26. sep 2011 13:18
Nika, tudi jaz imam kuhinjo iz Ikee. Masiven leseni pult je zelo fajn, samo primerno ga moraš obdelati. V Ikei imajo posebno olje (Behandla), s katerim na začetku pult mažeš na dva oz. tri dni, kasneje pa občasno, po potrebi. Na začetku (recimo prvi mesec) je tako s pultom res nekaj več dela, kasneje pa ne več. Pult se z oljenjem impregnira, kapljice na njem lepo obstojijo in jih pobrišeš (pa ni madežev), seveda pa se poznajo kakšne praskice, a teh je zelo malo (pa kuhinjo zelo pogosto uporabljam). Mene sploh ne motijo oz. so mi celo všeč, ker mi pohištvo, ki je videti povsem novo (sterilno), sploh ni všeč. Rada imam, da se vidi, da je kuhinja v uporabi - to mi daje dodaten občutek domačnosti, topline. Po dobrem letu, ko imam masiven leseni pult, lahko rečem, da bi se brez pomisleka ponovno odločila zanj. Tudi zato, ker je les tako "topel", da rada delam na njem.
Imam tudi veliko keramično pomivalno korito. Na začetku sem bila malo zaskrbljena, tako kot ti, kako se bo obneslo. No, do zdaj (v dobrem letu dni) ga še nismo uspeli okrušiti, videti je kot novo, enostavno se ga pomije, zaradi velikosti je zelo praktično. Že se mi je zgodilo, da sem med pomivanjem s kozarcem udarila ob rob, pa se ni nič zgodilo ne koritu ne kozarcu. Kar se kozarca tiče, sem verjetno imela srečo. Res pa je, da zaradi prostornosti korita težje pride do takih nesreč. Korito čistim kar z gelom za ročno pomivanje posode (ker je vedno pri roki), občasno (kadar se bolj umaže, namasti) pa uporabim Kolpasan univerzalno čistilo za kopalne kadi (kupila sem ga za našo kopalno kad, pa ga sedaj uporabljam tudi za vse umivalnike).
Upam, da sem ti vsaj malo pomagala.
Katja D.