Lep pozdrav!
Zanima me vaše mnenje glede nadur. Upam da se razvije pozitivna debata in ne samo neki negativni prispevki od ostalih članov.
V moji službi mi plačajo 20 nadur na mesec. Plačane so po 50 % več kot navadna delovna ura, tako da teh 20 ur pripomore kar okoli 100 evrov k moji plači. Zame zelo dobrodošlo. Celo tako dobrodošlo, da bi želel dobiti plačane vse nadure, ki jih naredim na mesec. Delam preko agencije za podjetje, ki pogodbeno dela za eno zelo veliko slovensko podjetje. Sliši se zakomplicirano, ampak meni je pomembno to, da bom še vsaj pol leta zaposlen (prej sem kljub trudu zaman iskal službo zelo dolgo časa).
Taka je pač njihova politika. Na mesec bi lahko naredil po 40 ali 50 nadur če bi hotel, ampak ravno zaradi tega, ker jih ne dobim plačane, mi to ne diši preveč. Ostale nadure gredo v nekakšen fond ur, za katere nihče ne ve, kako se bodo koristile.
A je res, da so nadure po dvajseti oddelani uri toliko več obdavčene, da se ti ob dohodnini praktično ne izplača, da si sploh kaj delal? Slišal sem, da te preveč nadur zelo udari pri dohodnini, pa tudi pri drugih " ugodnostih", ki jih država nudi- na primer cenejši vrtec. Če je temu res tako, potem sem mnenja, da se pri tem samo še bolj kaže velika neumnost naše preljube države. Moje mnenje je: ne obdavči preveč nadur- tako boš delavce motiviral, da bodo (za spodobno plačilo seveda) več delali. Profitira pa tako država, kot delavec. Lani sem bral članek, ki prikazuje da gospodarstvo na letni ravni zelo izgubi pri tem, ko je toliko dela prostih dni v koledarju. Mar nebi nadure naredile ravno kontra učinek?
Druga stvar pa je, da sem lahko zelo zadovoljen s tem kar imam. Nekateri nadur sploh ne dobijo plačanih.
Mirc86