13. sep 2017 11:11
Meni je pred dobrimi 14 leti nek ljubitelj mačje svobode in svobodnega mačjega seksa, bognedaj, da bi ga omejevali s kakšno sterilizacijo, postavil pred vrata bloka škatlo z dvema popolnoma dehidriranima (sredi vročega julija) mačicama, ki sta bili vsaj štiri tedne premladi za oddajo. Tekla sem v najbližjo Noč in dan štacuno po nekaj hrane in vrečo peska, ki sem ga nasula v kopalniški lavor, naslednji dan sem imela namen obiskati veterinarja za cepljenje in razbolhanje, potem pa oddati oglas, češ "saj ne morem imeti mačk, ker me toliko časa ni doma...". No, isto noč sta šli obe mali vreči bolh prest in spat k meni na posteljo, od dobrih sklepov je ostal pa samo še veterinar, ki ju je pregledal glede FIV okužbe, jih razbolhal in cepil proti kugi, jasno sta šli z mano domov in sta tam ostali vse do danes. Po steku okoliščin imam trenutno štiri, vse so izključno notranje (živim praktično sredi mesta), če bi mi kdo rekel, da jih moram spuščati ven, bi ga šlatala za čelo (one pa verjetno tudi).
Kar hočem povedati, je to, da bi bilo seveda idealno, če bi imele vse mačke varen dostop do great outdoors (kakor tudi vsi humanoidi), ker pa to vsaj v večini mest ni mogoče, se zdilamo za tisti manjši standard, ki nam še omogoča sprejemljivo preživetje. Povožene, pretepene, polomljene in bolne mačke, ki crkavajo nekje ob cestnih jarkih (ali celo v garažah, kjer jim dajo po cel teden, da se lahko same izližejo - ??????? obstaja neka institucija, ki se ji reče veterinar, kamor se pelje bolno ali poškodovano žival, pa če je hrček, sobna podgana ali kanarček?????), nekako niso v mojem konceptu svobodnega življenja.
Skratka, zavetišča, kot je že napisala ena od predhodnic, spravljajo na noge žrtve svobodnega mačjega življenja, in imajo vso pravico, da potem zahtevajo tisti svoj minimalni standard. Tisti, ki na to ne pristajate, izvolite do prvih kmetij, kjer imajo mačke za potrošni material (kot je rekla naša pokojna profesorica umetnostne zgodovine, na vasi praviloma mislijo, da živijo mačke od miši, psi pa od zraka), tam boste skoraj gotovo v kateremkoli letnem času našli leglo bolhatih, necepljenih, vprašljivo zdravih mladičev, in si boste lahko izbrali svojega, ki ga boste imeli, dokler bo luškan ali dokler ga ne bo povozil avto, pretepel sosed s palico, ker mu bo razkopaval vrt, ali bo poginil zaradi okužbe, ki si jo bo nakopal v spopadu s svojimi ostalimi svobodnimi kolegi.
lp, proxima