29. mar 2013 16:34
Kakšne spomine ste mi vzbudili s temi dobrotami,sem vsa slinasta pri računalniku.Ker sem rojena Idrijčanka v prvi vrsti žlikrofi moje stare mame,še zdaj jih delam po njenem receptu,edino na ta način se mi zdijo tisti res pravi,pa saj bi bila moja stara mama stara že kar okrog 130 let,če znam prav zračunat.
Potem pa še jota zraven pa makarončki (patnošter) smo jim rekli s paradižnikom,pa jabolčna čežana z fižolom (šara), bela kava in kruh,mlinci zabeljeni z maslom,domača slivova marmelada ,je mama namazala celofan z rumom,joj kako je to dišalo,kruh pa smetana iz kuhanega mleka potreseno s sladkorjem,tenstan krompir narejen v aluminijasti posodi,ki je kar plesala po štedilniku,tako je bila zvita.
Krvavice,ki jih je naredila mama,zapečene,da je hrustalo,malica,ki jo je oče prinesel iz rudnika(špeh + knapovska štručka)še zdaj se spomnim vonja njegove malhe v kateri je bila malica.Pa cocta na knapovski praznik,drugače je bil malinovec,če je bil.
Ko sva šli z mamo v Ljubljano na polikliniko pa sendvič na avtobusni postaji bela žemlja,rezina šunke in kumarica ,nepozabno.
Saj bi človek kar pisal in pisal,sploh nismo slabo jedli,samo zdaj imamo preveč vsega,pa nam zlepa ni dovolj dobro.
Lepo praznujte
jesen