3. mar 2013 22:55
Elaphus, brezveze pikaš.
Ko sem brala od limnol zakaj jo uporablja, je super opisala kako jo uporabljam tudi sama: (Jaz sem sicer velik pristaš litoželeznih posod, ampak ne verjamem, da ima mineštrica v le creusetovem piskru lahko drugačen okus od tiste v navadnem. Če kuhaš, je po mojem prav vseeno, kakšno posodo vzameš; prednost litoželeznih je v tem, da lahko stvari res počasi dušiš in da še dolgo potem ostanejo tople. Uporabljam jih predvsem za rižote (ali pilav, če hočeš) in za počasno dušenje, kjer mora jed par ur počasi brbotati na majhnem ognju ali v pečici, za kuhanje ali hitro narejene omake pa nikoli. )
Zakaj le creuset? Zato ker je lepa in funkcionalna. Pokrov odlično dihta in debelejša je kot emo, ki ne razporedi temperature tako dobro kot le creuset. Tudi pokrovke ne dihtajo tako in med kuhanjem v pečici tako moraš včasih kar paziti, da imaš še dovolj tekočine, če ne zadihtaš s folijo. Pri mami sem prej kuhala v emo, ki je na zunaj ognjeno oranžna, znotraj pa črn emajl. In vse tri velikosti posode so se v ene treh letih nemarno uničile. Emajl je čisto zdrgnjen, hrapav, sedaj je pričela posoda še rjaveti. Lahko so še samo za pomije za prašiče kuhat.
Plus, tako kot mora biti nekomu neka obleka lepša ali pa sedežna garnitura lepša in bo zanjo dal malo več, je nekomu pomembno tudi kakšna je posoda. Prej se sprijaznete s tem, prej se boste nehali razburjati zaradi posode, ki je nimate..
Sporočilo je spremenil(a) bannanna dne 04. 2013 09:18