28. apr 2005 9:37
Drage kulinaricni navdusenci,
res se mi ne zdi nic hudega, ce bi se malo bolj potrudili pri pisanju svojih receptov, mnenj k njim ali pa prispevkov v razne forume in uporabljali malo manj pogovorni jezik. Vcasih mi je prav hudo, ko vidim, kako nasa uboga slovenscina trpi. Vem, da se tu pa tam lahko vrine kaka napaka (npr. popolnoma nepravilna zveza za + nedolocnik, ki jo rabimo pogovorno), da ne poznamo razlike med cvreti in peci, da je prav, da ohranjamo svoje pokrajinske jezikovne znacilnosti, vendar bi pricakovala malo vec narodnega ponosa. Ce ze obstaja slovenski izraz, zakaj ne bi uporabljali tega namesto, da si izposojamo tujega (ki je med drugim celo napacno napisan)? So morda izrazi, ki prihajajo iz drugih jezikov bolj imenitni?
Morda smo mi, ki zivimo v tujini, bolj obcutljivi za ta problem, ker se vsak dan borimo za ohranjanje svojega materinega jezika, vendar bi bilo lepo, ce bi nas pri tem prizadevanju podprli tudi Slovenci iz osrednje Slovenije in nam, tudi preko takih forumov, dali malo podpore pri tem nasem prizadevanju.
Lep pozdrav,
ribica