Slovenščina?

puskar1i  

član od: 22.8.2005

sporočila: 70

30. avg 2005 0:18

Ljudje božji. Pravilna slovenščina v službi ja - ne pa še tukaj (ne upam se več napisati ¨tuki¨). Če kdo kaj ne razume v receptu se vpraša. Navsezadnje si dopisujemo zato, da se kaj novega naučimo v kuhi, ne pa ali se piše gram g. ali gr. ali so malancani al jajčevci al patliđani. Mogoče pa res nekdo ne ve kaj je to patliđan in bo sedaj vedel za naprej. Če se ne motim sem zasledila tudi par receptov na hrvaškem ali srbskem (?srpskem?) jeziku. Nekajkrat sem šla že na srbski (res ne vem ali se piše z p ali z b) kulinarični forum in sem našla nekaj dobrih receptov. Jaz se udeležujem teh forumov predvsem v poznih urah, ko spravim otroke spat in pripravim vse za naslednji dan, in mi pridejo kot osvežitev. Če bi pa morala imeti še slovar zraven-hvala lepa grem raje spat. SONJA

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

30. avg 2005 8:18

puskar1i, ne strinjam se popolnoma. Mislim, da je pomembno, da poskušamo pravilno pisati. Seveda vedno ne gre. Kar se mene tiče, je prednost tega foruma poleg vsebine tudi jezik. Kar pri srcu me stisne, ko berem druge forume. Žal mi je, ampak v pisni obliki ne prenesem slenga oziroma žargona. Eno so narečni izrazi in govorni jezik, tukaj pa gre za pisni jezik. Prav hvalezna sem Jerneju, ki je načel to temo. Do sedaj sem napačno pisala dl. Hvala bogu, po novem vem. Kdo ve, kdaj mi bo prišlo prav.

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

30. avg 2005 10:55

Že več kot leto dni spremljam Kulinarično Slovenijo. Pred kratkim sem se včlanila predvsem z željo, da ocenim objavljene recepte. Med drugim tudi zelo rada pacam( kuham). Človek se vse življenje uči, zato sem tudi z vami. Če ne bi bilo govora o pravilnosti jezika, bi prav gotovo napisala: rada pacam, ne pa kuham. Mislim, da se vsi trudimo, da pišemo razumljivo. Ja, moja slovenščina res ni najboljša. Upam samo, da Jernej ne bo imel preveliko dela z mano. Vsekakor pa sem zelo srečna, da sem z vami in prav vse lepo pozdravljam. lovrič anamarija

Julya  

član od: 9.12.2004

sporočila: 3277

30. avg 2005 13:03

Pridružujem se tejle polemiki o pravilni rabi slovenskega jezika na forumu. Predpostavljam, da vsi niso tako vešči v knjižni slovenščini kot kakšni profesorji tega našega lepega jezika. Zato jim moramo oprostiti, če se nerodno izražajo. Sem pa tudi jaz absolutno proti uporabi raznih slengov. Če pa v pisanje zaide kakšna značilnost pokrajine (teh je v Sloveniji kar nekaj) pa tudi ni nič narobe, še zlasti, če je poleg v oklepaju napisan še knjižni izraz. Tako se učimo tudi tisti, ki narečij ne poznamo. Lp Puskar1, pohvaljena, ker si nehala "kričati" na nas. Julija

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8886

30. avg 2005 13:14

Pridružujem se mnenju Julye. Meni je tudi zelo zelo grdo, ko nekdo napiše tako spako, da še prebrati ne znaš. Simpatično mi je pa narečje, kakršnokoli je (posebej pa prekmurščina). Če se vozite z mestnim avtobusom, poslušajte pogovor mladih (15 - 19 let). Kakšen je to govor... popačena angleščina, kletvice... skratka... brez besed. Pozdravček!

puskar1i  

član od: 22.8.2005

sporočila: 70

30. avg 2005 17:29

Julija hvala za pohvalo. Včeraj sem se pri raznih temah 5x opravičila in sem šla spati šele ob 2 zjutraj. Dobro da nisem še sanjala o tem. Danes je pa že bolje SONJA

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

30. avg 2005 18:05

Punce, pa sej ne gre za to, da bi vsi pisali v knjižni slovenščini! Ampak tisti... "ej bajdwej, tole je pa full u ibr dobr..." v tem smislu. Če pa kdo napiše, da rad paca, ga/jo bomo vsi razumeli. Glavno je, da se trudimo Gospod Toporišič in drugi slovničarji bodo morali pač požreti tudi kak "sma", "pašto", "zokne", "tuki" in še veliko drugih. Da je le slovenščina in ne neka moderna spakedranščina (kot na primer tista, ki jo lahko slišite na mestnem avtobusu ali pa prebereta na kakem najstniškem forumu... ). Lp, tjas

Fani  

član od: 18.7.2002

sporočila: 371

31. avg 2005 11:37

Tudi jaz se pridružujem mnenju, da moramo pisati najbolje, kar znamo. Ne spotikam se ob tiste, ki nehote ali pač zaradi pomankljivega znanja naredijo/naredimo napako, niti ob tiste, ki kdaj vpletejo kakšno narečno besedo, to samo poživi jezik. Forum se mi pa vseeno ne zdi čisto razpuščeno mesto, kjer lahko nalašč pišemo "js sm pa bla včeri..." To ni stvar znanja, ampak odnosa. In hvalabogu, tale forum nima takšnega odnosa. Kdor ga želi, naj poišče takšnega, saj jih je - zopet hvalabogu - dovolj na spletu. Tukaj se vsake toliko kdo pojavi, pa tudi izgine, saj mu ni zanimivo. To je seveda samo moje mnenje. Podzrav, Fani

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8886

31. avg 2005 12:00

Dekleta, res najdemo hitro skupni jezik. Imam pa predlog, da kakšne narečne besede lahko damo tudi v narekovaje. Kar se pa tiče Toporišiča, upam, da ne bere naših strani. Pa tudi če...! Pozdravček!

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti