Lipa  

član od: 28.7.2003

sporočila: 243

1. maj 2006 21:28

Branko71 hvala. Ko prebiram tvoj prispevek, me ima, da bi naredila letos še en post. Lipa

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

2. maj 2006 6:18

Branko71 Tudi jaz ti čestitam za opravljeni post, sploh ker je bil prvi in je potekal brez večjih težav. Sam se zdaj pripravljam na nekoliko daljši post in vsaka pozitivna iskrica mi je dobrodošla vzbodbuda. Lep in sončen dan! Boris booris

Varia  

član od: 3.1.2006

sporočila: 108

2. maj 2006 7:46

Mene pa zanima, če se je kdo postil s pomočjo Drevesnega sirupa? Kakšnen je bil uspeh in počutje? V lekarni se dobi pripravljen sirup, iz katerega se potem vsak dan sproti pripravi napitek, z dodatkom limoninega soka.Traja lahko 10 dni, ali pa tudi tri tedne. Že v naprej hvala za odgovor. Lp, Varia Varia

župca  

član od: 12.5.2004

sporočila: 348

9. maj 2006 20:16

Tudi jaz sem se odločila za krajši, 5-6 dnevni post - prvič. Preučila sem tale forum in dvakrat prebrala obe priporočeni knjigi: S postom kot prerojeni ter Post ob sokovih. S postom želim odpraviti nekaj kilc, se očistiti ter potešiti radovednost. Če bodo rezultati dobri, bi post rada priporočila meni zelo dragi a bolni osebi. Psihično sem se že pripravila, hrano sem že zmanjšala in spremenila. Jutri začnem s pripravljalnima dnevoma, v petek začnem s postom. Zdi se mi, da bo prvi dan še najlažje preživeti v službi, saj sem navajena, da dopoldan skoraj nič ne jem. Še vedno pa imam nekaj vprašanj, ki me žulijo. V petek me najbolj muči jutranji klistir, ker ne poznam njegovo delovanje (tisti pred porodom ne štejem). Je naporen? Koliko prej pred službo naj ga opravim, da ne bi slučajno zamudila na delo zaradi kakšnih zapoznelih učinkov? Zaradi službe sem "jedilnik" prilagodila takole: zjutraj sadni sok - iztisnjena limona, pomaranča ali drugo. Med službo metin čaj, po 16.uri zelenjavna juha, kasneje še en čaj in za večerjo še ena juha ali zelenjavni sok (hm, sokovnika še nimam, treba se bo znajti, kako ste se znašli ostali?). Ali lahko sadni sok zjutraj povzroči motnje v želodcu zaradi klistiranja ( limono drugače pijem brez problema na tešče)? Ja takšen razpored v redu? Po obeh knjigah je namreč vrstni red drugačen a mi zaradi službe ne ustreza. Katero zelenjavo priporočate v tem letnem času za zelenjavno juho oziroma sok? Bojim se zadaha iz ust v službi, najbolj praktično mi je pojesti četrtino limone. Bo to preveč? Ali klistir po vaših izkušnjah res zmanjša občutek lakote? Priporočate klistiranje dvakrat na dan? V knjigi se priporoča kvas v zelenjavnem prevretku. Zakaj in kako učinkuje? Ali pijete laneno sluz med postom (težave z želodcem) ali šele v dneh po postu? In še zadnje vprašanje: se kdo sedajle posti? Rada bi namreč delila občutke še s kom, ker se postim čisto sama ne glede na priporočila iz knjig. Če koga zanima, bom poročala na tem forumu. Vsakega nasveta, informacije in priporočila v zvezi s postom bom seveda zelo hvaležna. lp, župca

booris  

10. maj 2006 9:25

Župca, pozdravljena! Na nekaj vprašanj ti lahko odgovorim. Najprej klistiranje. Ponavadi je dovolj, da ga opraviš zjutraj, če pa je počutje slabo, imaš glavobol ipd., ga opravi še zvečer. Zanesljivo pomaga. Pripomoček imajo v lekarnah, stane pa cca. 1500 tolarjev. Zraven dobiš potrebna navodila, napotki pa so tudi v obeh omenjenih knjigah. Vliv deluje praktično takoj in čez nekaj minut še enkrat. Sam potrebujem le 10 do 15 minut skupaj s pripravo in pospravljanjem (morda pa je odziv drugega organizma drugačen?!). Kljub temu je klistiranje najbolj nerodna reč pri postu, zato ga kasneje, po 10. ali 15. dnevu ne opravljam več redno vsak dan ampak po potrebi. Poskrbim pa, da se črevo redno prazni (donat, dovolj tekočine ipd.). Ne obremenjuj se z jedilnikom! Poskrbi le za čimbolj raznoliko "hrano" (različni zeliščni čaji brez sladkorja in z limono, sveže stisnjeni sadni in zelenjavni sokovi, precejena zelenjavna juha - brez kocke in neslana!) in jo uživaj, ko ti prija. Vmes spij veliko vode. Največja nevarnost je, da zaideš v enoličnost (na primer vsak dan samo pomarančni sok in voda), kdaj "ješ" in koliko, pa ne poslušaj knjig, ampak svoje telo in potrebe. Če te čaka fizični napor, ti priporočam sok iz dveh pomaranč, limone in grenivke. Dal ti bo toliko energije, da boš kar frlela okoli ... Med postom (in tudi sicer) ne priporočam ničesar, kar je že predelano, le hrano (sokove) v čimbolj naravni obliki. V tem pogledu me kvas moti in ga ne uživam, prav tako ne medu. Eden od ugodnih učinkov posta je tudi, da se znebimo odvečne sluzi, ki se je nabrala v telesu predvsem z uživanjem žitaric in mleka. Zato je po mojem povsem napačno post zaključiti z vnosom lanene sluzi. Zaupaj naravi, ne potrebuješ kakšnih posebnih dodatkov! Še odgovor na zadnje vprašanje: Tudi sam opravljam post v teh dneh. Držim se načel, ki sem jih zapisal na tem forumu, in gre brez težav oz. vsaj brez takih, ki jih ne bi pričakoval. Prve tri dni je pač najtežje, kljub temu sem prvi dan posta opravil pohod okoli Ljubljane, tretji dan pa rekreativni turnir v odbojki. Priprava s postopnim zmanjševanjem hrane je trajala en teden, danes pa teče peti dan. Nameravam se postiti nekoliko dlje, 30 ali 40 dni, vendar se ne obremenjujem z dolžino posta in se bom postil, dokler bom v tem užival. Trenutno imam energije na pretek. Ker pa je post le zelo osebna zadeva, o poteku svojega posta na tem forumu ne bi več pisal, morda bom na koncu napisal krajše "poročilo", če bo koga zanimalo. Lep dan vsem! Boris booris

župca  

član od: 12.5.2004

sporočila: 348

10. maj 2006 20:04

Boris, hvala. Zelo si mi pomagal v svojem sporočilu. Naj povem, da se že sedaj odlično počutim, saj sem že tretji dan na presni hrani. Jutri še zaključim z lahko brez kofeinsko kavico, potem pa resno naprej. lp, župca

maza  

član od: 27.1.2005

sporočila: 35

12. maj 2006 13:26

Pozdravljeni! Tudi jaz se pridružujem" postni ekipi".Na postu sem šesti dan in je vse OK, počutje je dobro,fizične napore pa lažje prenašam kot psihične,to pa je baje normalno.Postiti se nameravam 30-40 dni.To ni moj prvi post,lani sem izvedla nekaj tedenskih postov in 32-dnevnega. Pred postenjem spijem grenko sol,da se črevesje dobro izprazni,med postenjem pa se vsako jutro klistiram(1x) .Tudi po več tednih,opaziš,da se izločajo nečistoče iz telesa,ki so bili prilepljeni na stenah črevesa in strupi,ki se naberejo v debelem črevesju se s tem odplaknejo iz telesa. Tako telo razbremenimo razstrupljanja.Čez dan(3x) pijem razredčene in precejene sadne in zelenjavne sokove in čiste zelenjavne juhe,pa veliko vode ves dan,brez dodatkov lanene sluzi in kvasa kot sprašuje župca. Čimveč gibanja na prostem,na zraku in čimmanj zaprih prostorov. Me pa zanima,kako je Bojan mislil,da poskrbi ,da se črevo redno prazni(donat,veliko tekočine).Po petih dnevih želodec preneha izločati kislino in peristaltika se ustavi.Precejeni sokovi se vsrkajo že v tankem črevesju ,v telo pa ne vnašamo balastnih snovi.Ne razumem,kaj naj bi se izločalo. Lepe,uspešne in pozitivne energije polne posne dni vam želi maza

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

12. maj 2006 14:00

Maza, lahko vprašam za postopek z grenko soljo. Bi bila vesela informacij, lahko mi pišeš na ZS. Lp, lidka

booris  

12. maj 2006 20:23

Lep pozdrav tudi Mazi! Torej nas je že kar nekaj, ki smo si lepe majske dni izbrali za čiščenje in pomladitev . Odgovoril bi na tvoje vprašanje. Čez dan spijem liter ali več raznih sokov, ki niso najbolj profesionalno sočeni, agrume sočim kar ročno. Tako dobivam nekaj vlaknin, ki so gradivo "za nadaljnjo obdelavo". Tega je sicer zelo zelo malo in blato zelo tekoče, a vendar. Donat poskrbi za ostalo. Priznavam, da mi je klistriranje odveč in takoj, ko lahko malo "zabušavam", to tudi storim, tako da proti koncu daljšega posta klistiranje opravljam le vsak tretji dan ali ob slabem počutju. Po drugi strani si pa mislim, da vsakodnevno izpiranje črevesja z vodo cel mesec ni naravno. Nekateri imajo po daljšem postu težave, da ponovno zaženejo črevesje v pogon. Sam teh težav nimam in tudi zato nisem tako zelo skrben pri oddvajanju vsakega vlakenca iz soka ali juhe. No, pa smo tam! Namesto da bi na kulinariki debatirali o tem, kaj gre noter, debatiramo o tem, kaj gre ven :) Župci bi priporočil še knjigo Sveži zelenjavni in sadni sokovi (Dr. Walker), upam, da sem prav napisal, ker je ta hip nimam pri sebi. V njej avtor priporoča, katera kombinacija sokov blagodejno vpliva na posamezen organ in za kakšno vrsto bolezni je primerna. Ravno včeraj sem jo prebiral in ugotovil, da je največkrat omenjena kombinacija korenčka in špinače. Prijazen vikend vam želim! Boris booris

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

12. maj 2006 22:41

booris je napisal/a:
... Po drugi strani si pa mislim, da vsakodnevno izpiranje črevesja z vodo cel mesec ni naravno. ...
Le od kod izhaja ideja, da je po 1x klistiranju ali pitju Donata še kaj prilepljeno na stene debelega črevesja?? Če je postenje sploh smiselno, je prav gotovo bolj naravno čiščenje z Donatom (seveda le, če srce, krvni obtok in ledvice normalno delujejo). Donat vzpodbuja naravno peristaltiko in pripomore tudi k izpiranju strupov, ki se preko žolča v tem času lahko izločajo v zgornji del tankega črevesja - do tam pa klistir gotovo ne seže JasnaV

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti