7. nov 2004 13:13
g. Kokot
Na področju Slovenije obstaja kar nekaj avtohtonih sort vinske trte, ki so bile tu pred trtno ušjo in so v manjšem številu, ki pa se počasi le povečuje, prisotne še danes. A k njim malce kasneje. Kot piše g. O.Serk je za končni kakovostni produkt potrebna prav taka surovina. Ne mislite, da če skupaj zmešaš štiri sorte v namizni kakovosti, da dobiš potem vrhunsko zvrst. To nikakor ( ali pač tudi ? ) ne gre. Nedolgo nazaj sem imel priliko se pogovoriti z starejšim prebivalcem vipavske doline. Dejal mi je, da je njegov oče nekdaj znano vino vipavec pripravljal iz povsem drugih sort, kakor je to v navadi danes. Prav podobno je bilo z vinom ljutomerčan, katerega je slavil dunajski dvor kot eno takratnih najžlahtnejših vin stare Evrope. Da se vrnem k avtohtonim sortam Slovenije: zelen, pinela, pokalca, glera, klarnica, maločrn in še bi jih našli, so zastopane še danes. Za cviček je vse povedal g. O.Serk, je pa starosta slovenskih enologov dr. Dušan Terčelj dejal, da bi za cviček zadostovala samo žametovka brez dodajanja ostalih rdečih in belih sort. Pa saj za njegovo prodajo tako ni težav, zakaj bi se trudili.
Da pa ne bom samo dolgovezil o vinih samih sem vam spoštovani obiskovalci pripravil posebno temo
Vina od A do Ž in njihovo spajanje s hrano,
katero boste dobili v vpogled v naslednjih dneh.
De gustibus non est disputandum
danilo blenkuš
Sporočilo je spremenil(a) blenkuš dne 07. nov 2004 13:15:41
Sporočilo je spremenil(a) blenkuš dne 07. nov 2004 13:25:56