2. sep 2005 9:56
Prvo naj povem glede čebule: V posodo dam malo maščobe, čebulo narežem na zelo tenke kolobarje ali pa čisto na drobno. Ko je maščoba segreta vržem gor čebulo in premešam. Posoda je odkrita. Čez 2 - 3 minutke čebulo malo posolim in premešam. Čez 2 - 3 minutke podlijem z zelo malo vode (recimo 2 - 3 žlice vode), potem pokrijem posodo. Vsakih toliko odkrijem in premešam. Ko zmanjka tekočine oz. ko se čebula spet posuši, če še ni mehka, še malo podlijem in ponovno pokrijem. Na koncu posodo odkrijem in na močnem ognju mešam. Čebula mi na tak način izpade čisto mehka - skoraj da je ni (no, ta čas traja - mogoče celo 15 minut). Ne sme se pa na čebulo zliti voda - ne vem, deci, ali več (tudi to sem videla, da delajo). Na tako prepraženo čebulo gre naprej - meso, gobice... tisto, kar pač delate. Kar se tiče "dobre kuharice"... zelo zanimiva debata. Po moje, lahko bi rekli, da je najboljša ocena kuharici s strani jedcev - ne samo domačih, predvsem drugih, ki jih kdaj povabiš oz. gostiš. Seveda, nikakor ne more biti mlada kuharica - "dobra kuharica". Lahko je zavzeta, rada kuha, ima voljo, da se uči, veliko eksperimentira, sprašuje, bere... Iz take bo čez 10 - 15 let dobra kuharica. Nikakor pa ni dobra kuharica tista, ki pravi "sovražim lonce, sovražim kuhinjo"... Druga stvar pa je, ker se čez teden mora na hitro kuhati - to je že stvar osebne organizacije. Ali pa se v nedeljo ob 11. uri zjutraj sprašuje "kaj bom danes kuhala?" Skratka, zame je dobra kuharica tista, ki brez problema skuha kosilo, ki zna pogostiti ljudi, ki se zna zorganizirat pri nakupu, da ima red v kuhinji in da se je še vedno pripravljena učiti. Skratka - moja kuhinja je meni "svetinja", "zakon". Moj nečak je enkrat v hecu rekel: "Mi vsako nedeljo jemo govejo juho, restan krompir in govedino iz juhe"!!! Pozdravček!