29. okt 2013 23:02
Moji starši spadajo v tisto skupino ljudi, ki so se ob zaključku šolanja preselili v bližnji večji kraj, se tu zaposlili in si ustvarili dom, njihovi starši pa so ostali na podeželju... Na ta dan dopoldne prižgemo sveče in odnesemo rože na grobove starih staršev, ki so mi ostali v lepem spominu in vedno se na ta dan spomnim čudovitih počitnic pri stari mami na kmetiji, velikega travnatega dvorišča, na katerem so se sprehajale kokoške za lepim, pisanim petelinom. Sedaj je hiša prazna, nikogar ni, ki bi nam skuhal kosilo. Zato gre naša razširjena 10-članska družina skupaj na kosilo v bližnjo gostilno. Tam se ob kosilu in bibah (naša tradicionalna jed, ki se pripravlja v teh dneh, jaz sem jih spekla že v nedeljo, verjetno ponovim še v četrtek) nostalgično spominjamo let, ki smo jih preživeli s starimi starši. Po kosilu se odpravimo še preko Mure in prižgemo svečke na grobove moževih sorodnikov. Potem obiščemo še moževo teto, katera nas vsako leto pričaka s čudovitim domačim pecivom, in na koncu obiščemo še moževo mamo, kjer zaključimo ta naporen dan, nabit s čustvi, nostalgijo, veseljem, da smo bili skupaj ...
Bibe, tikvače, repnjače, idinjače ... to je tradicionalna prekmurska jed - vlečeno testo poljnjeno s bučami, jabolkami, repo in včasih tudi skuto. Stara mama je to pekla v krušni peči na okroglem loparju. Jaz jih pripravljam v okroglem pekaču 30 cm v pečici, pa jih tudi vedno zmanjka
LP
sonce51