih je kisa cca. 15% manj, ker se je skozi les nadihal in isparel,pridobil je temno barvo in postal gostejši-slajši...moj prvi kis je sedaj že 4. leto (plus 6 v drugih sodčkih)v češnjevem sodčku, včasih ga pokusim kakšno kapljico in ga še ne uporabljam HERMANKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | Nikita |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Polpeti cvetača-brokoli z bučnim pirejem in špinačno omako
Fini mini Bamboloni