V tistem stavku, da sta "peč, vrt in WC izkaz gospodinje," je spravljen ves konservativizem in šovinizem družbe, ki so ga pa najbolj ponotranjile prav ženske. In ga širijo naprej na generacije. Ker tale stavek je brat od tistega stavka, ko mama razloži hčerki, da "kdaj je pa treba potrpet in biti tiho" in je to temeljni stavek za hčerino odraslo življenje. In ta šovinizem, ki ga pa najbolj intenzivno iz generacije v generacijo naprej prenašajo prav ženske (ker so tudi mame in vzgojiteljice) obstaja. Lahko sicer kdo živi v samoprevari, da pri njej/njemu ni tako. Pa da obstaja delitev opravil in kar je še tega....In da smo sicer blazno enakopravni, ampak "jaz bolje očistim, zato čistim jaz, mož pomaga..."(če rabiš asistenga za življenje potem se pa res ni bilo treba poročiti...) in kar je še takih. Ampak štos je v tem, da naj izvoli vsaka uporabnica tega portala pri sebi razmisliti, koliko je v resnici tega ponotranjenega šovinizma in konservativizma v njej. Jaz sem tule brala, v resničnem življenu pa slišala ogromno zgodb žensk (vseh izborazb), ki so desetletja servisirale celo familijo in so se počutile utrujene in okoli prinešene, ker se jim niti zahvalilil niso. Pa jasno, da se niso. So se lepo navadili, da je mama/gospodinja (kje se je pa izgubila ženska v tej zgodbi?) ves čas nekaj čistila, likala, kuhala, pospravljala, spraševala na kul.slo, kaj naj pa danes skuha (ker moji so zelo izbirčni) in če je imela kakšno minuto časa, jo je ucvrla še na vrt in ker ji to še ni bilo zadosti, je še malo sadila begonije, kvačkala prtičke, delala ikebane, barvala suhe veje v bronzo in izdelovala okvirje za fotke iz brezovega lubje, pleskala.....in skratka hotela iz sebe narediti neko amatersko Martho Stewart. Ker na nek čuden in težko razložljiv način misli, da jo bodo imeli ostali radi zaradi tega, ker "tako lepo skrbi za dom". Wrong. ljudje mislijo, da ona pač to rada počne in ji prepuščajo, da to v resnici počne. S tem, da je Martha Stewart iz sebe naredila profesionalno gospodinjo po tem, ko ji ni uspela manekenska kariera in je iz svojega gospodinjenja naredila silni bizinis, ki ga je na kratko prekinila sodba zaradi utaje davkov, pa nekaj mesecev je bila v hišnem zaporu, amapk Marthe tudi to ni ustavilo, spet dela. Hočem reči, če ženska ponotranji to, da je njena življenjska vloga, da je doma neka brezplačna kao-martha-stewart, jo bo tako doživljala tudi okolica. In potem z vprašanji o resnični enakopravnosti nimamo več kaj dosti početi. Ženska, ki želi biti martha (in to brez biznisa) si jo je že sama odrekla. Vprašanje je sicer, kdaj se je to, da se je sama odrekla, v resnici zgodilo. Nekatere so bile tako vzgojene, pri nekaterih ti porivi privrejo na dan kmalu po tem, ko so v resni zvezi. Smo tudi tule že brali kakšno frišno poročeno, ki je non stop prala brisače, pa kakšno mladinko, ki hoče narediti ne-vem-kakšno torto za fanta in kar je še takih strašljivosti. Punce, ni treba. Brisač ni treba non-stop prati. Fantje in moški, ki vas ljubijo, bodo pojedli tudi lepilo za tapete, če ga boste ve pripravile. Raje se koncentirirajte na to, da bodo pripravljeni pojesti lepilo za tapete tudi dvajset, trideset, petdeset let po tem, ko se bosta poznala. Ker če boste imele take odnose, potem se boste tudi o tistem čiščenje vecejke in košnji trave čisto lepo zmenila.
Vendelina jr.
|