booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

8. jun 2005 10:20

Pozdravljeni! Odgovarjam, ker me je nekoliko razkuril odgovor na linku, ki ga je poslala Irma. Ne vem, kako lahko dietetik odsvetuje postenje, ko vendar svetovno priznani avtorji v svetovnih uspešnicah post opisujejo kot zelo koristen za zdravje. Očitno škoduje samo Slovencem. Res je, vsak ima svoje telo in vsak odgovarja zanj. Sam imam s postenjem kar precej izkušenj. Krajše poste opravljam večkrat, daljšega pa enkrat na leto. Doslej sem se najdlje postil 33 dni in s tem postom odpravil bolezensko težavo, ki sem jo imel takrat. Ker organizem ni zavzet s prebavljanjem, pospravlja navlako, ki se je nabrala. Čiščenje je včasih neprijetno, zato pa je očiščen organizem toliko lažji, človek ima bistveno več energije in volje do življenja. Je to škodljivo? Star sem 50 let, zadnjih 20 let nisem bil pri zdravniku, ne potrebujem vsakodnevnih tablet kot večina mojih znancev istih let. Mislim, da se imam v veliki meri za to zahvaliti tudi občasnemu postenju in po postenju daljšim obdobjem prehranjevanja s sadjem in zelenjavo. Meli, od tvojega odprtja te teme je že nekaj časa. Verjetno si se že odločila po svoje. Osebno ti post priporočam, saj ni treba, da traja več tednov. Zelo toplo pa ti priporočam, da o postu prebereš čimveč literature. Postiti se samo zato, kar je post modna muha, zaradi stave ali zato, ker tako delajo prijateljice, je narobe. Človek mora biti sam pri sebi prepričan, da to želi in da mu bo post koristil. Vse drugo je mučenje brez veze. Zaupal bom še izkušnjo, ki je bila slaba. Ko sem se prvič postil, sem bil premalo seznanjem z dogajanji v telesu med postom. Pil sem bistveno premalo tekočine, klistiranj nisem opravljal. Po osmih dneh se je telo uprlo z visoko vročino, ki ni padla celih štirinajst dni. Telo se je zastrupilo z lastnimi odpadki, ker nisem poskrbel, da bi jih dovolj dobro odvajalo. Izkušnja je bila draga, toda na osnovi te izkušnje so bili vsi nadaljnji posti zelo uspešni in koristni. Vzemi zares: Veliko tekočine ves čas posta in jutranje klistiranje vsaj prvih nekaj dni. Še to: postenje ob sadju ni pravi post (čeprav je tudi koristen za čiščenje). Post je živeti samo ob tekočinah (voda, sadni in zelenjavni sokovi, zelenjavne juhe - ne iz vrečke in odcejene, čaji ipd.). Težko je samo prva dva dni, potem človek ne občuti nobene lakote več. Nastanejo pa druge težave, ki so vse povezane z družbo. V času postenja je človek nekakšen odpadnik, ker, na primer, ne gre z družbo na večerjo, če pa že gre, pije samo čaj. V očeh drugih je čudak, ki bo vsak čas umrl (od nečasa pa le moraš živeti, zato sem ti prinesla tale štrudeljček - pogosta skušnjava moje mame). Vse to skompenzira občutek, da delaš nekaj dobrega zase, vsak dan si lažji, lažje delaš ... Po končanem postu priporočam čim daljše obdobje na lahki hrani, da čim dlje obdržiš pridobitve posta. Lep in prijazen dan! Boris booris

MissLady  

član od: 1.7.2005

sporočila: 811

1. jul 2005 15:09

Kupi si knjigo: Post ob sokovih (dobiš v Mladinski knjigi) Post je ob sokovih - 2x na dan sadni sok, 1x zelenjavni, vsak dan donat, nesladkan čaj, lahko tudi skuhaš zelenjavo in popiješ SAMO vodo - nujno neslano. Nujno se moraš tudi vsek dan prepotiti (savna ne šteje) - najbolje da hodiš v hribe. Tak post naj bi trajal 40 dni. Lahko tudi manj. Če se odločiš za tak post si NUJNO kupi knjigo. Priporočam pa ti tudi, da se prvič posvetuješ z zdravnikom. Jaz tak post izvajam 1-2x letno. Pa srečno! MissLady

sonchika  

član od: 3.4.2005

sporočila: 731

5. jul 2005 8:19

Post 40 dni?! No go. Prvič zato, ker nimaš nobene energije (vidim, ker veliko manj jem kot včasih in sem kot krpa - kljub temu, da jem skoraj izključno sadje in zelenjavo), drugič pa ker je lahko tudi nevarno (sploh če imaš probleme s sladkorjem). diling Sporočilo je spremenil(a) diling dne 05. jul 2005 08:21:15

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

10. apr 2006 20:18

Zdravo! Odkar je bila odprta ta tema je mimilo že precej časa, pa vendar morda pa mi kdo lahko kako svetuje in pomaga. Sicer pa se v javnosti sedaj več sliši o postenju in ostalih dietah za zdravje- dr. Drnovček, L.Peterle,... Verjetno vsak prisega na svoje, zanima pa me vaše iskreno mnenje o tem ali še bolje izkušnje. Imam jih 23. in imam precej zdr. težav, pravkar sem po operaciji, sedaj že drugi v osmih mesecih in se mi obetajo še nove. (kratek opis) Poskušam vse sorte in mogoče je to moja zadnja možnost, torej prosim, povejte, če kaj veste o tem. OK pa lep pozdrav katti

mamazeljka  

član od: 29.3.2006

sporočila: 462

10. apr 2006 21:18

Bistvo posta je da se telo prečisti torej se pridružujem tistim ki govorijo o vodi;to bo pa po velikonočnih praznikih še kako potrebno (potica, šunka, jajčke ki so zelo težke razni kruhi in še veliko drugega) torej veliko tekočine. mamazeljka

Marjetka cvetka  

član od: 27.12.2004

sporočila: 1569

11. apr 2006 9:28

No,Katti,ti bom kar jaz povedala,kako se je moja kolegica odločila za štiridesetdnevni post in pristala v bolnici. Kri zanič,pritisk ji je padel...... Ne bi si jaz šla tega,sploh pa ne na svojo roko. Poskusi najprej z kakšnim tridnevnim ali sedemdnevnim postom,seveda pa se prej posvetuj z zdravnikom,sploh ker imaš težave z zdravjem. Pa dobro se pozanimaj,kako post pravzaprev poteka. Lep dan vam želi Marjetka cvetka!

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

11. apr 2006 15:47

Katti, ne vem, če bi se na tvojem mestu upala odločiti za 40 dnevni post, mogoče če bi bila res pod nadzorom nekoga, ki to v nulo obvlada. Jaz bi verjetno poskusila samo s sezonskim sadjem, zelenjavo in žitaricami. Vse bio in brez dodatkov. Čim manj obdelano. Pa kak kefir, pa veliko zelenega čaja. Prepričana sem, da bi tak način prehrane koristil vsakomur, samo težko se je tega držati. Ampak če je vprašanje operacija, pa tvoje zdravje...ne vem. Jaz bi vsekakor poskusila Pa veliko sreče!!!!! jasna

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

11. apr 2006 16:42

Se popolnoma strinjam z Boorisom. lp Vesna

Nena-morje  

član od: 21.12.2005

sporočila: 1110

11. apr 2006 17:44

Tudi jaz se popolnoma strinjam z Boorisom! Post izvajam dva krat letno....sem popolnoma zdrava...stara sem blizu 60 let in sem bila zadnjič pri zdravniku leta 1988 ! Edini zdravnik, ki me vidi, je zobozdravnik, ki mi 2 x letno očisti zobni kamen!Redno tudi hodim (na 2 leti) na mamografijo in merjenje kostne mase.....Če se prehladim ali imam angino, se pozdravim s čaji in! Nena PS: še mimogrede, sem vegetarjanka Nena-morje

tasyka  

član od: 16.4.2005

sporočila: 120

11. apr 2006 20:49

Kaj pa enodnevni posti? Mislim tako, da en dan ješ samo zelenjavo ali pa samo sadje? Ali je kaj narobe, ker je to samo občasno in traja le en dan? Najbrž ne, kajne? Sprašujem zato, ker moja mami ni ravno navdušena nad mojimi enodnevnimi posti, pa ji hočem dopovedati, da to ni nič slabega (upam). hvala, tasyka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti