ločevanje živil 90 dni - 3. del

tema je zaklenjena

Ben  

član od: 4.9.2004

sporočila: 6

7. mar 2005 23:47

Filip...me veseli, da je se eden moski v tem "cespljevem gaju" (dame brez zamere)...torej zanima te, ce sem prav razumel, kako izgleda po treh mesecih diete...stara zgodba...enostavno ce si (ali se bos)shujsal tako kakor jaz za debelih 20 kg...enostavno ne bos vec stari Filip...ta kura te zaznamuje do te mere, da podzavestno jes se vedno v mejah ze naucenih kombinacij. Ves da ne smes beljakovine+OH ali beljakovine+skrobe. Moram reci, da ne jem vec morda 15% jedi, katere se ne da jesti ze zaradi kombinacije (krvavice, pomfrit, pohanje, rizoto z mesom, spehovko). Teh jedi se izogibam. Sedaj po 6-7 mesecih od zacetka diete, sem postal nor na torte. Morda zato, ker je to edina sladka zadeva (pijem grenak caj in kavo brez vsega) in si jo privoscim za vecerjo..recimo sahar torto (Maximarket samopostrezba ima zelo dobre..ups reklama..gotovo ima kulinarika tudi recept) in kozarec vina in zivljenje je takoj lepse. Pravzaprav sele sedaj uzivam v posameznih obrokih, ker so bolj redki. Naucil sem se piti ogromno caja...cez 2 litra na dan. Ta pomaga pregnati morebitno lakoto. Ce te se kaj zanima..vprasaj.... lep pozdrav tebi in damam (upam, da niste zamerile tisto na zacetku) BEN

Irena19  

član od: 5.1.2004

sporočila: 319

8. mar 2005 7:36

Pozdravljene prijateljice in prijatelji, sporočam veselo novico, da je prispela položnica za drugo knjižico in ima valuto plačila 15.3.05 No, nekaterim se nam zaključuje nekje 3.4.05. Upam, da bo knjižica do takrat pri nas. Ja, tudi moje oči so bolj lačne kot sem jaz zares. Tudi meni ostaja, pol pa porivam Matjažu, ker on se pa mora zredit, ampak tudi on ne more. Sem se navadila, da dam v zmrzovalnik, pa še kako prav pride, kadar nimam časa. papa Irena

vipercat  

član od: 21.2.2005

sporočila: 102

8. mar 2005 7:52

dobro jutro. brittney ugotovila sem, da sva nekako na istem - isti dan dijete (ce se ne motim imas danes 19. dan torej oh), iste kile si prizadevava izgubiti in tudi rezultate imava priblizno enake. me veseli upam da bova lahko sproti primerjale se malo rezultate in se tako spodbujali. maychi - jest sem kar dosti na tistem koncu, ker je moj dragi mariborcan, starse pa ima v oplotnici, tako da greva dostikrat na stajersko. ta vikend pa sva se odlocila da se greva se malo skopat. ce bi vedela da si iz tistih krajev in da imas cas za cajcka, bi se takoj ustavla. no v prihodnje se priporocam :) marina 5 - enkrat bo treba tudi nas 2x pogledat da nas bojo 1x vidli - vsaj zato, ker bomo tako lepo izgubile kilce da bomo prav lepe za pogledat pa nas bo vsak raje 2x pogledal maajaa - dobrodosla, ti se kar vkljuci v pogovor. aja se nasver. vcasih moras kar malo se zagrebst da prides na vrsto, ker smo tuki same cveke haha ben - lep pozdrav od ene cesple iz gaja (haha ni bilo nobene zamere, saj imas prav res nas je kar nekaj in razumem da se vcasih pocutis kar ogrozenega. kdo se pa ne bi) tabina kaj bova pa danes papale? lep pozdrav vsem vipercat

tabina  

član od: 15.2.2005

sporočila: 474

8. mar 2005 8:08

dobro jutro. prav posebne čestitke vsem nam ženskam ob našem dnevu. prav ve tukaj ste dokaz, da smo močne in karakterne kot je le malokateri moški (tisti ki pa ste , pa kapo dol ;) da ne bo zamere) punce, nazaj sem. pridna kot kdajkoli. pokorjena. včeraj prestala kazenski sadni dan. mogoče danes še enega. pozabla sem celo,d a sem že 1 mesec na tovrstnem ločevalnem prehranjevanju z malimi grehi. vodnega dne pa nisem imela. enostavno sem prevečkrat začela zares. ... vipercat, mogoče se pridružim tebi, kdaj ga imaš? za vse ki imate probleme z OH dnevi,pa nekaj predlogov (za vse ki jim je to že tečno, malo tzamižite no, imamo novince; jaz pa sem si šele zdaj malo zložila zadeve, sori sori). -pica-paradižnik, začimbe, gobe, pražena čebula -čapatiji -paradižnikovi špageti s polivko (pelati, origano) -ajdova kaša z gobami(8 dag kaše,2 pesti gob) -pira z gobami (8 dag pire, 2 pesti gob ) -slaniki iz listnatega testa -navadna pogača (2o dag moke, 1,5 dcl radenske, ½ zav.pec.praš.) -12 dag testenin iz ponovredne moke, pesto omaka (brez parmezana)) -polenta s papriko (8 dag polente, paprika, ali gobova omaka,ali praženi čebulni obročki) -kuskus (8 dag) s paradižnikovo polivko -palačinke s šampinjoni (2 dcl.bele moke, 2 dcl.polnozrnate,2 dcl gob 4 dcl mineralne vode peteršilj, česen, pecilni prašek) + kečap -rezanci z drobtinami (12 dag testenin, žlica masla, žlica drobtin) -pogača z zelišči (20 dag polnovredne moke,1 zav.pec.praška česen,rožmarin,drobnjak,peteršilj,sol,min.voda) -špageti pica ( 12 dag špag.,1 čebula, 2 parad.,pest gob, timijan) -gobova juha z ajdovo kašo (2 pest gob,8 dag ajdove kaše) Strok česna olupite, stisnite in skupaj s pelati iz manjše pločevinke popecite na žlički olivnega olja. Zalijte z vodo in kuhajte slabih 5 minut. Dobljeno omako premešajte s paličnim mešalnikom in začinite s soljo, poprom in baziliko. Kuhajte še kakšno minuto in omako prelijte po testeninah. Lahko naredite še drugačno omako iz svežega paradižnika in jo shranite v hladilniku.: V mešalniku zmešajte 4 paradižnike, žlico olivnega olja, 1 čebulo, 2 stroka česna, malo popra, ščepec bazilike in žličko nasekljanega peteršilja. Dobljeno zmes kuhajte na zmernem ognju 10 minut. Solite po okusu. ZAKAJ TOLIKO PARADIŽNIKA ? POSEBNO NA OH DAN. Ta sadež je bogat z vit. A in C, ki poskrbita, da telesne celice ostanejo mlade. Vsebuje tudi mnogo mineralnih snovi, posebej kalija in fosforja in likopen, ki je eden najboljših antioksidantov, prenese pa tudi kuhanje. Paradižnik oskrbi telo z vlago in ima rahlo diuretičen učinek ( jaz ga jem kot jabolko). Ima rad družbo bazilike in origana. 2. 40 dag mehke moke, vsaj 3 dl mineralne vode, 1 zavitek pecilnega praška, 1 kavna žlička soli, 1 žlica olja Moki dodajte pecilni prašek in sol tej jo skupaj z mineralno vodo (ki jo dodajate počasi) umesite v mehko maso (da se testo še lepi na roko). Pekač premažite z oljem, testo raztegnite v pekaču in ga z vlažno roko poravnajte. Pecite v pečici, segreti na 220 stopinj, dokler ne porumeni. Zapečeno poškropite z navadno vodo, prekrijte z kuhinjsko krpo in počakajte, da se malo ohladi. Pogače ne režite, ampak jo trgajte. Pojejte polovico, polovico pa shranite v zmrzovalnik za kdaj drugič. Ali pa testenine z pesto omako, ki jo lahko kupiš v trgovini ali pripraviš sama. Če jo pripraviš sama: v mešalniku zmešate velik šopek sveže bazilike, pest pinjol, strt česen, olivno olje in sol. 3. Na kocke narezano papriko ( lepše, če je različnih barv) in nariban korenček, ter majhen, na kocke narezan paradižnik podušite (lahko tudi na čebuli ali kak drug dodatek) , začinite in s tem prelijete testenine, kus-kus, riž... 4. bučke operite in na tanko narežite, na žlici olivnega olja jih prepražite s strokom strtega česna, ko malce uvenejo, jih zalijte s smetano za kuhanje (rastlinska), dodajte sol in poper, noževo konico sladke paprike, ščep timijana ali origana ali rožmarina (ali si dajte duška z začimbami po želji) in dušite še nekaj minut. Mi smo tako jedli tudi mlince in je bilo čisto dobro...če je komu do tega, da menja testenine z mlinci... 5. TORTILJE S PARADIŽNIKOVO OMAKO ( 44 ) OH dan Potrebujemo 4 kupljene tortilje, pogrejemo jih nad paro ali v pečici. 3 srednje velike paradižnike potopimo v vrelo vodo, jih olupimo, narežemo na majhne koške, damo v teflonsko posodo, dodamo origano ali baziliko ter na hitro podušimo. 3 salce (1 salca -250ml)moke 3 cajne zlicke pecilnega praska 1 cajna zlica soli 4 zlice olja 1 salca tople vode Zmesaj moko, pecilni prasek, in sol v posodi. Dodaj vodo in olje ter vse skupaj dobro premesaj.Testo vzemi iz posode in ga dobro pregneti(3-5 min) , toliko da se ne prijema rok. Dobro zgneteno testo naj tako "pociva" najmanj 30 min iz katerega nato oblikuj 16 do 18 tortillas. Dobra tortilla je zelo tanka (1/2 tanjasa kot palacinka) , cas pecenja na vroci ponvi- 20 sekund na vsaki strani. Tortilla nam lahko sluzi kot kroznik na katerega lahko nalozimo kar nam srce pozeli. Sir, zelenjavo , meso , smetano , salso , itd. Na koncu pojedine nam celo prihrani pomivanje posode 6. Por narežeš, ga pražiš na žlički olja, dodaš česen, kasneje malo kocke, začimbe in malo žličko smetane. Pokuhaš, dodaš kuhane makarone (ali kaj drugega), premešaš in ... DOBER TEK! Ali 225 g ostre moke - 25 g polnozrnate moke - pol žličke soli - ščepec mlete kumine - cca 3 dcl tople vode (mislim, da sem je vedno uporabila samo dobro polovico) - žlička pecilnega praška - 2 žlici olivnega olja - poper Testo zgneteš v gladko, ne premokro testo in ga pustiš počivati pol ure. Nato ga razdeliš na približno 8 - 10 hlebčkov in razvaljaš v obliko palačinke. Pečeš počasi, da tortilje niso zažgane, temveč bolj posušene, sicer se kasneje lomijo. Je pa kar precej dela (testo, valjanje, peka). 6. Kupi osnovo za pico ali pa jo naredi po receptu iz baze. Gor poliješ dosoljen Pomi (ali kaj podobnega) in pokapljaš s par kapljicami olja. Na tanko narezane gobe (200 g za 2 osebi) prepražiš posebej na žlici olivnega olja, dodaš ščepec timijana, sol, poper in čili, če ti odgovarja. Ko dodaš sol, gobe izpustijo vodo. Ko le-ta povre, so gotove. Na tanko jih razporediš po pici. Rada imam okus timijana z gobami, ker jih naredi posebej slastne in polnega okusa. 7. Poskusila sem z lasagno, pa tudi tortilje imam že doma. V knjižici je še nekaj drugih receptov; POGAČA Z ZELIŠČI 40 dag polnovredne pšenične moke 1 zav.pec.praška 3 stroki česna 1 žlička rožmarina 1 žlička bazilike 1 žlička nasekljanega drobnjaka 1 žlička nasekljanega peteršilja - uporabljan Kotany začimbe, so res dobre 1 žlička soli 1 žlica olivnega olja vsaj 3 dl mineralne vode Moki dodaj vsa pripravljena zelišča, strt česen, sol in pec.prašek. Vse premešaj in počasi dodajaj mineralno vodo, da lahko dobljeno maso umesiš v gladko testo. Razporedi ga po namaščenem pekaču, premaži ga z oljem. Pečico ogrej na 220 ° C in peci pogačo pribl. 30 min., da porumeni. Pečeno pokašljaj z vodo, prekrij s krpo in pusti, da se malo ohladi. Pogače ne reži, trgaj jo. Pojej jo polovico, ostanek shrani za drugič, ( če ni še hdo lačen). ČAPATIJI 20 dag polnozrnate moke 1,5 dl mlačne vode ščepec soli začimbe po okusu (npr. provansalske, česen, peteršilj) 1 žlička olivnega olja za testo paradižnikova omaka ali kečap V veliki skledi zmešaj moko in sol ter počasi dodajaj vodo, olje in začimbe. Mehko testo mora biti gladko. Testo poškropi z malo vode, ga pokrij z mokro krpo in pusti počivati najmanj pol ure. Iz testa oblikuj 6 enako velikih kroglic. Vsako enakomerno tanko razvaljaj v krog. S čapatijev otresi odvečno moko in jih speci v vroči ponvi na obeh straneh. Odlični so tudi pečeni na električni plošči ali na žaru. Jej tople. Lahko jih premažeš s paradižnikovo omako ali kečapom. Če ti to ne paše skuhaj : 8 dag ajdove kaše in ji primešaj gobe. Te najprej narežeš, na olju prepražiš čebulo in dodaš dve pesti poljubnih gob in zaliješ. Soliš, popraš, dodaj strt česen in potresi z nasekljanim peteršiljem - Pripravimo kvasec (v roki zgnetemo 1/4 kocke kvasa in žličko sladkorja dokler ne postane tekoče. To raztopimo v cca 1 dl tople vode. Dodamo tudi ščepec moke in pustimo vzhajati na toplem) Modrost sestre Vendeline (kvas potrebuje toploto naših rok) 1/3 kg moke (zadostuje za dva) dobro je, če je moka topla, po robu posolimo. Ko je kvasec pripravljen vlijemo v moko (na sredino, ker kvas in sol ne smeta priti v stik). Če je zmes pregosta dodamo toplo vodo. Dobro je, da je testo čim trše, tako da lahko gnetemo kar na deski. Pustimo vzhajati v zaprti posodi, nekje na toplem. Ko je testo 2x večje kot na začetku, ga na pomokani deski razvaljamo, da ustreza pekaču. Položimo ga na peki papir, če ga nimamo pekač pomokamo. Med tem si pripravimo: 1/3 majhne konzerve pelatov malo posolimo, dodamo 2 stroka česna in ščepec origana in timijana. Zmešamo z paličnim mešalnikom. Zmes namažemo po razvaljanem testu, lahko dodamo malce kečapa, ajvarja ali djuveča. Nato naložimo korenje, ki naj bo narezano na trakove (npr. 10x 0,5 x 0,5 cm) in čebulo, ki jo narežemo na kolobarje (lahko so malce debelejši). Malce posolimo in damo v pečico na 250 st.C Pečemo cca 20 min oz, dokler se rob ne zapeče zlato rjavo. _______________________________________________________ ČEBULNA POGAČA (za 6 oseb) Testo: 450 dag polnozrnate moke 20 g kvasa (ali slabo vrečko suhega kvasa) olivno olje Kvas raztopimo v topli vodi inzlijemo v jamico sredi moke (če uporabljamo kvas iz vrečke ga direktno zmešamo z moko).Dodamo žlico oliv. olja in ščep soli. Ugnetemo testo in dodajamo vodo, da postane gladko, damo v navlažen prtič in vzhajamo najmanj 1 uro. Očistimo in nalistamo cca 3 čebule in prepražimo. Operemo 4 paradižnike, narežemo nakoščke, dodamo čebuli, solimo in pokrito 10 minut dušimo. Odstavimo, dodamo žličko sesekljane bazilike in žličko pekoče paprike v prahu. Testo razvaljamo in položimo po naoljenem pekaču tako, da ga precej gleda preko roba, naložimo nadev in preostanek testa zapognemo naznoter. Pečemo 25 minut. LASAGNA Začnem s čebulo, narezano na kolobarje ( bela barva), nadaljujem s korenčkom, kolerabo (oranžna), bučke, lahko malo pora, brokoli, zel.paprika( zelena b.), paradižnik, rdeča paprika (rdeča), dodam tudi šampinjone, če jih imam, in vso to zelenjavo očistim, narežem in naložim v pekač. Ponavadi dam na vrh na kolobarje narezane jajčevce, vmes malo posolim, dodam najrazličnejše začimbe, kajenski poper ne sme manjkati, zalijem z vodo ali zelenjavno juhico iz kocke in dam v pečico, da se duši. Topla je odlična, mrzla pa super, tako, da jo imam za najmanj dvakrat. Uporabljam jo kot prilogo in potem ne rabim k mesu nič drugega, še solate ne, ali pa k testeninam, rižu, krompirju. Uporabim jo za zelenjavne lasagne VODNI ŽLIČNIKI (OH) Vodne žličnike, primerne za našo dieto narediš tako, da moki dodaš žličko olja, sol in toliko tople vode, da iz tega stepeš gladko testo, iz katerega potem skozi cedilo, ali pa z žlico režeš žličnike. V testo lahko daš tudi zelišča, čebulo in česen v prahu....kar zadevo precej popestri. zraven pa navadno naredim paradižnikovo omako na študentski način - olje+čebula+paradižnikova mezga+voda +sol. na OH dan jemo:TESTENINE Z ZAČIMBAMI,PICO Z PARADIŽNIKOVO POLIVKO IN ZELENJAVO,PRESTE,SLANIKE,PALAČINKE BREZ JAJC IN MLEKA,AJDO,PROSO,JEČMEN,PIRO,OVSENE KOSMIČE,VODNE VLIVANCE,POLENTO,TORTILIJE, SLADKOR IN SLADKARIJE ŽIVILA Z OGLJIKOVIMI HIDRATI: Ajda, bambusovi vršički, bulgur, aromatičnega vina, citronat, češpljevi cmoki, dušene gobice, kaneloni, kruh (vse vrste kruha in krušnega peciva brez dodatka beljakovin), kaneloni, Kuskus, lešniki, mandeljni, oranžet, Oves, palačinke, pecivo (vse vrste, če je le mogoče iz polnovredne moke ali sveže zmletega žita, pečeno brez dodatka beljakovin), pecilni prašek, Pira, pistacije, pivo, proso, pšenica, rižev papir, rožičeva moka, rž, sadna ali zelenjavna pizza, sezamova semena, sladila (koncentriran jabolčni in hruškov sok, javovov sirup, med, trsni sladkor ter neprečiščen trsni sladkor), ščir, tapiokin škrob, testenine (vse testenine brez jajc oz. jajčnega beljaka, npr. ajdovi, durini, riževi, stekleni rezanci ),topinambur, tortilje, zdrob, zelena pira, zelenjavna lazanja, žita PIZZA Pica z gobami na OH dan (by moja mami): Kupi osnovo za pico ali pa jo naredi po receptu iz baze. Gor poliješ dosoljen Pomi (ali kaj podobnega) in pokapljaš s par kapljicami olja. Na tanko narezane gobe (200 g za 2 osebi) prepražiš posebej na žlici olivnega olja, dodaš ščepec timijana, sol, poper in čili, če ti odgovarja. Ko dodaš sol, gobe izpustijo vodo. Ko le-ta povre, so gotove. Na tanko jih razporediš po pici. Rada imam okus timijana z gobami, ker jih naredi posebej slastne in polnega okusa. Ta pica je zelo nasitna. OMAKA IZ BUČK bučke operite in na tanko narežite, na žlici olivnega olja jih prepražite s strokom strtega česna, ko malce uvenejo, jih zalijte s smetano za kuhanje (rastlinska), dodajte sol in poper, noževo konico sladke paprike, ščep timijana ali origana ali rožmarina (ali si dajte duška z začimbami po želji) in dušite še nekaj minut. Mi smo tako jedli tudi mlince in je bilo čisto dobro...če je komu do tega, da menja testenine z mlinci... POROVA POLIVKA Por narežeš, ga pražiš na žlički olja, dodaš česen, kasneje malo kocke, začimbe in malo žličko smetane. Pokuhaš, dodaš kuhane makarone (ali kaj drugega), premešaš in ... DOBER TEK! Z veliko skledo solate seveda! lp p.s. hehe, nastja1, ja, ti pa se res malo k sebi spravi. te na kakem drugem kanalu drugač v roke vzamemo :)))) (to ej mala šala, nastjo namreč poznam ;) tabina

filip76  

član od: 7.3.2005

sporočila: 9

8. mar 2005 8:10

Ben... Me zelo veseli da ti je uspelo skinit 20 kg! To me žene naprej. Moj cilj je shujšati 25 kg. Zanima me ali si se zraven diete ukvarjal s sportom in ali si si tehtal hrano ali si tako kot jaz do zdaj za kosilo napolnil krožnik do konca za večerjo pa si potem pojedel polovico tega. Problem imam na OH dan ko so na vrsti za večerjo sladkarije - te so mi v pogubo, saj jih obožujem in jih seveda potem pojem preveč npr. namesto enega kosa torte pojem dva itd... Razmišljam da bi jih jedel 2x na mesec. Zanima me tvoje mnenje oziroma ali si se ti lahko držal diete tako kot je napisana??? lep pozdrav P.S. Vsem članicam pa želim VSE NAJBOLJŠE K DNEVU ŽENA! in poljubček. filip76 Sporočilo je spremenil(a) filip76 dne 08. mar 2005 08:12:00

Darchy  

član od: 3.2.2005

sporočila: 213

8. mar 2005 8:34

ups, lupčki so začeli padati..... HVALA za čestitko. Kako ste kaj danes, dragi moji? Mene tako o zeeeebbeee Tabina se je pa potrudila z recepti...pridna. Maychi, a so izpitni roki že zunaj? Na aips jih še ni, a se kaj govori, kdaj bodo? Brrr...še ena stvar (oziroma dve) ob kateri me zmrazi.... Punce, imejte se lepo, pa naj vas danes vaši fantje razvajajo. fantje, vi pa bodite danes še posebej pridni Darchy

bonaca  

član od: 1.3.2005

sporočila: 215

8. mar 2005 8:58

Filip76, hvala za čestitke! Darchy, ni čudno, da te zebe. Saj ti bo danes trebušček grela le voda, pa kakšen čajček ali kavica (če se ne motim, imava danes vodni dan). Lep pozdrav vsem, ki so danes "na vodi"! bonaca

kuharica Mici  

član od: 30.9.2004

sporočila: 276

8. mar 2005 9:01

Živjo, imam vprašanje, ne želim pa delat prevelike reklame. Ta stran in ta forum sta itak najboljša. Kam spada paradižnik? Zgoraj sem videla, da naj bi bil idealen na OH dan, na tej strani http://mojplanet.com/dieta/html/predstavitev.html# pa piše, da spada v beljakovinski dan. Jaz bi ga najraje vsak dan: na riž, na testenine in še kam. Pa še pozdrav vsem novim, nas je kar nekaj. Jaz sem v dvoje (z mojim dragim) začela v pon 07.03. Čestitke vsem pogumnim ženskam, ki še imamo voljo in se ne ukvarjamo samo z drugimi !! Mici kuharica Mici

Darchy  

član od: 3.2.2005

sporočila: 213

8. mar 2005 9:10

Bonaca, ja ja, danes bolj prozorno gledam. Včeraj, na sadni dan mi je uspelo oklestiti tisto kilo, ki sem jo pridobila s kompotovim sokom, danes pa...držim pesti, da končno pridem pod 60 kil! Mici, paradižnik je zelenjava (oz. nekateri pravijo celo, sadje). jej ga, kadar ti paše! Darchy

-pika  

član od: 25.2.2005

sporočila: 399

8. mar 2005 9:22

tudi jaz želim vsem lep današnji dan in upam da vas moški ne bodo preveč obdarovali skakšnimi dooobrimi pregrešnimi bonbonjerami. bolje bo kakšna lepa rožica in vspodbudne besede. veliko pišete o neki novi knjigi pa me zanima katera je to kajti jaz imam samo tisto od RINE ki je izšla novembra 2004 kje se ta nova knjiga dobi ,kolk stane in kako je knjigi naslov. kristina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti