6. apr 2013 3:26
Bannanna, Testo se naredi takole:
V kitchenaid ali MUM streseš:
8g suhega kvasa
1 žlico sladkorja
Doliješ 3 dl tople vode in počakaš, da kvasec naraste.
Dodaš:
500 g moke
15 g soli
30g raztopljenega masla
Približno 2 minuti miksaš na majhni hitrosti (nastavek na 2), potem še 12 minut na srednji (nastavek za hitrost na 6 do 8)
Pokriješ s krpo in pustiš, da testo kipne.
300 g masla, (jaz sem uporabila slanega, kar se je izkazalo za dobro "napako") med dvema kosoma plastične folije razvaljaš, da je malo manj kot 1cm tanko. Obdeluješ hladnega iz hladilnika in sicer tako, da ga najprej potolčeš z valjarjem, nato razvaljaš. Zavitega v folijo postaviš v hladilnik.
Vzhajano testo razvaljaš na malo več kot 2x velikost razvaljanega masla. Na eno polovico položiš maslo in prekriješ z drugo polovico. Testo "gladko"pritisneš in stisneš vogale. Testo obrneš tako, da je s pregibom ob tebi, ga razvaljaš na 2 kratno velikost In preložiš: Najprej levo tretjino čez srednjo tretjino, nato prekriješ z desno tretjino. Zaviješ v folijo in daš na hladno za eno uro. Preložiš še 3x, vsakokrat z enournim počitkom (vse skupaj 4x).
Ko testo valjaš petič, razvaljanega potreseš z 270g sladkorja, ki si mu primešala 5ml (1 merilna žlička) solnega cveta. Preložiš kot prej in takoj razvaljaš. Narežeš na poljubne kvadratke, jim upogneš krake in pritisneš na stedino.
Pripravljene kolačke daš v modelčke (ramekine), ki si jih premazala z maslom in potresla s sladkorjem. Ko skoraj podvojijo volumen, jih pečeš pri 190 stopinjah približno 35 do 40 minut. Kvadratki naj imajo eno stranico tako dolgo, kot je premer modela pomnoženo z 1,4. Kako sem prišla do te številke (1,4) bi morala opisati v enem blogu.
Ko so pečeni, jih takoj previdno odstraniš iz modela in počakaš, da se ohladijo. Odlično so iz zmrzovalnika.
Če želiš, lahko sladkorju dodaš malo vanilije. Meni so zelo všeč palmiersi s kardamomom, zato bo moja naslednja runda s tem dodatkom, četudi gre Bretoncem menda grozno na živce, da ljudje recept spreminjajo.
P.S: NA internetu sem našla veliko podatkov, da moraš imeti maslo z minimalno količino vode. Pri nas se dobi 84% , kar naj bi imelo v ta namen preveč vode, a so mi kolački vseeno lepo uspeli. Vsekakor kupi prvovrstno maslo, ko jih boš delala.
Have fun.
P.S: Potrebuješ moko za kruh. Če jih boš odišavila s kardamomom, rabiš cirka 4grame cardamoma na 270g sladkorja (1,5% teže sladkorja).
Vanja
Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 06. 2013 13:42