30. avg 2005 10:49
Zala, potico iz pirine moke sem probala, pa mi ni uspela. Že pri valjanju sem imela težave. Morala sem še in še dodajati moko koruzno, ajdovo, riževo. Nekako sem razvaljala, namazala z mlačnim kokosovim nadevom in se je testo kar trgalo, nadev pa je lezel ven. Kljub temu sem to čudo spravila v pekač in spekla. Bilo je dobro, nikomur pa nisem rekla, da je to potica. Sigurna sem, če bi primešala belo ostro ali gladko moko, bi potica uspela. Žal, moke ne smem uporabljati. Od takrat delam namesto potice "žerbo pito". Vse enako kot pri potici, le da zlagam razvaljano testo, čez nadev, testo, nadev in na vrhu testo. Rožičev nadev je super; jabolka, mleti mak in smetana; skuta in pehtran ali drobnjak, Moji imajo radi nadev iz jabolk, mletih neslanih arašidov, med,cela sončnična in sezamova semena. Danes pečem žepke iz pirine moke in korenčka. Uspe in ni problem pri valjanju. Je še star recept, le namesto bele moke, uporabim pirino. ŽEPKI 1/4 kg naribanega korenčka 1/4 kg margarine 60 dag pirine moke 1/3 kvasa ali žličko pec. praška ščepec soli. Iz sestavin zgneti testo, ga razvaljaj in nareži kot za krofe. V sredino daš marmelado (ne tekočo). Prepogni, stisni z vilico in daj v pečico ogreto. Pečeš 15 do 20 min. na 170 do 180 stopinj c. Danes bo nadev iz domače marelične marmelade in mletih mandeljnov. Včasih testo režem na palčke ali kvadrate, jih namažem s stepenim jajčkom, posujem s sezamom ali kumino in v pečico. Je slana varianta. Pozdravček! dome