29. jun 2004 12:17
Pri nas je bil aparat za izdelavo skladoleda dolgo želja, ki ni prišla na vrsto, pred štirinajstimi dnevi pa je prišel k hiši kot darilo za rojstni dan. Znamka DeLonghi. Ker sem ga hotela takoj preizkusit, sem bila malo razočarana, da ja moral prenočiti v skrinji, zdaj je pa že ok, ker ga vsakič sproti, ko ga "odrabim" pomijem in vrnem na hladno. Tako je zmeraj pri roki.
Kar se tiče sladoleda, smo vsi doma navdušeni - doslej smo preizkusili recepte iz priložene knjižice - čokolada, vanilija, jagoda,. malina, lešnik - drugo še ni prišlo na vrsto. Zadevice so rahle, kremaste (je pa res, da jaz že malo improviziram in ko dodajam smetano, jo prej stepem). Za pripravo porabim 10-15 minut, meša se potem še kakšne pol ure in to je to. Lahko se ga liže takoj, ampak meni je boljši, če odstoji kakšno uro še v skrinji.
Kar se tiče ekonomičnosti - glede na posodo, v katero ga spravim, bi rekla, da ga je za kakih 15 kepic - pri naših sladoledarjih bi bilo to dobra dva "prešerna". Jaz pa za osnovni recept, zdaj ko je sadje doma, ne porabim niti jurja. Torej, se splača, sploh če sladoledoholik, kot jaz.
Cena - ker je bil moj aparatek darilo, točne cene ne vem, ko sem jih tazadnje občudovala še na policah pa so imeli v Merkurju dva, enega za cca 12.000,00 SIT in enega za 16.000,00 SIT
Tako, to so moje, čisto sveže izkušnje - za vse, ki morda še oklevate, pa receptek, s katerim smo se mi sladili, dokler nismo imeli aparata
0,5 kg. sadja (očiščenega...banane, breskve, marelice, jagode, maline, borovnice...)
0,3 kd sladkorja (lahko tudi manj - pač po okusu in v odvisnosti od sladkobe sadja)
2 kisli smetani (ali smetana in jogurt, ali 2 jogurta)
Vse skupaj zmešaš v multipraktiku in dodaš dve stepeni "šlag peni". Med zamrzovanjem občasno premešaš.
...ali pa za tiste, ki imate Ronica
zamrznejno sadje in sladkor za nekaj sekund zavrtiš, da se zmelje (res na hitro) in skozi odprtino v pokrovu kar med miksanjem doliješ tekočo hladno sladko smetano. Sladoled je nared tako rekoč v minutki, je pa res, da ni prav kompakten in ne preveč dolgo obstojen.
Irena