Zadnji mesec se intenzivno ukvarjam z vprašanjem, kako organizirati svoje recepte, da bom imela hiter vpogled in da bom vedela, kje imam kaj zapisano. Sedaj imam namreč recepte v različnih virih: knjige, računalnik (v pdf in doc obliki), tablica, telefon, zapiski iz raznih predavanj, beležkica (ki jo imam vedno pri roki, če slišim, kje kaj zanimivega), strani raznih revij, fotokopije, polni fascikli, različne revije in podobno. Vse skupaj mi je postalo popolnoma nepregledno, zlasti, ko želim pripraviti nekaj, kar sem že pripravila in se ne spomnim, kje to imam. Dodaten problem je, da ko naredim enkrat nek recept, ga običajno malo priredim; problem je, če nimam kam to zapisati, recimo če imam recept v pdf. Nekaj časa sem pisala "cooking noters" v google drive, ampak mi je tudi to postalo nepregledno, ker sem pozabila, kako sem shranila recept za neko eksotično jed, ki jo delam tu pa tam... Skratka imam kaos
Pregledala sem tuje forume in angleške verzije programov za organizacijo receptov (Cook'n'book, MacGourmet ipd.). Nič me ni prav zares navdušilo, kajti povsod bi bilo treba vse recepte "prepisati" v njihovo obliko (bolj ali manj neke vrste kartice za recepte). Zanimiva mi je bila edino ideja, da vse recepte, ki jih narediš iz knjig, revij ipd., skeniraš in jih imaš potem v e-obliki (samo ne vem, kam bi si zapisala moje opombe ). Druga ideja, ki mi je bila blizu, je bila ta, da narediš eno mapico na računalniku v slogu "To cook" - torej recepti, ki so ti bili všeč in si jih shraniš, da jih boš enkrat naredil (če je sreča ;). Zanima me, kakšne so vaše izkušnje - kako si vi to shranjujete, da ste učinkovito organizirani? Res bi rada to do novega leta naredila;)
hvala!
Titikaka