12. jan 2006 9:28
Loni, prosim.
12. jan 2006 9:28
Loni, prosim.
13. jan 2006 14:38
Bom danes prepisala.... Loni Makaroni
13. jan 2006 17:41
Voila: Pirin kruh (po Andreju Goljatu) 1 kg pirine moke 1 dl olja (lahko tudi opustimo) 4 dag kvasa 2 dag soli približno 6 dl mlačne vode dodamo lahko 1 dag sladkorja Sredstvo za vzhajanje: namesto kvasa lahko uporabimo kvasno-solno emulzijo ali 6 dag kislega testa ali 4 dag droži Iz moke, soli, sredstva za vzhajanje in olja zamesimo srednje gosto testo, ga dvakrat vzhajamo in pregnetemo, oblikujemo v hlebčke, znova vzhajamo, zarežemo in spečemo. ... Začetna temperatura pečenja: pečica 220 stopinj, ventilacijska 200 stopinj, plinska naj bo na stopnji 5. Čas peke: približno 40 minut; če testo oblikujemo v štiri hlebčke ali štručke, pečemo le 25 minut. Priporočamo uporabo pare, tako da z razpršilko v začetku peke večkrat poškropimo vročo peč. To je to, o kvasno-solni emulziji pa smo že veliko diskutirali, mislim, da je Reca nekje na forumu vse zapisala. Loni Makaroni
13. jan 2006 23:57
v bazi je moj recept pirini buhtji. meni so zelo dobri. je pa tudi kruh res dober, samo če hočeš, da i zbit, ga je treba malo mešati z belo moko
14. jan 2006 0:04
Pirini buhtlji: 50 dag pirine moke 2,5 dl mleka 4 dkg kvasa 9 dkg masla 7,5 dkg medu 2 rumenjaka sol marelična marmelada maslo za premaz Mleko malo segrejemo (ne preveč!) in v njem raztopimo kvas, nato pa po vrhu mleka posujemo 1 žlico moke in vse skupaj pokrijemo, da kvasec vzhaja. To potem vmešamo skupaj z medom, soljo in rumenjakoma v toplo moko. Proti koncu primešamo še razstopljeno (ne vroče!) maslo. Gnetemo (najbolje z električnim mešalnikom, da nastane voljno mehko testo in na toplem pokrito vzhajamo približno 20 minut. Vzhajano testo razvaljamo v kvadrat in ga razrežemo na manjše kvadratke . Na vsak kvadratek damo pol čajne žličke marmelade in oblikujemo buhtlje tako, da testo dobro "zlepimo", da ne bo iztekla marmelada. Položimo jih na s peki papirjem obložen pekač tako, da so z zlepljenim delom obrnjeni navzdol in 2 cm narazen, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 30 minut. Nato jih premažemo s stopljenim maslom in pečemo pri 150 st. C (v ventilacijski pečici) 15 minut. Še vroče premažemo z raztopljenim maslom.
15. jan 2006 19:18
loni Hvala za recept. Ker me je prijelo, da bi pekla pirin kruh, sem ga zamesila in spekla že v petek (na kulinariki sem našla recept z mešanico pirine, ržene in bele moke, dodala sem še koruzno, pa semena) in bil je prima. Naslednjič poskusim samo s piro. In če še niste poskusili domači kruh in orehova jedrca....
17. jan 2006 8:26
Loni Makaroni, prosim za dodatno pojasnilo. Ali škropiš prazno vročo pečico, ali potem, ko je testo že not? Kaj pa če bi v pečico postavila posodo z malo vode? Hvala ajla
17. jan 2006 9:08
To je zapisal Goljat, ne jaz. Jaz dajem noter posodo z vodo. Loni Makaroni
17. jan 2006 14:47
Meni tudi ni bilo glih jasno pa sem naredila kar oboje: pošpricala prazno pečico pa še posodico sem postavila stana
17. jan 2006 20:07
Ravno imam v pečici kruh iz mešanice krušne, pirine in ržene moke. Nič maščobe nisem dodala, ker se nisem spomnila, sicer jo običajno dam. Moja mami, ki je mojstrica v peki kruha, pravi, da ga je treba rahlo sladkati (1 žličko na 1 kg moke). Da je potem boljšega okusa. Tudi to sem danes pozabila, kot tudi postaviti posodico z vodo v pečico. Upam, da bo kljub temu dober. Bom poročala. Sicer sem pa iz pirine moke delala novoletne piškotke, in sicer tako da sem eno tretjino bele moke nadomestila s pirino. Bili so dobri. mimikaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Čarobna zelena torta
Zdrobovi ocvrtki s pomakami