ločevanje živil 90 dni - 3. del

tema je zaklenjena

-pika  

član od: 25.2.2005

sporočila: 399

7. mar 2005 13:55

haj Ful ste pridne za pisat.Komaj sproti berem in sledim.Hvala za vaše nasvete ,danes je moj drugi dan ,pa me zanima ,če je tudi med vas kakšna začetnica pri dieti. kot berem ste že vsi bolj stari mački,ki ste že dali vsaj nekaj čez. Mene seveda čaka še veliko truda in odrekanja.Danes sem si pripravila krompirjev segedin in sploh ni slab.Me pa zanima če moram vedno jesti oz kadar piše kruh in juho ki jo na koncu popiješ. lp kristina

Irena19  

član od: 5.1.2004

sporočila: 319

7. mar 2005 14:22

Draga Kat, ko sem brala v časopisu za napad, sem se zgražala. Zdaj, ko vem, da je to tvoj ati, mu še bolj želim čimprejšnjega okrevanja in da bosta na tvoji poroki čez dva meseca zares zaplesala. Irena

vipercat  

član od: 21.2.2005

sporočila: 102

7. mar 2005 14:30

joj joj kok je takih barab k bi jih blo treba mal zapret!!! kat upam da se bo oci cimprej pocajtu!!! tabina oprosti sem vidla da si me ze prej vprasala s kje sem pa sem ti cisto pozabila napisati. sem iz lj - moste.me veseli da si se vrnila. jaz potrebujem kompanjona,ki me vsake toliko casa vprasa kaj bova jedli :) danes sem imela pecenega krompircka v pecici, ko pridem domol pa verjetno ne bo casa pect, ker bom pozna, tako da bom verjetno samo malo zelenjavice pojedla. hm al pa kaksen zelenjavni polpet s solato? a je to ok? no sej ni panike punce mejte se fajn, vse, ki ste pisale naj vas malo spodbujamo samo veselo porocajte kaj se dogaja, pa bomo malo poklepetale a ne? sibam. lep dan se naprej vam zelim papa vipercat

tabina  

član od: 15.2.2005

sporočila: 474

7. mar 2005 14:33

kat, tudi jaz se pridružujem dobrim željam in čimhitrejšemu okrevanju. seveda so tiste psihične rane trdovratnejše kot fizične... vse dobro želim! punce, jaz sme se malo potrudla. a vas zanimajo jedilniki po dnevih? se bojim, da zavzamejo veliko preveč prostora naenkrat. evo: današnji Š izbor za vse začetnike: POLNJENE PAPRIKE S KROMPIRJEM POLNJENE PAPRIKE S KROMPIRJEM Na olju popraži sesekljano čebulo in dodaj nariban surov krompir. Malo pretenstaj in dodaj še sol, poper in peteršilj. Ko se je pražilo kakšnih 15 min, odstavi. Malo ohladi, dodaj nekaj (lahko zelo malo) kisle smetane in s to zmesjo napolni izdolbene paprike. Daj v pekač in v pečico na 200 stopinj C. Peci približno 1 uro. Če ti je kaj nadeva ostalo, ga speci ob papriki, bo prav tako slastno! Dober tek! ZELENJAVNA KREM JUHA (80) 30 dag mešane sveže ali zmrznjene zelenjave (korenček, peteršilj, stročji fižol, brokoli, por grah, bučke, paradižnik,... po želji), 3 krompirji, 1 čebula, 7 dl jušne osnove, 1 žlica olja, 1 strok česna, sol, poper, nasekljan peteršilj, ščepec bazilike Na olju prepražite narezano čebulo, dodajte narezano zelenjavo, nasekljan česen in na kocke narezan krompit. Vse prelijte z jušno osnovo in kuhajte približno 20 minut oziroma dokler se zelenjava ne zmehča. Juho pretlačite v mešalniku. Po želji jo solite, poprajte in potresite s peteršiljem in baziliko. Pa še kos kruha! PIKANTNI RIŽ 1 nasekljano čebulo na hitro popraži na olju. Dodaj pelate (majhna konzerva), sladko (1 žlička) in pekočo papriko (1/2 žličke), strta 2 stroka česna. Vse prelij s toplo vodo in malo poduši. Začini s soljo, poprom in tabaskom (ali sojino omako). Dodaj opran in odcejen riž ( lahko ga prej skuhaš in dodaš kuhanega) Premešaj in kuhaj na zmerni temperaturi, dokler riž ne postane mehak. Obrok naj obogatita kos kruha in zelena solata, na katero naribaj korenček. Lahko si narediš RAGU: 30 dag sezonske očiščene zelenjave nareži na drobne kose in jo z nasekljano čebulo prepraži na žlički olja. Dodaj malo tople vode, da se zelenjava zduši. Še čvrsto osoli, popopraj in dodaj začimbe po okusu. Tako pripravljeni zelenjavi dodaj 10 dag riža, ki si ga skuhala posebej. S kosom kruha ga pojej za večerjo, brez pa za večerjo. 1. 30 dag mešane sveže ali zmrznjene zelenjave (korenček, peteršilj, stročji fižol, brokoli, por grah, bučke, paradižnik,... po želji), 3 krompirji, 1 čebula, 7 dl jušne osnove, 1 žlica olja, 1 strok česna, sol, poper, nasekljan peteršilj, ščepec bazilike Na olju prepražite narezano čebulo, dodajte narezano zelenjavo, nasekljan česen in na kocke narezan krompit. Vse prelijte z jušno osnovo in kuhajte približno 20 minut oziroma dokler se zelenjava ne zmehča. Juho pretlačite v mešalniku. Po želji jo solite, poprajte in potresite s peteršiljem in baziliko. Pa še kos kruha! 2. MEŠANA ZELENJAVA S PROSENO KAŠO ( 68 ) Vse po 1 kom : jajčevec, papriko in čebulo narežite na manjše kocke in prepražite na 1 žlici olja, dodajte na kocke narezan paradižnik, začimbe ( ščepec bazilike, rožmarina, sol, poper, žličko gorčice). Dušite še 5 minut. Primešajte 10 dag kuhane prosen e kaše. Zraven pojejte še kos kruha in manjšo skledo poljubne solate. ALI 50 dag graha stresite na žličko vročega olja, popražite in prilijte toliko jušne osnove, da je grah pokrit z njo. Večkrat premešajte. Zmehčanega solite, poprajte in potresite z nasekljanim peteršiljem. Grah v omaki lahko zgostite z 2 naribanima (suri+ovima) krompirjema. V primeru lakote si pripravite še solato in zraven pojejte košček kruha. 3. Na kocke narezano papriko ( lepše, če je različnih barv) in nariban korenček, ter majhen, na kocke narezan paradižnik podušite (lahko tudi na čebuli ali kak drug dodatek) , začinite in s tem prelijete kus-kus, riž... 4. SOJINA MUSAKA (55) 20 dag sojinih kosmičev namakaj v mlačni vodi 15 minut in jih odcedi. Na olju prepraži čebulo in šampinjone, dodaj sol, poper in namočene sojine kosmiče ter vse dobro premešaj. Bučke nareži na kolobarje in nato v ognjavarno posodo naloži plast bučk, nato plast sojine mase...Zadnja plast naj bodo bučke, ki jih premaži z malo prihranjene sojine mase in potresi s strtim česnom in nasekljanim peteršiljem. Dolij vodo, tako, da je z njo pokrita vsa masa in peci v pečici pri 180° C, dokler odvečna voda ne izhlapi, jed pa kljub temu ostane sočna. Pojej še kos kruha in zeleno solato. 6. MEŠANA ZELENJAVA S PROSENO KAŠO 10 dag prosene kaše skuhaj v zadostni količini vode. Tudi soliš lahko malo. 1 papriko, 1 jajčevec in čebulo nareži na manjše kocke in prepraži na olju, dodaj na kocke narezan paradižnik ( jaz sem dala kar pelate iz pločevinke, pa še sok sem porabila), ščepec bazilike, ščepec rožmarina, sol, poper in 1 žličko gorčice ( dala sem gorčična semena) in duši 5 minut. Na koncu dodaš kuhano proseno kašo. Zraven poješ še kos kruha in manjšo skledo poljubne solate. ( jaz imam rdečo peso). Če pa imaš raje grah pa tole: 50 dag graha stresi na žličko vročega olja, popraži in prilij toliko jušne(zelenjavne) osnove, da je grah pokrit z njo. Med dušenjem ga večkrat premešaj. Zmehčanega soli, popraj, potresi z nasekljanim peteršiljem. Grah v omaki lahko zgostiš z dvema naribanima krompirjema(surovima) in za lakoto dodaš še malo solate. Zraven pojej kos kruha. PIKANTNI RIŽ 1 nasekljano čebulo na hitro popraži na olju. Dodaj pelate (majhna konzerva), sladko (1 žlička) in pekočo papriko (1/2 žličke), strta 2 stroka česna. Vse prelij s toplo vodo in malo poduši. Začini s soljo, poprom in tabaskom (ali sojino omako). Dodaj opran in odcejen riž ( lahko ga prej skuhaš in dodaš kuhanega) Premešaj in kuhaj na zmerni temperaturi, dokler riž ne postane mehak. Obrok naj obogatita kos kruha in zelena solata, na katero naribaj korenček. Lahko si narediš RAGU: 30 dag sezonske očiščene zelenjave nareži na drobne kose in jo z nasekljano čebulo prepraži na žlički olja. Dodaj malo tople vode, da se zelenjava zduši. Še čvrsto osoli, popopraj in dodaj začimbe po okusu. Tako pripravljeni zelenjavi dodaj 10 dag riža, ki si ga skuhala posebej. S kosom kruha ga pojej za večerjo, brez pa za večerjo. Začnem s čebulo, narezano na kolobarje ( bela barva), nadaljujem s korenčkom, kolerabo (oranžna), bučke, lahko malo pora, brokoli, zel.paprika( zelena b.), paradižnik, rdeča paprika (rdeča), dodam tudi šampinjone, če jih imam, in vso to zelenjavo očistim, narežem in naložim v pekač. Ponavadi dam na vrh na kolobarje narezane jajčevce, vmes malo posolim, dodam najrazličnejše začimbe, kajenski poper ne sme manjkati, zalijem z vodo ali zelenjavno juhico iz kocke in dam v pečico, da se duši. Topla je odlična, mrzla pa super, tako, da jo imam za najmanj dvakrat. Uporabljam jo kot prilogo in potem ne rabim k mesu nič drugega, še solate ne, ali pa k testeninam, rižu, krompirju. Uporabim jo za zelenjavne musake, pa čeprav je takrat glavni paradižnik. Škrob -segedinova juha (40 dag kislega zelja,3 krompirji -riž z zelenjavo (12 dag riža, parad.,čebula,česen,2žl.koruze) ali (čebula,česen,korenček,paprika,šampinjoni,grah)+solata -praženo kislo zelje + 2 kuhana krompirja -cvetačna juha (1mala cvetača,3 krompirji,čebula,pest riža) -6krompirjev,40dag brokoli,praženi mandeljni + solata -krompirjeva musaka (6 kromp.,3 pelati, 2 dcl kuhane leče, korenček) -pražene gobe -stročji fižol (30dag) s krompirjem (2 kom.),čebula,česen + solata -dušeno zelje (50dag), par.mezga, 2 krompirja -polnjene paprike-4 (3 kromp.,čebula,par.mezga, ali riž) + solata -krompirjev golaž (4 kromp.,1 paprika, 1 čebula) -porova rižota (12 dag riža, 1 por, 2 žlici graha) + parad. Solata -korenčkov pire (5 krompirjev, 1 korenček, 1 žlička masla)+radič+1žl.koruze -regrat (50 dag) s fižolom (mala konzerva) in čebulo -ričet (10 dag ješp.,1por,1žlica zelene,1korenček,2 žlici fižola ) -ješprenj v solati (paprika, kumara, paradižnik,čebula) ali 15dag riža -prebranc (50 dag fižola, 50 dag čebule,rezina sveže paprike) + rdeča pesa ali ajvar -zelenjavna juha (2 pora, 3 korenčki, 1 čebula, kavna skod. riža) -krompir s solato (6 kromp.,1 čebula + solata -ohrovt s krompirjem (1 glavica ohrovta, 4 krompirji, čebula) -sojina musaka (30 dag kosmičev soje,čebula,20 dag šampinjonov, 3 bučke,česen-nalagaš po plasteh) -rizi-bizi (12 dag riža, 2 dcl graha) -krompirjeva solata (8 kromp.,2žlici bučnega olja,1 čebula,1o dag rukole) -čičerkina enolončnica (15 dag čičerke,1 čebula,pražen korenček, paprika, por, česen ) -zelenjava s kašo (10 dag kaše,paprika,parad.,čebula,jajčevec) -grah (5o dag , 2 naribana krompirja) -krompirjeva enolončnica (6 krom.,1 čebula,ajvar,juš.zelenjava)+solata -juha dieta + kruh -basmati riž z mandeljni (12 dag riža,1 žlica mandeljnov, 1 paprika, 2 žlici graha) + solata -riž v solati (paprika,paradižnik,čebula, 3 žlice graha) -zelenjavna kremna juha (30dag zelenjave, 3 krompirji, 1 čebula, česen) -pečen fižol (50 dag fiž.,2 čebuli, 1 jajčevec, 2 papriki, 2 paradižnika,) -krompir z blitvo (6 kromp.,1 glava blitve, 1 čebula, česen) prebranac z zeleno solato. -basmati riž z mandeljni (12 dag riža,1 žlica mandeljnov, 1 paprika, 2 žlici graha) + solata - POLNJENE PAPRIKE S KROMPIRJEM ŽIVILA, KI SODIJO V ŠKROBNI OBROK: Arašidi, divji riž, fižol v zrnju, gobe, ječmen (to je ričet), jota, koruza, koruzni njoki, ajdovi žganci, kostanj, čičerika, krompir (sladki krompir, krompirjev škrob), kruh, kvinoa, leča, oves, polenta, prebranac, krompirjev golaž, proso, puding, riž, stročji fižol, suh grah, svež grah, tofu Na Š dan jemo: FIŽOL,GRAH,SOJO,LEČO,ČIČERIKO,JEŠPRENJ,RIŽ,KROMPIR,KORUZO,ZRAVEN PA VSO OSTALO ZELENJAVO! to je za vse Š dni pa gre 3md ziher 3 kroge :) vipercat, kaj jeeeš?? tabina

Kat  

član od: 16.2.2005

sporočila: 44

7. mar 2005 15:07

Hvala se enkrat vsem! Res sem vam hvalezna za vzpodbudne besede! :) Katarina

kokos  

član od: 31.10.2004

sporočila: 373

7. mar 2005 15:36

Kat, res čimprejšnje okrevanje tvojemu očetu, da bo veselo na tvoji poroki. Cel vikend smo bili od doma, na obisku, zdaj mam pa za prebrat da dol padeš. Mater ste pridne. Sem pa grešila 100 na uro in prava groza me je blo zjutraj stopit na vago. In bila sem šokirana, vendar v pozitivni smeri: -0,5 kg. Kako je to mogoče mi sploh ni jasno. Sem očitno imela tokrat srečo, ki pa ji ne gre zaupati vedno. Aknirad, pust vse sosede in znance, ki ti pamet solijo in posluš svoje telo. Samo ti bo povedalo ali delaš prav ali ne. Haloooo, zakaj vsi mislijo, da ta dieta ni zdrava????? Sej ješ vse!!!! Lisa, tvoj komentar je pa špica! REs je take ljudi treba tko "zabit" pol sigurno utihnejo. Nalin, si pa en bošček kot sem bila js. Med drugo nosečnostjo mi je blo slabo 6 mesecev in sm zelo malo spravla vase pa sinku nič ne manjka. Je pa res da je imel od kje črpat!!!! Zredila sm se pa sam 10 kg. Aura, tud men ni več jasn zakaj še nismo dobile položnice, saj je že 7. marec!!!! kokos

Marjetka cvetka  

član od: 27.12.2004

sporočila: 1569

7. mar 2005 16:20

Hojla! Dejte no ,ne tooooooooolk pisat,ker ne sfolgam vse prebrat,no! Kat,tud jaz želim tvojemu očetu čimprejšnje okrevanje!Sem slišala v poročilih.Je pa res strašno to. Jaz sem se ravno zjutraj peljala v službo in sem videla policiste,ki so slikali in si ogledovali eno oropano trgovinico.Noro res! Ribca,jaz mislim da bi bili kruhovi cmoki kar primerni za OH dan.Hej,dobra ideja! Nastja1,ti pa si mi res karakter!Zdej se pa že odloč enkrat,a boš hujšala al ogromno jedla. Pa nehi se že sam seb smilit!Za nč na svetu nisi prikrajšana,da veš.Uživaj ob hrani,jej s pametjo.Ne se nažirat,nažiranje pa že ni užitek.Ko ješ kosilo,ga jej počasi,ne ga kar zmetat vase,kot da bi že 14 dni ne dobla nič za jest,ob koncu pa pomisli,kako boš čez tri al pa štiri urce spet uživala ob dobri hrani.Med obroki pa si najdi zaposlitev,ki nikakor ni povezana s hranjenjem.In če ti bo kaj v pomoč:na hladilnik si prilepi en velik list,pa si gor recimo napiši:pusti hrano pri miru,pojdi raje na forum!Ali pa kaj podobnega. Kokos,res je!Tudi men ni jasno,zakaj toliko ljudi misli,da ta dieta ni zdrava.Mogoče zato,ker se zjutraj je samo sadje,za kosilo in večerjo pa se dobro naješ.Saj so nas vedno učili,da se je treba zjutraj dobro najest,mi pa do dvanajstih sam mal sadja.Men je tud mama nekaj pridigala,da bi zjutraj kako mleko pila,pa kake ovsene kosmiče jedla.Jaz sem ji pa zeeeeloooo odločno odvrnila,da do dvanajstih jem saaamo sadje.Pol je pa kar utihnila! Uboga moja mama!Zdravnik jo je poslal v šolo hujšanja,kjer se učijo kalorije preštevat.Mi kar slabo rata,ko vidim,kako si hrano vaga,pa zraven preračunava.Je pa nekam ne morem navdušit za 3MD. Ja,jaz ne vem,kaj je zdej s temi položnicami.JAZ HOČEM MET KNJIGO!!!!!!! No,tako punce in fantje,serte ga,kot je rekla Francka!Ampak samo na WC-ju.ha,ha,ha! Marjetka cvetka Sporočilo je spremenil(a) Marjetka cvetka dne 07. mar 2005 20:06:41

aknirad  

član od: 26.2.2005

sporočila: 87

7. mar 2005 17:36

Draga Kat, tudi jaz se pridružujem lepim željam pri okrevanju tvojega očeta. Saj bo vse vredu, boš videla. Pa tudi tisti barabi bodo ulovili, vprašanje je samo kdaj. Upajmo da čimprej in da dobita zasluženo kazen. Danes sem si privoščila enourni sprehod čez drn in strn in komaj prišla domov. Naenkrat se mi je začelo vrteti in postala sem čisto mokra. Tako da sem vmes počivala na kamnu ob cesti. Le kaj so si mislili mimoidoči (ta je pa že popoldan pijana). Doma sem si potem izmerila pritisk in je bil 112/72. In to pri meni, ki sem ga imela do sedaj povprečno 160/90. Zdaj pa ne vem, ali je to dobro ali slabo??? Ima še katera od vas takšne probleme? Naj povem, da imam danes B dan in sem se za kosilo lepo najedla (ne nažrla). Še to naj povem. Po EMŠO imam 39, po srcu pa 25 let. Pije kdo od vas kakšne posebne vitamine ali minerale med to dieto? aknirad Sporočilo je spremenil(a) aknirad dne 07. mar 2005 17:52:06

julcy  

član od: 28.2.2005

sporočila: 2

7. mar 2005 18:12

Pozdravljene formašice in formaši! Pravi užitek vas je brati. Danes je moj 13 dan diete (v katero sem vključila tudi lunine poste, tako, da bo trajala 103 dni) in povem vam, da mi zaužitje marsikaterega prepovedanega grižljaja prepreči prav redno prebiranje tega foruma. Tudi sama sem mnenja, da je dieta zdrava, saj kljub omejitvam vključuje zelo raznovrstno prehrano. Navdušena sem nas Rinino knjižico, v kateri je res veliko dobrih receptov tudi za tiste, ki se ne držijo diete. Sicer pa še moja statistika - 162 cm, začetek z 72 kg, danes 68 kg, cilj pa 52-55kg. Akrinad, prav mogoče je, da se ti je to zgodilo zaradi nizkega pritiska - že nekajkrat sem imela podobne probleme, s tem, da sem tudi že omedlela. Zdravnica mi je svetovala pitje čim večjih količin vode, redno gibanje (ne pretiranih naporov), če pa še to ne bi pomagalo, zaužitje česa slanega - npr, bobi palčk. Sama pa še dodajam - občasno zvečer kozarček terana,čeprav to ni v skladu z dieto, ampak mislim, da je najbolje poslušati svoje telo. Kar se vitaminov in mineralov tiče - uživam Unicap tablete od januarja dalje, kot preventivo - zaenkrat kar učinkujejo, ker se me niti prehlad še ni prijel. Pozdrav vsem julcy

Dipsi  

član od: 14.11.2004

sporočila: 378

7. mar 2005 19:12

Draga Kat tudi jaz želim čimprejšne okrevanje tvojemu atiju . Sedaj pa me zanima, če je katera že dobila tisto ta drugo Rinino knižico. Sama jo namreč že zelo nestrpno pričakujem. LP Dipsi

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti