7. jan 2017 9:32
taanjaa, v bazi imaš nekaj mojih receptov za morske jedi. Pri ribah je zelo pomembno, da so sveže. Jaz tiste, ki jih očistijo v ribarnici še sama dobro očistim. Predvsem kri, ostanke žolča, da ne greni.
Ribo dobro popivnam precej posolim in pustim nasoljeno vsaj eno uro na hladnem. Malo jo pokapam z limonim sokom, v notranjost pa dam strok česna, vejico peteršilja in košček masla. Eni dodajajo tudi rožmarin. Ribo položim na vroč pekač, da se ne sprime koža. Pečem cca pol ure pri 180 stopinj.. Zraven lahko pripraviš tržaško omako- nasekljan peteršilj, nasekljan česen, olivno olje. Jaz dodam še malo soli.
Inčune, sardele ponavadi očistim tako, da odstranim glavo in drobovino. Jih pa tudi očiščene dobiš. Nato jih dobro sperem, popivnam posolim, potresem s suhim česnom in povaljam v koruzni moki. Spečem v ponvi.
Postrv lahko pečeš isto v pečici ali pa jo pomokaš s koruzno moko in spečeš v ponvi.
Fileje rib prav tako le posoliš, pokapaš z limonim sokom, malo suhega česna in spečeš v ponvi na hitro, da riba ostane sočna.
Lignji se lahko pečejo v pečici- v bazi je en dober recept s paradižniki, cvrejo ali pečejo - navadni, nadevani. Pomembno, da jih dobro osušiš in pečeš na visoki temperaturi kratek čas, da ne postanejo trdi. Jaz jih običajno posolim, dodam malo suhega česna malo limonega soka. Če jih cvrem jih narežem na rezine p, povaljam v moki. V ponvi pečem dve minuti na vsaki strani pri zelo visoki temperaturi. Pa pokrijem s pokrovko, ker rado šprica.
Je pa pravilo bolj, ko so ribe in druge morske dobrote sveže manj je potrebno dodajati. Recimo, ko sem dobila ribe čisto sveže na morju sem dodala samo sol, limona sploh ni bila potrebna. Te ribe, ki jih dobimo v ribarnicah so pa včasih sveže ( vsaj zadnjič pred božičdm sem dobila zelo dobre v sparu) včasih pa se že po vonju čuti, da so kar nekaj časa stale. In prav zato, da prikrijem vonj dodajam limono.
Malo pobrskaj med recepti, če pa te kaj konkretno zanima pa bomo radi odgovorili. Je kar nekaj mojstrov tu na kulinariki.
,
Kjer je volja, tam je pot. Trixi
Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 07. 2017 10:49