18. feb 2014 18:18
Malce hoje po tujini hitro da vedet, kako nas poznajo. Eno vedo za nas, eni ne. eni nas razlikujejo od SLovaške, eni ne.
Marsikje, tudi v Evropi, za Slovenijo niso vedeli, ko pa sem rekla ex Yu, so vedeli vsi. Ni to pravilo, se pa dogaja. Še zdaj, 20 let po osamosvojitvi.
Kot se dogaja to, kar se mi je pred leti zgodilo v Parizu, ko so naši nogometaši igrali s Francozi. Njihov osrednji športni tednik, L'Equipe, je pet prvih strani na dan pred tekmo namenil Sloveniji, od bruto proizvoda do Leona Štuklja, vseh predsednikov in premijejev do ne vem česa vse. In dan po tekmi plačujem v eni trgovini s kartico, pa vpraša prodajalka v trgovini s čevlji, od kod sem. Rečem, da iz Slovenije, ona pa "ooo, Zlatko Zahović ...".
Tako da doživimo vse mogoče.
Prav je, da smo ponosni na naše športnike. Čeprav se Mazejevi gladko žvižga za navijače, tega se menda zavedate.
Se pa z njenimi zmagami določen krog ljudi seznani s Slovenijo. Toda koliko od nas pa pravzaprav loči Litvo in Latvijo na primer? Kaj vemo o njih, njihovih športnikih? S kom že igrajo Švedi hokej danes, z Litvo ali Latvijo?
In tako približno drugi razmišljajo o nas.
Jaz sem vesela vseh teh medalj, ker so nagrada za vložen trud in na srečo se bo tudi denarno obrestovalo. Za hokejiste navijam iz vsega srca, včeraj sva s svakinjo med skoki spili steklenico in pol penine, danes je med vožnjo Mazejeve srce bilo sto na uro.
Morda sem preveč realist, kaj vem. Cenim pa zmagovalno miselnost, ki je večini naših športnikov več ne manjka. Za Mazejevo vemo, da je komaj zadovoljna z najboljšim, in prav je tako. Hokejisti so osvojili miselnost, da nihče ni nepremagljiv, ti mladci so na pravem zamgovalnem pohodu. Tudi Prevc je pokazal konstantno formo, stabilnost, in všeč mi je bilo, kako so kot ekipa stopili za Krajnca, ki ga nekateri krivijo, ker Slo v ekipnih skokih ni dobila medalje. Ne jočejo kot Kalimero, ampak stopijo za sotekmovalca. Za to moraš imeti jajca, amen.
Da o biatlonkah in biatloncih ne govorim, tudi oni so osvojili pravo miselnost, po moje je tudi prisotnost Majdičeve marsikoga opogumila, predvsem njena pozitivna energija.
Slovenija je dokazala, da ni majhnih. Oziroma da je majhnost zgolj v glavah.
mamamia