Naj mi nekdo opiše vpliv mikrovalov na hrano?? Prednosti...(če so) in slabosti.....
Natasa
Naj mi nekdo opiše vpliv mikrovalov na hrano?? Prednosti...(če so) in slabosti.....
Natasa
13. apr 2004 10:57
Mikrovalovi so enaki, kot vsi valovi, ki jih odajajo brezžične povezave(radijo,mobitel,radar,sonar, voki-toki...) samo, da so skoncentrirani na majhen volumen mikrovalovne pečice. Pod uplivom valov, molekule vode zanihajo in s tem pride do nihovega trenja in s tem do segrevanja. Ko pečico izključimo mikrovalovi izginejo, ker ni več vira, ki bi jih ustvarjal. Zato jih ni v hrani. Edina prednost v primerjavi z klasiko je, da se hrana začne segrevati v globini in s tem se poveča volumen hrane, ki sprejema energijo v primerjavi z klasiko, kjer je stik z toploto samo zunanja površina. Poslednično s tem je hitrost segrevanja višja in čas priprave manjši. Slabosti do sedaj še niso dokazane. Za več informacij pa v knjižnico in vzeti v roko ustrezno literaturo. Vesna Leben
13. apr 2004 12:48
Valovi so elektromagnetni, zvočni, svetlobni. Valove delimo glede na valovno dolžino ali frekvenco, ki sta v obratnem sorazmerju. Mikrovalovi imajo kratko valovno dolžino in zato visoko frekvenco in zanihajo molekule snovi z zelo veliko hitrostjo in se zaradi tega snov segreje tudi v globini. Res je, da valov niveč, ko pečico izključimo, vendar imam jaz pomisleke glede okusa in kvalitete tako pripravljene hrane. Tudi v krušni peči pečen kruh je za mene boljšega okusa kot pečen v pečici, da o aparatu za peko kruha ne govorim. O škodljivosti pa nisem še nič slišala. lenča Sporočilo je spremenil(a) lenca58 dne 13. apr 2004 14:14:33
13. apr 2004 13:00
Na to temo je bilo v forumih že kar nekaj razprav. Tudi precej vročih. Če vas zanima, si preberite članek: www.kulinarika.net/clanki/mikroval LP Lenka
13. apr 2004 16:13
Pozdrav! Mi lahko prosim poveste, kje na KulSlo bi našla kakšne slastne recepte za mikrovalovko? Zanima me predvsem zelenjava. lp
14. apr 2004 8:53
Pojdi na recepte, pa na iskanje po bazi in vtipkaj med iskane pojme mikroval in potem izbiraj. Sicer pa moraš malce paziti, odvisno je, kakšne funkcije imaš na razpolago v svoji mikrovalovni pečici. Loni
27. maj 2004 10:53
Mikrovalovi pri uporabi v kuhinji, zlasti vsakodnevni škodujejo na dva načina: - uničijo v hrani vse, kar organizem potrebuje, dobimo hrano z vesoljskimi razmerami - v prostor pošilja podobno sevanje kot bazne postaje mobilne telefonije/vse se da izmeriti! Ne priporočam! Bojan Kokot
27. maj 2004 12:36
kokot, mimogrede, bazna postaja mobilne telefonije seva zelo malo, mnogo manj kot npr. mobilni aparatič ali pa visokonapetostna električna napeljava nataska, veliko se je že govorilo na forumu, bolj ali manj strokovno, zakaj bi bila lahko škodljiva, malo pobrskaj, pa si ustvari svoje mnenje meni niti slučajno ni všeč, res pa je, da mi tudi ne pade na pamet, za kaj bi jo doma sploh lahko uporabljali; enim se zdi pa univerzalno uporabna, je že tako v bazi je veliko receptov za mikrovalovko, večino je prispevala marinka pečjak, samo prav zelenjava kot taka (razen repa s fižolom) pa ni. verjetno boš morala vzeti recept za zelenjavo v pečici in ga prilagoditi na razmere v mikrovalovki Sporočilo je spremenil(a) malan dne 27. maj 2004 12:44:09
27. maj 2004 15:47
V današnjem času se ne moremo izogniti sevanju.Med drugim sevanje oddaja tudi računalniški ekran. Vesna Leben
27. maj 2004 16:31
Pa še vse kaj drugega, na kar še pomislimo ne. Kaj pa radio, TV ekran, razne digitalne otroške igrice in še in še... Jaz mikorovalove uporabljam za odmrzovanje hrane in za pogrevanje. In to mi zadostuje; prav zaradi tega so mi tudi nepogrešljivi. Oh, zelenjavo pa uniči tudi moja stara mama, ki jo kuha tako dolgo, da je vsa zdrizasta in mehka, tako da... mikrovalovi so spet ena izmed tistih nedokončanih tem. Vsak se sam odloči, kako uporabni so in koliko se bo posluževal njihovega učinka, ni res? Tako je, dandanes se težko izognemo sevanju, ker je praktično povsod... lp, lidka
27. maj 2004 19:10
Ne znam si predstavljat kako bolj brez skrbi sem v službi, ko si starejši pripravlja toplo mleko v MV. Brez plinskega ali elek. štedilnika in večnega vprašanja, če je je vse ugasnjeno pred odhodom v šolo. Malo neumno bi se mi zdelo otroka buditi uro in pol prej samo, da popije šalico toplega mleka - kar pa pred odhodom v šolo vsekakor vztrajam. LumpicaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Polpeti cvetača-brokoli z bučnim pirejem in špinačno omako
Gratinirani fuži s sirom in pršutom