5. nov 2004 8:36
Fani, dele hišice (tloris cca 15x15 cm) sem izrezala iz surovega testa in sicer dve stranski steni- pravokotnik, čelno in zadnjo steno pa take oblike, kot otroci rišejo enostavne hišice, za streho pa dva pravokotnika , ki ju potem res zlepiš kot karte:)). Testo se zelo lahko oblikuje, tako da sem jaz že izrezane stene vodoravno narezala še na trakove in jih na pekač razporedila 2mm narazen- pečeno naraste, se spoji skupaj in izgleda, kot da je iz brun:)) Odprtine za okna in vrata izrežeš tudi že pred pečenjem, ne pozabi pa na koščke za dimnik, polkna, vrata in še kakšno smrekico, ker je testa precej.
Sestavljala sem na mizi, eno steno sem plosko položila na mizo, na drugo steno sem na rob nabrizgala led, jo postavila pravokotno na prvo in podložila (s skodelico ali kar imaš pri roki). Spoj dodatno učvrstiš z ledom, ki ga na spoj naneseš z notranje strani. Led se zelo hitro suši (spoj drži že kar po cca 5 minutah), tako da lahko kmalu nadaljuješ z naslednjim spojem.
Ko vse sestaviš in okrasiš, ostanek ledu dodatno zgostiš s sladkorjem (sladkor mora biti v prahu) Dobiš sladkorno maso, ki se oblikuje kot plastelin; tri kroglice na zobotrebec, pa je snežak:))
Uf, sem se pa razpisala
, ker sem hotela biti čim bolj nazorna. Mislim, da imam nekje slikco torte, na katero sem tudi postavila medeno hišico (manjšo, narejeno na enak način). Lahko ti jo pošljem, če želiš- za približno predstavo.
Še mogoče ena ideja za Miklavža: iz istega testa sem pred leti naredila sladke sani in vanje naložila majhne piškote v obliki parkeljčkov...za otroke zelo zanimivo.
LP,
V.