Sivi lasje...zakaj pa ne?

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

29. maj 2014 16:37

limnol, vsak dan grem v bližnji dom starejših občanov in nauš verjela, osemdeset in devetdeset letne gospe, pa tudi gospodje ( eden ima celo 104 leta ) imajo še vedno zelo lepe, goste lase. Res so skoraj vsi že sivolasi, ampak s temi, ki jih obiščem, se še vedno zelo lepo lahko pogovorim, ker imajo še vedno podstrešje pospravljeno

Je pa žal tam tudi poseben oddelek, kjer se vsak dan trudijo pospravit  pajčevinasta podstrešja, upam, ter želim ti, da te nikoli ne doleti, da tam preživiš ostanek življenja

"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš." babka1951

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

29. maj 2014 16:57

Babka,

mogoče bi bilo pa le dobro, če bi se s svoje vznesene poti le še kdaj pa kdaj ozrla tudi na katero drugo. O čem drugem pa raje ne bi.

Sonja

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

30. maj 2014 12:41

babka1951 je napisal/a:

Vanja, bedasto se ti bo vse skupaj lahko zdelo, ko zboliš, dokler sama nisi na tem, ni variante, da o tem lahko govoriš... skuliraj se, to kar pišeš, ni na tvojem zelnjiku zrastlo, če pa so vse tvoje znanke šle nazaj na barvanje, ti pa res ni treba več kaj napisaat



"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš." babka1951

A ti babka 1951 si bila osebno že v tej situaciji? Ko že tako suvereno zapiraš kljune vsem, ki tega zaenkrat še niso doživeli?

Ker sem sama to doživela, ti bom pa povedala, kako je to iz prve roke.

Izguba las je bila takrat vsaj zame prav zadnja skrb.

Nečimrnost mi je pa takoj poskočila za nekajkrat, rut, šalov, klobukov in kap imam še danes za pol naše krajevne skupnosti in jih znam zavezat in nosit na ničkoliko načinov. In čisto popolnoma se strinjam z Vanjo, da ne samo ko si bolan, tudi ko si malo bolj proti dnu iz kakšnega drugega razloga, zelo pomaga, če čimbolj urediš ne samo sebe, ampak tudi svoje okolje. Se mi zdi, da je počutje/ureenojost v obratnem sorazmerju.

Pa da se vrnem k lasnemu barvnemu krogu.

V mladosti sem lase veliko barvala, od zelo svetlih do zelo temnih nians, v lepem spominu imam petke, ko smo se s sošolkami drenjale v naši kopalnici, mešale cenene barve za lase in se čudile različnim efektom na naših glavah. Če je bila moja mama slučajno doma, je zavijala z očmi, predlagala, naj se obrnemo na profesionalce tako glede barvanja las, kot glede čiščenja kopalnice. Ko smo bile po nekaj urah vse kot nove (kopalnica tudi), nas je vedno, tudi če ni bilo čisto res, pohvalila, da smo čedne. Pa ni nikoli pozabila pripomnit, da so seveda mlade punce vedno čedne, da je prav, da eksperimentiramo, ampak da do tridesetega bomo pa vse plešaste, če bomo s tem nadaljevale vsak teden. In smo šle na ples.

No, puberteta je minila, jaz sem se še kdaj pa kdaj pobarvala, seveda ne več tako radikalno kot v najstniških letih, če zdaj gledam nazaj, pravzaprav vedno takrat, ko sem hotela nekaj spremeniti in najbolj  opazna sprememba, dosegljiva v pol ure, je gotovo barvanje las.

In se potem nekaj deset let nisem barvala, nekaj zaradi tega, ker mi je postala moja barva in jaz sama sebi čisto všeč, nekaj zaradi tega, ker do zgodnjih petdesetih nisem sivela, nekaj zaradi tega, ker so mi sivi lasje všeč in sem komaj čakala na gratis pramene.

No, potem sem pa lase izgubila (ni bilo nič nepričakovanega in Babka 1951, če zboliš za rakom, to ni simptom bolezni ampak posledica zdravljenja, kakšenkrat pa kdo izgubi lase tudi zaradi kakšne druge bolezni - in kaj, ga boš dala na čakanje na puh, rdeče ali že kakšne preje in naj za vedno hlepi po trajni tvoje frizerke?).

Salomonov sindrom ali kaj? Ah kje pa, jaz sem bila sama sebi všeč, pa še tistim, ki me njihovo mnenje zanima tudi. Večinoma sem hodila gologlava, ampak sem se hitro naučila, da se moram pokriti, ker poleti te plešasto takoj opeče, pozimi ti pa, če nimaš kape s šiltom, kaplja in sneži v oči. Moja pleša je trajala kakšno leto in mi je res zelo žal, da takrat nisem našla kakšnega tatoovarja, ali pa nekoga s kano. Sem imela zelo lep vzorec za na glavo, jaz nisem risala vzorčkov, sem hotela imeti en napis : ARISTOTEL, PLATON IN SOKRAT SO BALKANCI. Kako mi je žal, da nisem pisala MF.

Alora, lase zgubiš, lase dobiš. Moj nasvet tistim, ki so jih izgubili zaradi zdravil : zrastejo kot zmešani, po glavi sami vrtinci, lasje so pa vsaj en do dva tona temnejši od prej.

Jaz sem tako naredila: To taprvo rastje sem si šla pobrit (kot sem tudi delala vse leto med terapijo, ker eni trije lasi in en neprijeten puh pa ostanejo) V dveh tednih sem imela en cm trdih čvrstih las, takoj sem šla k frizerju in mi jih je pobarval na belo. Zakaj na belo - želela sem nekaj tipo platno in sem ga imela: kariraste (mi ni uspelo) črtaste črno in lisičje (ratalo odlično) pa da ne rečem, kaj sem vse poskusila, itak vse odbriješ vsake dva tedna.

Seveda sem se hitro naveličala in sem spet domača sivka.

In ja seveda, strinjam se s tem, da je vedno, zdrava ali bolana vsaka ženska in tudi vsak moški urejen do te mere, ki ji/mu zagotavlja samospoštovanje.

 

 

 

 

 

 



nola

 

Sporočilo je spremenil(a) nola dne 31. 2014 11:16

vd007  

član od: 27.1.2012

sporočila: 318

30. maj 2014 14:55

lucka52 je napisal/a:

Že nekaj časa me ima, da bi si pustila rasti  sive lase. Pa vedno znova odlašam, prelagam na okrogle obletnice ...in  nič. No morda sem na dobri poti ker...

.... sem bila teden nazaj  na nekem koncertu in si namenoma ogledovala glave  v vrsti, dveh pred mano. Malo res urejenih, lepih.

Mojo pozornost je pritegnil par srednjih let, ona vranje črno pobarvana, z groznim  narastkom podganje barve in  še bolj grozno postrižena. Ker je bil koncert v večjem mestu,  res ne  gre krivit vaške frizerke...-

Partner  počesan " z vzhoda na zahod",   s tremi,  štirimi dolgimi lasmi, umeteleno speljanimi prek glave je  z veliko truda in malo uspeha  poskušal prekriti častitljivo plešo.

Ob tem prizoru  se začela spraševati,  zakaj za boga  se tako obupno trudimo zgledati mlajši? Velikokrat je učinek ravno nasproten.

Počnemo to zaradi sebe ali zaradi  drugih, zato  ker nam je to všeč in smo bolj samozavestni ali je to le žalosten poskus prevare samega sebe in nesprejemanja dejstva, da se pač staramo? 

Ker ja vsi vemo, da je ženska pri 50 siva in ne rdečelasa, kot vemo  da ima gube in če jih ni, je na delu plastika. Z redkimi srečnimi izjemami, tu pomaga genetika.

Že res, sivolasi moški  so baje šarmantni, žensko  pa siva barva postara. Ne vse, večino pa.  Ampak jaz jih poznam nekaj, ki so, odkar so si pustile rasti sive lasje, lepše. Bolj samozavestne, svobodne, pristne.

Kaj menite o tem?   Se tabuji končno sesuvajo in je ženska lahko lepa tudi če ima sive lase?

 

 

lp Lučka

Ko si opereš sive lase, uporabi pri pranju silver šampon - lasje bodo še lepši :)

 

vd007

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

30. maj 2014 15:42

Res, da je precej mimo teme, a ko je že v enem postu omenjeno onkološko zdravljenje in posledično izguba las, bo morda komu zanimiv projekt, ki ga nekatere onkološke bolnice z veseljem sprejemajo- poslikava (gole) glave s kano:
http://www.boredpanda.com/henna-temporary-tattoo-cancer

Meni so fotografije srečnih obrazov s prelepimi "kronami" na glavi zelo všeč, delujejo zelo pozitiivno

Mojca

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

30. maj 2014 15:44

O, sem preskočila nekaj zadnjh postov, vidim, da ste že našle. No, lepo :)

Mojca

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12859

30. maj 2014 16:00

Meni osebno te poslikave niso všeč,čeprav so lepe,verjetno tudi precej drage,sicer pa stvar okusa in poguma.



mopsika

Sporočilo je spremenil(a) mopsika dne 30. 2014 16:27

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

30. maj 2014 17:21

Meni so pa zelo všeč, mi je žal, da se ob času nisem spomnila nanje. Ne vem koliko so drage, ma saj tudi frizerji niso zastonj.

Ampak seveda je treba vedeti, da zahtevajo na gladko obrito glavo.

Ne vem kako se obnesejo po nekaj dneh zaporednega britja/ne britja (tudi kemoterapevtne pleše puščajo nekaj vztrajnih kocin in puha), ampak jaz bi vsekakor poskusila.

 

 

 

 

nola

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti