12. avg 2014 20:23
Jaz se ne bi strinjala s predhodnico; uporabljam precej manj maščobe kot moja mati (in tudi ona je porabi precej manj kot njena mati; ampak predvojne in vojne generacije so bile dobesedno maščobno izstradane, ni čudno, da jih je potem, ko liter olja ni bil več razkošje, ki je moralo zdržati vsaj nekaj tednov, odneslo v drugo skrajnost). Se pa vestno poslužujem tega, čemur pravi moj najdražji "sozvočje maščob", torej skoraj vedno kombiniram (seveda v majhnih količinah, žlica ali dve vsega skupaj) maslo in olivno olje, olivno olje in panceto ali mast od pršuta, tudi kostni mozeg, svinjska mast in ocvirki pridejo na vrsto, če je treba; navadnega belega olja porabim pravzaprav zelo malo.
Če so maščobe sozvočje, so začimbe simfonični orkester: brez čebule, česna, lovorjevega lista in muškatnega oreščka skoraj ne gre. Čebula jedi zgosti, vsebuje pa tudi precej sladkorja, kar doda dobrodošel kontrapunkt slanim jedem; lovorjev list in muškatni orešček napravita še iz navadnega v pečici pečenega krompirja plemenito jed; česen je začimba bogov (in graditeljev piramid). Ostalo se kombinira, pa ne tako, da streseš iz vsake posodice malo, ampak s posluhom (tisti napisi na Maestrovih posodicah z začimbami so bazična znanost, v predgovoru starejših kuharskih bukev je bilo tudi precej napisanega, v modernih časih imamo za to kulinariko, ki ima odlično
enciklopedijo začimb, če smo že za wikipedijo preleni). Manj je več; isto velja za sol.
Ne kuhaj predolgo časa, da ne bo razkuhano; ne kuhaj prevelikih količin, da ne boste hrane presiti že ob pogledu na prepoln krožnik; ne utapljaj svežih solat v kisu in olju, pa boš dolgo živela in ti bo dobro okrog riti.
In človek se celo življenje uči, moraš imeti samo odprte oči in nekaj sreče.
lp, proxima