Draga Vendelina Jr. in ostali, še malo bom pametoval in brcal v temo. Pred (ohoho) leti smo se za prvi maj zbirali na hribu, vsi iz fabrike in okolice ter vsi zadovoljni v prazniku. Že takrat so bolela plačna (ne)sorazmerja in še marsikaj drugega, ampak imeli smo službe, plače dovolj za primerno preživetje, mladi so imeli perspektivo, na voljo so bili bančni in fabriški stanovanjski krediti pod ugodnimi pogoji, ki jih je tako ali tako izničila inflacija, dobro organizirano zdravstvo itd. itd. Na enem prvomajskih zborovanj se ga je direktor preveč nalezel in je zarjul v prostor: "Juhu, živel prvi maj, praznik delovnega ljudstvaaaa!!!" Ta vzklik smo kasneje malo za šalo in malo zares ponavljali na vsakem kasnejšem zborovanju. Ampak bili smo tovariši, tudi z direktorjem. Kaj je danes ostalo? Delavske pravice? ... bla, bla, bla ... Zagotovljena delovna mesta? ... bla, bla, bla ... Perspektiva mladih? ... bla, bla, bla ... Ter bla, bla, bla in bla, bla, bla v nedogled. Od tod spremenjen vzklik: "Juhuhu, živel prvi maj, praz ... bla, bla, bla, bla, bla, delovnega ljudstvaaa!!!" v mojem prvem postu. Zgolj cinizem z vsem spoštovanjem do praznika. Razni pamfleti, tudi tvoji, draga Vendelina, v smislu "moramo braniti svoje pravice, moramo to in ono", zelo spominjajo na pamflete sindikalistov, ki že zavoljo svoje enormne plače, ki je, mimogrede, nekajkrat višja od delavske, morajo navduševati, združevati delavce in udrihati po delodajalcih, da se obdržijo v svojih sedlih. Marsikomu to ni jasno. Ampak pustimo vse to. Globalni neoliberalizem s svojim kapitalom narekuje zdajšnje razmere. In ne jaz, ne ti in morda celo po čudežu zedinjena Slovenija ne moremo nič proti denarju, ki uravnava svet. Približujemo se razmerju 2 % bogatih, vodilnih, in 98 % drugih, delavcev, uslužbencev in drugega pogrešljivega kadra, ki ga ni škoda za dosego čim večjega dobička. Tako pač je, ne da bi se s tem strinjal. Doklej še bo tako, ni odvisno od nas Slovencev, smo premajhni, ampak nekje in enkrat bo počilo in globoko upam, da spremembe ne bodo krvave. Kar pa se tiče zamere, da kot kakšen stavkokaz delam na praznik, delam zase, za svoje mikroskopsko drobno podjetje in za to, da mi na stara leta ne bo treba brskati po smetnjakih. Štejem se med uspešne Slovence, ne zato, ker bi bil bogat, ohoho daleč od tega, ampak ker se preživljam sam s svojim delom in delo ni umazano, četudi na praznik. Po drugi strani bi lahko tudi dvignil vse štiri v zrak, obremenil proračun in pljuval vse vprek po zdajšnjih razmerah. Dragi moji, vse to že malo diši po politiki, v katero se ne želim spuščati, ampak bil je izziv in tu je odgovor. Od moderatorja je odvisno, ali ga bo brisal. V vsakem primeru, tu je najlepši del leta, carpe diem. Lp
booris
|