21. dec 2014 16:37
Moram reči, da ne vidim posebne razlike med pretepom pred šolo in pretepom na dvorišču pred blokom. Kakor koli želimo biti sodobni, proti vsakemu nasilju..itd, ne smemo spregledati, da se otroci med sabo fizično in psihično maltretirajo od nekdaj. Tako kot se v leglu grizejo mucki in kužki, pa v savani levčki, pa opice v džungli. To je za udeležene žrtve zelo zoprn način socializacije, boj za položaj v družbi. In poteka ves čas. V otroški dobi na najbolj direkten, grob, odvraten način.
Pred davnimi leti sem hodila v šolo z 800 učenci, mnogimi priseljenci, kljub "bratstvu in enotnosti", pa kljub spoštovanju avtoritet (že učiteljic, da ne govorim o ravnatelju - temu je zadoščalo že samo da se je pojavil v avli, pa smo vsi otrpnili), je bilo nasilja dovolj. Ne znotraj šole, jasno (glej prejšnji stavek), ampak na poti v in iz šole. Največje probleme so imeli nesamozavestni otroci, preveč zaščiteni in tisti s šibko socialno mrežo. Bile so modrice, izpuljeni lasje, praske, a starši so se vključili kvečjemu ob strganih rokavih in odparanih žepih. Skoraj vsi so se zelo hitro naučili kako se postaviti zase.
Ko sem prvič prebrala naslov o brutalnem pretepu, sem bila zgrožena. Ko sem videla slike, pa sem ostala v dvomu - dve praski,ena modrica. Ne da zagovarjam nasilje, bognedaj - ampak zna biti, da bo fantu in njegovemu razvoju bolj škodovala mati na šolskem hodniku, kot pretep. Dolgo po tem, ko se mu bodo praske zacelile, bo nosil breme nesposobnosti za vključitev v družbo. Za vsak neuspeh bo krivil svojo narodnost in dejstvo, da je bila mama morda malo predaleč.
Dejstvo je, da moramo starši otroka pripraviti tudi na grde strani življenja in mu dati orodja da se spopade z njimi. V tem primeru - ko gre za prešolanje iz druge države, pa imajo pedagogi (predvidevam) tudi določene obveznosti do tega otroka, ali jim je to všeč ali ne. In na tem nivoju naj bi zahteve postavljali starši.
Lisa