26. okt 2004 14:20
tudi mene je presenetilo pravzaprav veliko število članov kulinarike (ali njihovih znancev-sorodnikov), ki imajo zdravstveno pogojene prehranske omejitve. Jaz poznam samo eno staro gospo z blago sladkorno in očeta, ki naj bi omejeval svinjino.
Ostalo so izbirčneži (in to je gotovo tudi "punca od prijatelja od d.", zato ta debata!). ta ne je česna, oni čebule, tretji ne olivnega olja, četrta ne testenin,pa ena ne vina, pa ne začinjeno, pa ne nobene zeljenjave, uf, najboljši pa je en par, ki razen tistih 10 klasičnih jedi, ki so jim jih kuhale mame in stare mame ne bo probal nič novega. To je zelo hudo, ko greš s takimi na smučanje ali podobne počitnice, kjer vsak dan en kuha. Če gledaš, kaj jeva midva doma, bi rekel, da sva izbirčna. Pa vseeno pojeva vse, kar naredijo ostali (pa četudi samo pogrejejo golaž iz zmrzovalnika). rečem hvala in jem, če je res zanič, pojem pač samo malo. On mi pa drugi dan gleda pod prste in soli pamet, kaj se daje v solato in kaj ne. Veš kaj...
Sicer pa - če pride kdo k meni domov pojest, pride k MENI. Pri meni doma je tako in tako opremljeno, imam tak in tak red in jemo to in to. Nobenega divjega razmišljanja, ali jim bo všeč, ugajalo, kaj bi lahko in kaj ne... In še nobene pritožbe ni bilo. Tisti, ki ima zelo drugačen okus je pač z mano nekompatibilen, kaj če sploh delat pri meni?
Reca, saj verjetno ne zahtevaš, da ti gostitelji kuhajo po tvojem okusu in prepričanjih? Jaz ne. saj ne bi znali...
Če bi pa bili bolezenski problemi, bi se mi pač zdelo normalno, da poskrbim zase. Aja- saj imam! Moj želodec zelo moti nasekljan česen. Zato na piknike ipd. zadeve vedno s sabo nesem stiskač za česen in se javim, da ga jaz olupim in strem, da nimam problemov.