22. jun 2010 6:47
Najprej vam posiljam lep pozdrav iz Mexico Cityja, kjer zivim 3 leta. Moram reci, da so me tale pregovarjanja tule spravila v dobro voljo
, kaj vse se ´ve´.
Za zacetek Pomlad, moram reci, da je mehiska hrana zelo estetska, vsaj za moj okus, celo na stojnicah na cesti imajo smisel za estetiko in ti sadje nasortirajo v loncke tako, da je pasa za oci in zelodcek. Mehicani so strasansko odprti za tujce, izjemno dobrodosli smo tule, pomagajo ti na vsakem koraku, jaz nisem se nikoli slisala za tvojo teorijo. Oaxaca, ki je moja najljubsa drzava, je namrec zelo na jugu in ni tako zelo strasansko turisticna, pa so dosti bolj prijazni kot v Durangu in Sonori npr. Kje pa si ti potovala?
Kislo smetano uporabljamo tudi tule, najbolj pogosto na tacos dorados, ki so tortille s piscancjim mesom, hrustljavo zapecene v fritezi. Nanje se da kislo smetano, sir requeson (neke vrste belega mladega sira, nariban) in na rezance narezano zeleno solato.
Flan Katjuska je pa kot si ugotovila podobna pudingu, je pa v vec okusih, karamelni je najbolj pogost.
Tortilla tule v Mehiki ni ime za jed, pac pa se jo uporablja namesto kruha. Je se jo lahko z juho, npr, obstaja npr. juha iz tortill. Vse vrste tacosov, ki se jedo, se jasno pripravijo v tortillah. Obicajno so manjse in koruzne, vcasih pa se je tudi psenicne. Vanje se da svinjsko peceno meso (podobno kot za kebab) s cesnom, koriandrom in limetinim sokom, lahko se jih uporablja za jesti alambre - mesanica mesa in razlicnih zelenjav, ki se postreze na krozniku, pa se potem tortille polni s to zadevo, lahko se je tacose z razlicnimi deli svinjskega mesa (glede na del telesa se da ime tacosu), lahko se je quesadille - z gobami, sirom, bucnimi cvetovi, lahko se jo napolni s pretlacenim kuhanim fizolom, kar je tule hrana revnih, jedla sem jo tudi ze z ribo, kalamari, sincronisade so pa polnjene s sunko in sirom. Seznam je prakticno neskoncen, tortilla je pa dodatek jedi, ne osnova le te.
Tule tudi vedno je opcija, da dobis hrano, ki ni pikantna, oz. da ti pikantno omako postrezejo posebej, pa po zelji zacinis, tako da mehiska hrana ni nujno vedno pikantna.
Veri, kot komentiras, cokolada je doma v Mehiki, ja, Oaxaci natancneje. Da se jo pa narociti z mlekom ali vodo, oboje je mogoce. Obicajno jo postrezejo skupaj s kaksnim sladkim kruhom. Jaz osebno nisem nad njo prevec navdusena, ker je manj sladka kot ta, ki sem je bila vajena iz Slovenije in zame je vroca cokolada kakao, ne vroca cokolada.
Glede sladic na splosno pa, cel bataljon jih je, tudi torte jasno. Ena izmed najboljsih za moj okus je tres leches - kar pomeni 3 vrste mleka, ki je socna, ostale, ki sem jih poskusila do sedaj so bolj kot ne plasticne. Res je tudi, da je veliko pekarn povsod, tako da na vsakem vogalu dobis veliko peciva - krofe z luknjo na sredi, muffine in ogromno tipicnih mehiskih sladic in veliko Mehicanov zacne dan s kosom peciva in atolejem, ki je se najbolj podoben vrocemu pudingu. Potem je zelo popularna zelatina - limonina, cesnjeva, jagodina,.., tudi zelatinine torte se dajo dobiti. Potem pa jasno bonboni, lizike, in vse te iste zadeve zacinjene s cilijem.
Za zajtrk veliko ljudi tudi pije liquade, ki so mesanica mleka z vsem zivim. Npr. jagodami, mangom, bananami, melono, medom, jajcem, ovsenimi kosmici, orehi, nopales (kaktus), vanilija,....
Toliko na hitro, pridno ustvarjajte mehiske dobrote, ce vam pa kaj koristi kaksna informacija s terena, bom pa z veseljem pomagala.
MPINEDA