4. nov 2004 13:38
Se strinjam z Vami g. Kokot, da nekatere moderne metode vinu jemljejo svojo naravnost. Pri iskanih vonjih pa Vas moram popraviti, saj strokovnjaki ne zahtevajo določenega vonja npr. po bezgovem cvetju, ampak je to lastnost točno določene sorte, ki izkazuje svojo vonjalno specifiko. Kot ponavadi pravimo nas vino spominja na nek vonj, recimo mlad teran na maline, modri pinot na češnjo ali pečene slive, renski rizling na breskev, citruse. To so samo vonjave, katere vino dobesedno izraža, kakšno leto bolj, v slabšem manj. Kdor je ljubitelj poudarjenih arom, naj letos oz. naslednje leto izbira med štajerskimi vini, katera bodo sicer tanjša v alkoholu, vendar superiorna v vonjavah. Kar se tiče vrhunskih okolij je tako, da jih nekateri odlično izkoristijo ( kakovost), drugi pa nočejo ali ne znajo ( kvantiteta). Je pa precej lažje prodati odprto vino po 300 - 650 sit za liter, kot pa vrhunsko kakovost za npr 1800 sit. Vsaj tako mi sporočajo vinogradniki, kateri tudi še dodajajo, da smo Slovenci preveč navezani na nizke cene, potem pa je vseeno kakšna je kakovost. Se Vam pridružujem tudi pri misli, da je sploh temno pivo lahko zanimiv spremljevalec jedi. Prav imate, saj ne trdim(o), da je edino vino pijača, ki je vredna hrane.Vendar Vam o pivu nočem razpredati, saj je moje znanje o njem malo več kot splošno, tako, da bi komentarje spajanja jedi in piva raje prepustil drugemu.Morda mi lahko pri tem priskoči na pomoč kolega Krešimir?
De gustibus non est disputandum
danilo blenkuš
Sporočilo je spremenil(a) blenkuš dne 04. nov 2004 22:41:06