Gostilna išče šefa - resničnostni šov na poptv

Vesna555  

član od: 19.1.2012

sporočila: 56

17. okt 2014 3:06

nola je napisal/a:

anja je napisal/a:

Nola mene pa ne moti besedišče, saj je konec koncev to skoraj kuhinski sleng, ki se uporablja v kuharskih krogih. In to je kuharski šov . Določene besede so vzete iz francoščine, nekaj podomačenih, prevzetih. Npr besedo vinegret uporabljamo tudi doma za mešanico kisa+olja in zelišč (začimb) kot preliv za solato. Mogoče kdo reče dresing, ki pa tudi ni slovensko.

Me pa zanimajo letošnji okusi, upam da mi jih uspe preizkusiti v novembru. Je bilo pa v lanski sezoni Gostilne zelo okusno, no tudi prva sezona ni razočarala. Rada poskušam nove okuse in inovativne stvaritve, malo po profesionalni in malo po privatni plati....je skoraj družinski izziv da malo potestiramo

ANJA

Anja, nisem se spotaknila ob kuhinjski sleng, ampak ob njegovo katastrofalno popačeno izgovorjavo francoskih izrazov. To pač ni francoski kuharski sleng, slišati je tako, kot da je bil na praksi v Spodnji Šiški, ne pa v Parizu.

Seveda je vinaigrette že dolgo podomačen izraz, ampak človek bi pričakoval, da ga v francoskih restavracijah šolan kuhar vsaj pravilno naglasi (poudarek na prvem e-ju, in seveda ne na prvem i-ju), da njegove interpretacije amuse-bouche in podobnih cvetk niti ne omenjam.

Še turisti, ki se v francoskih restavracijah mudijo le kratek čas, se običajno vsaj približno naučijo izgovora kulinaričnih izrazov, zato mi je popolnoma nerazumljivo, da se jih ni nekdo, ki se je v francoski kuhinji šolal in menda tam delal z ramo ob rami s svetovnimi kulinaričnimi korifejami. Kako se je pa sporazumeval z njimi?

Sem mnenja, da naj tujke in tuje izraze uporabljajo le tisti, ki jih obvladajo, drugače so ne le v posmeh vsem, razen podobno slabo izobraženim, ampak tvegajo tudi dvom v njihovo strokovno kredibilnost.

nola

Sporočilo je spremenil(a) nola dne 16.okt 2014 10:42

hahahahahahaha, sej to se zajebavaš a? Mislm...kej tazga napisat...ej, kaj teb ni jasno?

Vesna555

tamalaursa  

član od: 29.3.2006

sporočila: 795

17. okt 2014 5:51

Ne vem zakaj si ne predstavljam francoskih kuharjev v polno zasedeni kuhinji, ki govorijo popolno francoščino. Tudi pri nas ne govorijo vsi knjižno. 

tamalaursa

SMARTY1  

član od: 26.2.2014

sporočila: 2750

17. okt 2014 6:16

hahahahahahaha, sej to se zajebavaš a? Mislm...kej tazga napisat...ej, kaj teb ni jasno?

Vesna555[/citat]

Vesna, a to leti na Nolu??

Ajoj... za mano je neprespana noč in imam hud glavobol, pa vseeno mislim (kljub glavobolu) da Nola vedno ve kaj piše....

SMARTY1

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1567

17. okt 2014 11:16

Zgražate se nad tujkami in njihovo izgovorjavo.

Kaj pa slovenščina in dvojina in rodilnik – to jim je pa vse oproščeno ??!!

rdkapica

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

17. okt 2014 11:26

Tudi nad tem se zgražamo seveda, ja Smarty prov si napisala Nolino pisanje ima vedno težo in ji je težko oporekati medtem ko je tvoje Vesna povsem brezu pomena in še prostaško za povrh.

hedonist

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12934

17. okt 2014 12:26

Dobro je, da so se vsi moški uredili in pobrili,  ker so pa res že izgledali,  kot eni Bedanci.

mopsika

Sandra_a  

član od: 6.12.2010

sporočila: 447

17. okt 2014 12:34

mopsika je napisal/a:

Dobro je, da so se vsi moški uredili in pobrili,  ker so pa res že izgledali,  kot eni Bedanci.

mopsika

Res je! Ko pogledam Marka me še zdaj kar prime, da bi ga malo ostrigla in uredila... Vsaj obril se je... Ostali so mi zdaj tudi prav simpatični, s temi brkci...

Sandra_a

Vesna555  

član od: 19.1.2012

sporočila: 56

18. okt 2014 3:45

hedonist je napisal/a:

Tudi nad tem se zgražamo seveda, ja Smarty prov si napisala Nolino pisanje ima vedno težo in ji je težko oporekati medtem ko je tvoje Vesna povsem brezu pomena in še prostaško za povrh.

hedonist

No, pomiri se malo. To je resničnostni šov, ne pa neka kvazi mala šola učenja francoščine. In res ne vem, kaj, kdo in zakaj si ti, da lahko mene žališ?

Vesna555

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17817

18. okt 2014 7:16

Dobro se z dobrim vrača, Vesna555.

rimljanka

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

18. okt 2014 7:50

S čem se eni obremenjujete...hjooo. 
Life is SO much more than that!!

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti