11. sep 2017 6:45
Zakaj ne spuščati mačka v okolje?
Na kmetijah in samotnih domačijah to ni problem. Tam pa, kjer so parcele po par sto metrov, je čisto druga pesem. Priznam, da tega problema tudi sama nisem poznala, dokler smo še imeli domače muce. Ko je od starosti omagala zadnja, si nove nismo več omislili. Prav zato, ker nočemo, da bi bila zaprta v hiši, če gre ven, pa ne ostane v domačih mejah in nismo hoteli, da naš maček brska, lula in kaka po sosednih parcelah.
Torej: odkar nimamo domače mačke, so pričeli na vrtu kopati, lulati in kakati mački iz okolice. Si mislite, kakšen je občutek, ko greš na vrt po solato in že od daleč vohaš mačji urin, na listu solate pa najdeš mačji kakec. Današnje mačke si namreč ne dajejo več kaj dosti opravka z zakopavanjem iztrebkov. Malo že pobrskajo po zemlji, a brez pravega učinka. Da ne govorim, da je bila vsaka nova setev takoj razkopana. Čez gredice od tedaj polagam protitočno mrežo, kopati ne morejo, kakce puščajo pa kar na mreži. Poleti sem jih uspela pregnati za en čas tako, da sem ves vrt potresla s poprom. Dosedaj je bil mir, ko bodo zavohali, da je dež poper spral v zemljo, bo spet ista pesem.
Pogrešam domačega mucka, meni so to čudovite živalice, a se mi ne zdi prav, da bi sebi priskrbela ugodje, drugim pa nadlogo.
Cila