26. okt 2013 5:23
naor je napisal/a: |
Moje zlato, za tale zapis sem ti pa hvaležna. Dolgo je veljalo v Sloveniji, da je v ZDA študirati res enostavno, tam vsak naredi, ker je simpl kot pasulj. A točno tako kot si zapisala. Moj sin je naredil v ZDA dva faksa in to v rednem roku. Res je študiral tako kot si napisala, škoda da ponavljam, kar si že napisala. Bila sem presenečena, ker imajo tam dnevno preverjanje prisotnosti, preverjanje znanja.
|
Zdaj, po bolonjski reformi, se tudi na naših fakultetah zelo strikntno preverja prisotnost, domače naloge... je bolj v smislu srednje šole (ne rečem, da na vseh faksih, ampak slišala sem, da marsikje).
Jaz na fakulteti v Ljubljani nisem imela takih izkušenj kot mojezlato, tisti, ki so se izogibali, plonkali itd. tako v večini niso dokončali študija, verjetno zato, ker jih ni zares zanimal.
Se mi pa zdi, da je v redu, da je fakulteta malo manj striktna glede domačih nalog, prisotnosti (tudi mi smo imeli kar nekaj dela doma, na terenu ter obvezno prisotnost na vajah, ki so bile pri vsakem predmetu...), da človek malo zadiha, spozna svet okrog sebe, nove ljudi, nove možnosti... Na srednji šoli so nas imeli res zelo na kratko (dva testa na teden, nenapovedano spraševanje, domače naloge vsak dan pri vsakem predmetu), na fakulteti pa so nam odprli pogled. In človek, ki ga zanima študij, tudi sam raziskuje, študira, bere, preizkuša, analizira... zato pa ne potrebuje preverjanje znanja 3x na teden.
Tako je moje mnenje. Tistega, ki študij zanima, bo naredil tudi z več svobode, verjetno še lažje oz. boljše.
Glede fiktivnih vpisov pa tako vemo... preko napotnice se mogoče še dobi službo, brez zelo težko. Ko sem imela absolventski status, sem dve leti delala v enem s.p., takoj, ko sem izgubila status, dem "letela", saj me gospa ni mogla plačevati (dejansko res, sem imela vpogled v knjige). Ampak to je pa že stvar politike.
JJ